Dante humb atësinë. Gjuha italiane lindi në Siçili

Postuar në 04 Gusht, 2015 14:06

Disa dorëshkrime të zbuluara së fundmi, po përforcojnë tezën se ishin siçilianët ata që qëndrojnë në bazë të origjinës së gjuhës italiane. Në një bibliotekë lombarde, u zbuluan së fundmi disa poezi të shkollës siçiliane, të shkruara në pergamenë, teksti i të cilave lidhet me dënimin e eksponentëve të familjeve të mëdha nga gelfët. Këtu: http://babylonpost.globalist.it/Detail_News_Display?ID=78159&typeb=0, autori Noemi Ghetti, shkruan se noterët ishin shpesh poetë dhe sa i përket zbulimit të fundit, vlerësohet se poezitë i përkasin njëzet vjetëshit 1270-1290. Ato sugjerojnë se kemi të bëjmë me një poet të poemave lirike(canzoniere) të shkollës siçiliane që jetonte në Lombardi ato kohë. Ghetti shkruan se transkriptimi i tyre është i rëndësishëm, pasi lejon paraqitjen e materialit lingustik të lirikave, që i paraprijnë versionit të toskanizuar përmes të cilave i njohim. “Mundësohet kështu një rindërtim i konsoliduar historik, që i bën toskanët, të nesërmen e rënies së Suevëve(dinasti që sundonte në Siçili-Manfredi...) dhe të partisë së gibelinëve në Benevento më 1266, trashëgimtarët e vetëm të poezisë siçiliane.

Comments

Submitted by BESI (not verified) on

"KAN DASH ME THON" SE CA GJERA INTERESANTE DHE TE MEDHA, NUK JANE PER TRUCKA TE VOGLA!!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.