biografia

Një film biografik për Karl Marx

Postuar në 15 Mars, 2018 13:35

Një biografi ndryshe për Karl Marx vjen përmes filmit “I riu Karl Marx” me regji të Raoul Peck sjell një vështrim dinamik të jetës së njërit prej mendimtarëve më ndikues të historisë njerëzore. Revista “Foreign Policy” shkruan se regjizori ka bërë një gjetje të mirë duke shmangur kompkimimet ideoligjike dhe shtjellimin e tezave të Marx që përfaqësohen te vepra kryesore e tij, “Kapitali”.

Biografia e Gorbachev, paradokset e liderit të fundit sovjetik

Postuar në 25 Shtator, 2017 10:44

Në tetor 1985 një përfaqësues i partisë komuniste nga Kazakistani ngjitet në podiumin e sesionit të Komitetit Qendror të PKBS dhe fillon lavdet ndaj sekretarit të ri të përgjithshëm të partisë. Anëtarët e Komitetit Qendror i përgjigjen lavdërimit me duartrokitje të forta. Sekretari i Përgjithshëm, i cili e konsideron një sjellje të tillë relike të papranueshme të kultit stalinist, ndërpret folësin dhe i kërkon të ndalojë lavdërimet. Në këtë moment anëtarët e Komitetit Qendror ngrihen në këmbë me duartrokitje edhe më të stuhishme për sekretarin e Përgjithshëm.

Shqipëria e Diktaturës/Varësia reciproke mes Enver Hoxhës dhe Ismail Kadaresë*

Postuar në 17 Gusht, 2016 12:19

“Pas muajve të pare të vitit 1984, Enver Hoxha nuk doli më në publik me pretekstin e shkruarjes së kujtimeve. Ishte e qartë se ai ishte i sëmurë dhe ishte i paaftë të luante rolin e tij si udhëheqës. Ramiz Alia mori në dorë punët e shtetit i vëzhguar rreptë nga Nexhmija.

Një biografi provokuese mbi Hitlerin. Shndërrimi nga oportunist në antisemitist të betuar

Postuar në 08 Nëntor, 2015 21:40

"Nëse Hitleri do të kishte vdekur në vitin 1938 dhe dikush tjetër do të kishte marrë postin e tij, historia e njerëzimit do të kishte marrë një  tjetër rrjedhë”. Historiani dhe profesori i Universitetit të Londrës, Peter Lugerih sjell një tjetër biografi të Adolf Hitlerit dhe një qasje të re mbi personalitetin e diktatorit nazist. Ngjitja në pushtet, krijimi i Rajhut të Tretë, përndjekja e hebrenjve dhe rënia e Fyreit janë kollonat e biografisë prej 1925 faqesh të librit që botohet më 9 Nëntor.

Subscribe to RSS - biografia