Shpresë për të prekurit nga Diabeti i tipit 2

Postuar në 09 Tetor, 2018 16:12

Mjekësia është duke sjellë ndoshta disa lajme të mira për të sëmurët me diabetin e tipit 2, që është edhe varianti më i përhapur i kësaj sëmundjeje degjenerative. Kërkuesit e universitetit Lund në Suedi, besojnë se bllokimi i një protein, quajtur, VDAC1, në qelizat beta që prodhojnë insulinën, mund të çojë në rifunksionalizimin e tyre dhe në nalimin e përparimit të sëmundjes.  Deri më tani testet janë fazë paraklinike, por rezultati mund të çojë në zhvillimin e një ilaçi kundër diabetit të tipit 2.

Qëllimi është të jemi të aftë të administrojmë substancën te të sapodiagnostikuarit me Diabetin 2 për të lejuar që qelizat beta që prodhojnë insulinën të rifitojnë funksionin e tyre. Apo edhe më mirë, t’i japim atë paradiabetikëve për të ndaluar zhvillimin e sëmundjes

shprehet profesori Albert  Salehi, që ka drejtuar studimin.

Studimi është bazuar në dhurimin e qelizave nga gjashtë persona të vdekur me diabet 2 si dhe nga një numër i kufizuar eksperimentesh në modelet e kafshëve.

Kërkuesit thonë se duhen studime të tjera për të treguar sesi bllokimi I kësaj protein ndikon në veshka, zemër, muskuj dhe indet dhjamore. Kërkuesit mendojnë se të njëjtin efekt jep edhe metformina, pra se ajo vepron pikërisht mbi proteinën në fjalë.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.