klima

Dossier/Zbulohen në arkiva planet e sovjetikëve për ndryshimin e klimës në Arktik

Postuar në 26 Mars, 2017 10:36

Kërkuesit kanë zbuluar në arkivën e Sant Petersburgut në Rusi disa projekte të panjohura më parë/sekrete dhe të pa vëna në zbatim nga shkencëtarët sovjetikë. Projektet kishin për synim ndryshimin e klimës në zonat e pamata të BS-së në Arktik dhe në Lindjen e Largët sovjetike. Si gjetje inxhinierike ishte menduar devijimi i lumenjve Amur dhe Ob dhe në projektet e gjetura në Arkivën e Gosplan, devijimi i rrjedhës së lumenjve shpresohej se do të zbuste klimën e këtyre rajoneve.

“Me mik” deri në OKB. Ndryshohet raporti për ndryshimet e klimës. Fshihet emri i Australisë “për të mos dëmtuar turizmin”

Postuar në 02 Gusht, 2016 21:03

Gazeta e njohur britanike “The Guardian” raporton për një skandal në publikimin e dokumenteve zyrtare nga Organizata e Kombeve të Bashkuara, e cila ka fshirë nga një raport për ndrushimet klimaterike dhe sitet që janë trashëgimi botërore, Australinë. Sipas gazetës në një version të hershëm të raportit, hartuar nga UNESCO dhe programi i OKB-së për mjedisin, UNEP, Australia përmendej, pasi ky kontinent është i pasur me site që janë trashëgimi botërore  e që janë prekur nga ndryshimet e klimës.

Bie ndjeshëm indeksi i besimit të Dhomës Amerikane të Tregëtisë, problemi kryesor marrëdhëniet me administratën doganore e tatimore

Postuar në 01 Qershor, 2016 14:38

Më shumë se 65% e anëtarëve të Dhomës Amerikane e kanë perceptuar klimën e biznesit në Shqipëri si të pafavorshme, ose shumë të pafavorshme, 5.2% e kanë konsideruar klimën si pozitive dhe 29.1% si neutral. Indeksi mat elementët e rëndësishëm të tilla si politikat e qeverisë, nivelin e taksave, korrupsionin, informalitetin, zbatimin e ligjit dhe gjithashtu elementë lidhur me performancën e bizneseve dhe ekonomisë shqiptare.

Amerikanët 'pasojnë' gjermanët: Klimë e keqe biznesi në Shqipëri

Postuar në 13 Prill, 2016 16:49

Pas vërejtjeve të Dhomës Gjermane të Tregëtisë edhe Dhoma Amerikane e Tregëtisë ka përsëritur thuajse të njëjtën gjë. Presidenti i saj, Marc Crowford, ka deklaruar sot se ikja e kompanive të naftës që operojnë në Shqipëri, disa prej të cilave po shesin kontratat, nuk ka të bëjë me çmimet e ulëta, por me klimën e keqe të biznesit që është krijuar nga sjellja e autoriteteve dhe e Albpetrolit.

El Niño thyen rekordin e 1997-ës ku vdiqën 20 mijë njerëz dhe u shkaktuan dëme në 97 miliardë dollarë

Postuar në 02 Dhjetor, 2015 19:48

El Niño është një dukuri meteorologjike me burim temperaturat e sipërfaqes së oqeanit Paqësor. Ai quhet edhe si Oshilacioni Jugor dhe konsiston në një rrymë uji të ngrohtë që zhvillohet në Paqësorin jugor dhe lindor. Lëvizja e madhe që krijon kjo rrymë drejt Amerikave shoqërohet me zhvillime meteorologjike të forta që kanë pasoja të mëdha. Për ilustrim, El Niño i vitit 1997-98 provokoi 20 mijë të vdekur dhe 97 miliardë dollarë dëme si pasojë e përmbytjeve, thatësirave, zjarreve, cikloneve dhe rrëshqitjeve të dheut aneambanë botës.

Miliona apo qindra milionë drejt Europës?

Postuar në 25 Nëntor, 2015 00:39

Europa mund të përmbytet nga qindra milionë imigrantë nga Azia dhe Afrika Veriore. Parashikimin me tone apokaliptike e bën një profesor i universitetit të Haifas në Izrael, Arnon Soffer, sipas të cilit njerëzimi ndodhet përballë valës migratore më të paprecedentë në historinë e vet. Sipas Soffer shkak për  këtë lëvizje që ai e cilëson “një pikë kthese në historinë njerëzore” janë kushtet klimaterike si dhe faktorë të tjerë që burojnë apo ndërveprojnë me të.

Inkuizicioni mbi shkencën për ngrohjen globale: Rasti "Exxon Mobil"

Postuar në 13 Nëntor, 2015 14:32

Prokurori i përgjithshëm i Nju Jorkut, Eric Schneiderman, ka nisur një hetim të Exxon Mobil “për të përcaktuar nëse kjo kompani ka gënjyer publikun për rrezikun e ndryshimeve klimaterike ose investitorët për masën që një rrezik i tillë mund të dëmtojë biznesin e karburanteve.” Sipas The New York Times

Polarizimi termik i Tokës: Viti 2015 më i nxehti që nga 1880, por në Atlantikun e Veriut u regjistrua temperatura më e ftohtë

Postuar në 25 Shtator, 2015 13:58

Tetë muajt e parë të vitit 2015 ishin më të nxehtët  që nga regjistrimet e vitit 1880. Këto të dhëna jepen nga Administrata Kombëtare për Oqeanet dhe Atmosferën në SHBA. Referuar këture temepraturave të regjistruara në sipërfaqen e ujërave të oqeanit dhe të tokës, theksohet se ky është një viti i rekordit. Mirëpo në një pjesë të Atlantikut, në jug të Groenlandës dhe Islandës, u regjistruan temperatuar shumë të ftohta, që thyejnë prirjen e përgjithshme.

Obama në Alaskë për ndryshimet klimatike: kërcënim në rritje dhe mjaft urgjent

Postuar në 01 Shtator, 2015 19:03

Presidenti amerikan Barack Obama i ka cilësuar ndryshimet klimatike si një kërcënim në rritje dhe mjaft urgjent. Obama shkoi të henën në Alaska në kuadër të një turne tre ditor në shtetin e largët amerikan për të shtuar vëmendjen ndaj çështjeve të mjedisit. Obama është presidenti i parë amerikan në detyrë që viziton Arktikun.

Pages

Subscribe to RSS - klima