kodi zgjedhor

Rama: Nuk kemi kohë për opinionet e Komisionit të Venecias

Postuar në 27 Tetor, 2020 13:56

Maxhoranca nuk ka ndërmend të presë përgjigjen e Komisionit të Venecias lidhur me Kodin e Ri Zgjedhor. Një ditë pasi presidenti iu drejtua me disa pyetje Venecias lidhur me kushtetueshmërinë e ndryshimeve të reja ligjore të miratuara nga Parlamenti pak javë më parë, kryeministri Rama thotë se nuk ka kohë për të pritur përgjigjen, pasi do të nisë zbatimi i ligjit. Rama nuk i kurseu akuzat në adresë të kreut të shtetit.

Meta kthen ndryshimet e Kodit Zgjedhor: Bien ndesh me Kushtetutën

Postuar në 23 Tetor, 2020 14:01

Presidenti Ilir Meta ka kthyer për rishqyrtim në Kuvend ndryshimet në Kodin Zgjedhor. Kreu i shtetit i cilëson ato të njëanshme dhe në kundërshtim të hapur me Kushtetutën dhe parimet demokratike.

Sipas Metës, ndryshimet e rregullave zgjedhore “cenojnë parimet demokratike ndërkombëtare të realizimit të një procesit zgjedhor përmes zgjedhjeve të lira e të ndershme”.

Në argumentin që shoqëron dekretin thuhet se ndryshimet në Kodin Zgjedhor nuk realizojnë zhvillimin e një procesi zgjedhor përmes listave tërësisht të hapura siç u premtua.

Hipokrizia që favorizon përherë vetëm një palë

Postuar në 05 Tetor, 2020 18:03

Siç mund të pritej ambasada e SHBA-ve në Tiranë ka përcjellë një reagim rreth zhvillimeve të sotme në Parlamentin shqiptar, ku u miratuan ndryshimet në Kodin Zgjedhor. Me një tekst formal dhe hipokrizi të shquar, ambasada lan duart duke kaluar hapur në mbështetje të shumicës qeverisëse:

Miratohen ndryshimet në Kodin Zgjedhor. Më 25 prill 2021, kanë të drejtë vote 3,608,003 shtetas

Postuar në 05 Tetor, 2020 15:10

Kuvendi i Shqipërisë ka miratuar sot me 97 vota ndryshimet në Kodin Zgjedhor duke mbyllur kështu një debat që ka zgjatur me muaj.  Ndryshimi kryesor dhe me më ndikim është ai që ka të bëjë me listat e kandidatëve.

Bëhet hapja e listave dhe ruhen koalicionet parazgjedhore me listë unike, ndërsa pragu elektoral është 1%, ndërkohë që Kodi i ri Zgjedhor parashikon që 100% të emrave në listat e partive apo koalicioneve i nënshtrohen votës preferenciale.

Paralelisht me këtë vendim, MInistria e Brendshme ka publikuar sot edhe ekstraktin e parë të listës së zgjedhësve.

Mos t'i biem në qafë. PD-ja do të hyjë në Parlament, nuk do të fitojë zgjedhjet

Postuar në 06 Qershor, 2020 16:32

Sot përfaqësuesi i PD-së në punët zgjedhore, Oerd Bylykbashi ka dalë në media të sqarojë miletin se çfarë pune të shkëlqyer ka bërë për reformën, sesi partia e tij ia kapi kokën me derë shumicës dhe e detyroi që të pranonte disa kërkesa që sigurojnë zgjedhje të mira. Thotë ndër të tjera zotëria:

Opozitë mavria

Postuar në 31 Maj, 2020 22:28

Opozita ka shpërndarë sot haberin se ka kërkuar që 100 ditë para zgjedhjeve parlamentare të krijohet një e ashtuquajtur Qeveri Kujdestare e Zgjedhjeve. Propozimi konkret është si më poshtë: 

Kundër oligopolit PS-PD-LSI

Postuar në 08 Shkurt, 2020 12:15

 

Disa parti aleate afër PD-së hodhën idenë e krjimit të një grupimi politik, si një sigël e vetme brenda koalicionit me PD-në. Qëllimi është për të maksimalizuar votën përballë tri partive, PS, PD dhe LSI. Këto parti shpresojnë që me këtë mënyrë shmanget edhe kalimi i votave të tyre te partitë e mëdha, konkretisht te PD-ja.

Një ndarje administrative që nuk përkujdeset vetëm për përfaqësimin e Jugut*

Postuar në 05 Nëntor, 2019 12:38

 

Prej disa kohësh, Parlamenti i Shqipërisë, institucioni më i lartë i pushtetit shtetnor, i konceptuar për të qenë kuvendi i elitës politike dhe intelektuale, përmes një procesi të mirëfilltë zgjedhor, është shndërruar në një “domen nderi”, ku synojnë me u vetofrue për rekrutim, kushdo që në sojin formativ, as do ta kishte guxu me e mendue këtë opsion karriere 100 vite ma parë, në kohën kur u themelue.

Parashikimet dhe metoda e shpërndarjes së mandateve sipas kodit zgjedhor aktual

Postuar në 07 Qershor, 2017 20:39

Të  bësh një parashikim për rezultatin e këtyre zgjedhjeve, duke u bazuar në rezultatet e zgjedhjeve të  mëparshme, është diçka që nuk mund të bëhet me saktësi,  sepse mundësia që gabimi  të  jetë i madh, nuk është e vogël.  Kjo, nga mungesa e konsistencës dhe nga kaosi statistikor që vërehet nga tabelat e  rezultateve. Gjithashtu edhe sondazhet mund të jenë problematike,  përsa i takon gabimit që mund të  shfaqet. Kështu p.sh kemi fenomene si:

Shtyhet me 19 ditë afati i regjistrimit të partive për zgjedhjet e 18 qershorit

Postuar në 09 Prill, 2017 11:08

Të hënën më datë 10 prill përfundon afati ligjor pr regjistrimin e partive politike për zgjedhjet e 18 qershorit. Kjo përcaktohet në Kodin Zgjedhor, por në kushtet e mosregjistrimit nga partitë e opozitës, ky afat do të shkelet. Hapësira e gjetur? Interpretime preferenciale të së drejtës ndërkohë që kodi shkelet: 

Pages

Subscribe to RSS - kodi zgjedhor