ushqimi

Çfarë është një jetë e mirë?

Postuar në 08 Dhjetor, 2020 14:10

 

Çfarë është një jetë e mirë? Në një shoqërië urbane, në metropole, ku stresi është kryefjalë, një pyetje e tillë është e rëndësishme, orientuese. Ushqim i mirë, banesë e këndshme dhe shoqërim, ja një recetë që injorohet dhe sfidohet nga një mënyrë jetese që po zhbalancon psikikën tonë. Më poshtë një intervistë e Carolyn Steel, arkitekte që flet pikërisht për këtë gjëra kaq jetësore, por kaq të nënvlerësuara sot.

E uritur për një jetë të mirë

Helmimi i Navalnyt në Rusi, PD-ja merr masa ekstreme për sigurinë fizike të Lulzim Bashës

Postuar në 20 Gusht, 2020 18:01

 

Partia Demokratike është alarmuar sot nga lajmi se opozitari kryesor rus, Alexei Navalny është në gjendje kome pas një përpjekjeje të mundshme helmimi. Burime të sigurta nga seksioni i Pedonales i PD-së bëjnë të ditur për “Të Kripura” se sot kryesia e kësaj partie është mbledhur urgjentisht për të diskutuar masat mbrojtëse ndaj kryetarit të partisë, Lulzim Basha, një armik i betuar regjimit autokratik dhe antidemokratik të Tiranës.

Karantina, njoftime të shumta për ndryshimin e sjelljes së minjve

Postuar në 24 Maj, 2020 19:04

Mund të keni parë sesi në ditët dhe netët e para të karantinës në Tiranë, minjtë dilnin hapur në rrugë dhe nuk reagonin aq shpejt ndaj pranisë së njerëzve. Duket se kjo shfaqje agresiviteti është edhe më e dukshme në metropole të mëdha, ku minjtë ushqehen me mbetjet ushqimore të restoranteve. 
Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ka njoftuar së fundmi për një sjellje më agresive të minjve si pasojë e kërkimit të ushqimit.

2100/11 miliardë njerëz me kërkesë 80% më shumë kalori për çdo individ

Postuar në 16 Janar, 2020 13:45

Demografia, burimet ushqimore dhe klima janë problemet kryesore me të cilat duket se njerëzimi do të përballet këtë shekull. Një arsye që e bën real skenarin e një krize që bashkon këta element është parashikimi për shtimin e popullsisë. Në vitin 2011 njerëzimi mendohet të arrijë në 11 miliardë njerëz, një shifër që është shqetësuese për nga perspektiva e ndarjes së burimeve nëse e krahasojmë me problemet e tanishme kur njerëzimi është 7.5 miliardë njerëz.

Kërkimet shkencore dhe “dora” e fshehtë e kompanive të mëdha që i financojnë

Postuar në 05 Tetor, 2019 00:18

 

Përgjatë dy dekadave të fundit, fondet e industrisë për kërkime mjekësore janë rritur në shkallë botërore, ndërsa fondet qeveritare dhe jofitimprurëse janë ulur. Deri në vitin 2011, financimi i industrisë, në krahasim me burimet publike, përbënte dy të tretat e kërkimit mjekësor në të gjithë botën.

Financimi i kërkimit shkencor nga industri të tjera po rritet gjithashtu, duke përfshirë ushqim dhe pije, kimikate, miniera, kompjuter dhe kompani automobilistike. Dhe si rezultat, liria akademike po i ndien pasojat.

Ish-ministri i Bujqësisë: Analizat e shalqinit bëjini në shtëpi, mos i besoni AKU-së dhe ISUV-it

Postuar në 15 Korrik, 2019 13:19

Ish-ministri i Bujqësisë Edmond Panariti shkruan në faqen e vet në Facebook për një mënyrë praktike për të testuar nëse bostanorët që blejmë(shalqini dhe pjepri) kanë  apo jo sasi nitratesh mbi normë. Sipas Panaritit qyetarët nuk duhet t’i besojnë Agjencisë Kombëtare të Ushqimit për shkak të mungesës së transparencës.

Broshura e Air Albania: Ushqimi në përputhje me parimet islame

Postuar në 02 Maj, 2019 12:51

“Me meritë, pa paterica pushteti, “Air Albania” mban flamurin shqiptar dhe përfaqëson çdo shqiptar. Në fokus do të jetë udhëtari dhe nevojat e tij”.  Kjo ka qenë deklarata e ish-drejtoreshës së  Albcontrol, Belinda Balluku (tani ministre e Infrastrukturës) në qershor kur u inagurua themelimi i “Air Albania”.

Eksporti amerikan i obezitetit

Postuar në 02 Dhjetor, 2017 11:44

Mirëqenia e përgjithshme në botë mund të jetë rritur, por bashkë me të, dhe problemet janë shtuar. Dhe ato po shfaqen këmbëngulëse dhe të thella për nga pasojat e veta aty ku pritej më pak. Ushqimi dhe kultura e të ushqyerit është sot një ndër problemet kryesore në botë. Nga njëra anë ka qindra milionë të uritur, nga ana tjetër ka qindra milionë obezë. Të dyja janë faktorë që në fund peshojnë në jetëgjatësinë e njeriut dhe ekonominë globale.

Marka të njëjta, ushqim inferior drejt Europës Lindore. Konfirmohet dyshimi disa vjeçar

Postuar në 18 Shtator, 2017 08:27

Gazeta “The Guardian” i ka kushtuar një shkrim fjalimit vjetor të presidentit të Komisionit Europian, Jean Claude Juncker mbajtur para Parlamentit Europian. Gazeta është ndalur te tema e ushqimit që është prekur nga Juncker dhe për politikën e diferencimit cilësor që aplikohet nga kompanitë kryesore të cilat paktetimin dhe ambalazhimin e produkteve që tregëtojnë në Europën Lindore e kanë identik me atë në Perëndim, por cilësia është krejt tjetër.

Dobësitë e sistemit global të ushqimit dhe nevoja për heqjen dorë nga dieta perëndimore

Postuar në 20 Korrik, 2017 14:12

Afërsisht 1 miliardë njerëz varen nga tregëtia ndërkkombëtare për të siguruar kërkesat e tyre për ushqim, duke dhënë vlerë jetike sistemit global të ushqimit në sigurinë ushqimore. Më 27 qershor, Catham House publikoi raportin “Pikat Bllokuese dhe Dobësitë në Tregëtinë Botërore të Ushqimit”(Chokepoints and Vulnerabilities in Global Food Trade).

Pages

Subscribe to RSS - ushqimi