ivan krastev

Fundi i Europës që njohim

Postuar në 25 Prill, 2019 12:54

 

Ivan Krastev, studiues i njohur bullgar mendon se Europës që njohim i ka ardhur fundi. Fundi jo si shpërbërje, por fundi i një periudhe si pasojëe krizës së madhe të këtyre viteve. 

Libri juaj i fundit ka një titull të habitshëm: "Pas Evropës". A do të thotë kjo se Evropa nuk ekziston më?

Kolapsi i projektit të Europës*

Postuar në 13 Korrik, 2018 20:03

A po dështon Europa? Ka shumë të dhëna që sugjerojnë një gjë të tillë, që nga grindjet konstante për kontributet në NATO, te marrëveshjet e shumta të paplota për rregullimin e migracionit, e deri te shenjat e rritjes së autoritarizmit në Europën Lindore.

Po, Europa ka dështuar vazhdimisht në 70 vitet e kaluara dhe këto dështime kanë qenë themeli i suksesit të saj. Por gjërat sot janë ndryshe. Zhurma e sotme nuk është thjesht një ftesë për një dështim të saj në kupolë. Është tingulli i Europës që kërcënohet të shpërbëhet tërësisht. 

Rreziku i shembjes së BE-së*

Postuar në 03 Shtator, 2017 11:28

"Njeriu priret ta shohë rendin në të cilin jeton, si të natyrshëm", shkruante Czeslaw Milosz në vitin 1951, duke përmbledhur përvojën tragjike të brezit të luftës në Evropë. Më tej ai shkruan: "Shtëpitë përgjatë të cilave ai kalon rrugës për në punë duken më shumë si shkëmbinj që ngrihen nga toka sesa si produkt i dorës së njeriut ... Ai nuk mund të besojë se një ditë në rrugën që ai njeh mirë, ku flenë mace dhe luajnë fëmijë, mund të shfaqet një kalorës dhe të fillojë t'i kapë kalimtarët me lak ...

Kundër demokracive hibride mbetet vetëm Rruga*

Postuar në 28 Prill, 2017 13:05

Nëse doni të kuptoni çfarë po ndodh në Europën Qendrore dhe pse mijëra të rinj janë lëshuar në rruugët e Budapestit, Bukureshtit, Bratislavës apo Varshavës, e vetmja gjë që duhe ttë bëni ëështë shihni filmin 25 minutës të Kristof Deak “Këndo”, fitues i Oskarit të këtij viti për filmin për të mirë të shkurtër në kategorinë live-action.

Subscribe to RSS - ivan krastev