Huffington Post: Axhenda islamike e Turqisë në Kosovë

Postuar në 30 Dhjetor, 2015 10:55

Politika e jashtme e Turqisë në Ballkan nxit një axhendë neo-otomane, që ka për qëllim zgjerimin e ndikimin e saj në ish-territoret e Perandorisë Osmane. Kështu shkruan për Huffington David Phillips është drejtor i Programit për Ndërtimin e Paqes dhe të Drejtave në Institutin Columbia University, i cili më parë ka shërbyer si këshilltar i lartë në Departamentin e Shtetit gjatë administratës Klinton, Bush dhe Obama.

Sipas tij Turqia eksporton islamizmin nën maskën e bashkëpunimit kulturor. Ajo gjithashtu kërkon përparësi ekonomike, duke përdorur biznesin për të konsoliduar interesat e saj kombëtare.Agjencia Turke për Bashkëpunim Ndërkombëtar dhe Zhvillim (TIKA), është një mjet kryesor nëpërmjet të cilit Turqia përparon agjendën e saj ideologjike. TIKA është pararojë e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim të Turqisë (AKP), e cila mbështet kapituj Vëllazërisë Myslimane në mbarë botën.TIKA drejton një politikë të jashtme paralele dhe plotësuese për institucionet zyrtare shtetërore, koordinimin me të Turqisë Ministria e Kulturës dhe Kryesisë së Çështjeve Fetare të promovuar agjendën islamike të AKP.

TIKA po ashtu operon nën maskën e një agjencie të mirëqenies sociale. Në Kosovë, ajo mbështet më shumë se 400 projekte në fushat e bujqësisë, shëndetësisë dhe arsimit. Kujdesit shëndetësor  në Kosovë po ashtu sponsorizohet nga TIKA.Banka Qendrore e Kosovës ka regjistruar vetëm 2.7 milionë euro të transferuara nga TIKA në llogarinë e saj në Kosovës në mes të 2009 dhe 2014.

Shumica e fondeve të TIKA janë përdorur për të rivendosur monumentet otomane dhe për të ndërtuar xhami. Për shembull, TIKA ka mbështetur restaurimin e varrit të Sulltan Muratit në Kosovë. Ajo ka rindërtuar objektet fetare osmane si Xhaminë Fatih dhe Xhaminë e Sinan Pashës, e cila kushtoi 1.2 milion euro. Që nga viti 2011, TIKA ka rivendosur rreth 30 struktura fetare nga periudha otomane dhe 20 xhami të reja në tërë Kosovën. Erdogan u zotua personalisht fonde për të ndërtuar xhaminë më të madhe të vendit në Prishtinë.

Përveç kësaj, TIKA mbështet sindikatat rajonale islame. Ajo subvencionon projektet mobilizimi social bazë komunitare, të cilat promovojnë Islamin. Rrjeti i TIKA-së udhëheqësve të komunitetit musliman dhe imamëve, duke përfshirë edhe  imamëve turq, në mënyrë aktive promovojnë Islamin. Dashamirësia e saj  dukshëm përfshin ushqimin për vaktin e iftarit gjatë Ramazanit, dorëzuar për kosovarët  në zonat e varfra rurale.

TIKA gjithashtu sponsorizon shkollat ​​në Prishtinë, Prizren, Gjakovë dhe Pejë. Disa shkolla ofrojnë mësim kuranor, si dhe mësimin e gjuhës turke. Por jo të gjitha shkollat ​​e mbështetura nga TIKA janë pjesë e sektorit të arsimit formal. Disa funksionojnë si medrese, duke ofruar edukim islam, dhe duke kontribuar në radikalizimin e rinisë kosovare.

Mbështetja për institucionet arsimore shihet si një mjet propagande për të nxitur një përshtypje pozitive të Turqisë në mesin e kosovarëve. Ministri turk i Arsimit vizitoi Kosovën dhe publikisht i kërkoi institucioneve të Kosovës për të ndryshuar tekstet e historisë në mënyrë që të portretizoheb osmanët si çlirimtarë dhe jo si agresorë.

Erdogan kërkoi nga Qeveria e Kosovës që të mbyllë shkollat ​​e përcaktuara nga Fethullah Gylen, me të cilin ai ka pasur përplasje. Turqia është partneri më i madh tregtar i Kosovës, pas Serbisë. Volumi i tregtisë midis Turqisë dhe Kosovës ka qenë 206.5 milionë euro në vitin 2012.

Tenderët për disa nga projektet më të mëdha publike në Kosovë janë fituar nga kompanitë turke. Kompania Limak Holding fitoi koncesionin për të menaxhuar Aeroportin Ndërkombëtar të Prishtinës. Konsorciumi Çalik-Limak gjithashtu fitoi Shërbimet Shpërndarjes së energjisë në Kosovë. Limak është zotuar të investojë 300 milionë euro në sistemin e transmetimit, por investimi i saj ende nuk është materializuar.Autostrada Merdare-Morinë që lidh Kosovën me Shqipërinë është ndërtuar nga kompania turke e ndërtimit, Enka, në konsorcium me Bechtel. Çalik-Limak sapo ka filluar ndërtimin e autostradës Prishtinë-Hani i Elezit midis Kosovës dhe Maqedonisë.

Sistemi bankar turk dominon sektorin financiar në Kosovë. Shumica e bankave më të mëdha të Kosovës janë turk, përfshirë Bankën Ekonomike Turke (TEB).Më shumë se 900 kompani turke operojnë në Kosovë. Rreth 7,000 kosovarët janë të punësuar nga kompanitë turke në, = sektorët e përpunimit të ushqimit dhe tekstilit. Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Vaseli dhe politikanë të tjerë të shquar të Kosovës, përfshirë ministri e jashtëm Hashim Thaçi, kanë lidhje të ngushta me Erdogan.

Turqia ka betonuar ndikimin e vet edhe përmes bashkëpunimit në fushën e  sigurisë. Rreth 2,000 ushtarë turq u vendosën si pjesë e misionit paqeruajtës të KFOR-it në vitin 1999. Ka ende 350 ushtarë turq në Prishtinë dhe Prizren. Turqia ka treguar gatishmërinë e saj për të marrë përsipër kontrollin e bazës amerikane Bondsteel në Kosovë, pasi forcat amerikane të tërhiqen. Turqia ishte një nga vendet e para që ta njohin Kosovën kur ajo shpalli pavarësinë nga Serbia në 2008. Integrimi i shpejtë në institucionet euro-atlantike është antidoti më i mirë për ndikimin e Turqisë në Kosovë dhe në Ballkanin Perëndimor.

http://www.huffingtonpost.com/david-l-phillips/turkeys-islamist-agenda-i...

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.