Kodiku i Leonardo Da Vincit lexohet on line

Postuar në 03 Gusht, 2017 11:52

Ai ishte fenomeni i parë i vërtetë Rilindjes, artisti që pikturoi Mona Lizën dhe një shpikës inovativ që ka projektuar helikopterin dhe parashutën. Leonardo Da Vinci ishte një gjeni i vërtetë puna e të cilit shenjoi historinë e shekujve të mëvonshëm. Pavarësisht nga çdo gjë tjetër, ishte një njeri që shkruante shënimet e tij nga e djathta në të majtë, duke i bërë ato të kuptueshme vetëm me përdorimin e pasqyrës .

Nuk është çudi të duam të mësojnë më shumë mbi mënyrën e të menduarit të Da Vinçit, ky piktor legjendar, inxhinier, matematikan dhe tërësisht vizionar si njeri. 

Tani mund të dijmë më shumë sajë Bibliotekës Britanike, e cila ka vënë në dispozicion online 570 faqe nga Kodiku Arundel i Leonardo Da Vincit. Këto faqe, të cilat janë vepra arti në vetvete, datojnë midis 1480 dhe 1518, dhe na japin një pasqyrë unike në procesin që pasoi mësuesin e madh për të krijuar veprat e tij. Vetë Da Vinci nuk ishte i interesuar për të nxjerrë shënimet. Që atëherë faqet e shpërndara kanë rënë në duart e mbledhësit, dhe disa kanë përfunduar në vitrina e muzeve.

Biblioteka Britanike ka filluar digjitalizimin e kodikut Arundel në vitin 2007, në bashkëpunim me Microsoft, duke lejuar vizitorët të marrin shpjegime të caktuara në pjesët e çdo faqe.

Versioni i ri dixhital i fletores i lejon përdoruesit për të bërë zoom në çdo faqe, duke i lejuar ata që të admirojnë nga afër detajet e bukura të vizatimeve dhe shkrimet e Da Vincit. Gazetari Jonathan Jones shkruan në Guardian: «Ju nuk keni nevojë për përkthim të vlerësoni bukurinë dhe mrekullinë që ishte mendja e Leonardo Da Vinci".

http://www.bl.uk/manuscripts/Viewer.aspx?ref=arundel_ms_263_f001r

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.