perandoria otomane

Koniunktura e shpalljes së Pavarësisë

Postuar në 07 Shtator, 2020 03:43

Vijon nga pjesa e parë.

***

Stefanos P. Papageorgiou

 

Qëndrimi i Vlorajve ndaj Portës së Lartë

Libri/Perandoria Otomane, dinasti myslimane mbi një popullsi vetëm 50% të besimit islam

Postuar në 19 Gusht, 2017 16:55

Një libër i botuar së fundmi “Një histori e Perandorisë Otomane” me autor Douglas Howard, profesor i historisë në Calvin College në Michigan, është sjellë në vëmendje nga gazeta turke “Hurriyet” e cila i ka marrë një inervistë autorit. Në të ka edhe çështje që prekin debatin historiografik të Shqipërisë dhe për shqiptarët, nisur nga fakti se aty diskutohet edhe aspektin fetar.

"Lufta e Parë Botërore nuk ka përfunduar akoma"

Postuar në 21 Mars, 2017 10:20

Mendimi strategjik turk duket se bashkohet në domosdoshmërinë e zgjerimit territorial dhe ndikues të vendit në rajonet ku dikur sundonte Perandori Osmane. Ish-kryeministri Davutoglu ishte një nga propozuesit e kësaj ideje që synon të shpallë legjitimitetin e kërkesave turke, por pas tij edhe analistë të tjerë nuk shohin drejtim tjetër për stabilitetin dhe zhvillimin e vendit.

Cedid Atlas Tercümesi, atlasi i parë i printuar në botën islame

Postuar në 12 Gusht, 2016 16:54

Cedid Atlas Tercümesi, ose Atlasi i Ri, është një ndër më të rrallët në botë mes atlaseve të printuar. Ai u publikua në Stamboll në vitin 1803 nga Shkolla Otomane e Inxhnierisë Ushtarake dhe është i pari atlas i printuar në botën islame. Ai u bazua në punimet e kartografit anglez, William Faden dhe synonte të siguronte për kadetët e Perandorisë infomacione gjeografike moderne.

Subscribe to RSS - perandoria otomane