populizmi

Një ushtar që sillet si protagonist

Postuar në 25 Prill, 2020 19:41

Nëse ka në Shqipëri një biçim politikani që bën protagonistin e punëve të tjerëve ky është kryebashkiaku i Tiranës, Erion Veliaj. 

Rrënjët e populizmit të djathtë në Europën Qendrore dhe Lindore

Postuar në 14 Nëntor, 2019 15:40

 

Dizinformacioni për vaksinat dhe rritja e partive populiste

Postuar në 03 Prill, 2019 13:41

 

Sipas raporteve më të fundit ndërkombëtare nga ekspertë të shëndetit, Europa po përjeton aktualisht numrin më të lartë të të prekurve nga fruthi në 20 vjet, përfshirë ato vende ku sëmundja ishtë asgjësuar më parë. Brenda Bashkimit Europian, Greqia është vendi ku sëmundja ka goditur më fort. Arsyeja e parë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, është “hezitimi ndaj vaksinave”, që është listuar prej saj si një nga 10 kërcënimet kryesore globale të shëndetit për vitin 2019, pavarësisht disponibilitetit të vaksinave.

2019, testi i populizmit në BE

Postuar në 29 Dhjetor, 2018 10:57

Ku ka mbetur ajo fryma europiane e bashkëpunimit dhe pajtimit në kapërcyellin e viteve? Mjafton të shohësh situatën në disa vende të BE-së për të kuptuar, se Bashkimi Europian nuk i ka punët mirë.

Vatra krize kudo

Studimi: Populizmi në Europë është trefishuar

Postuar në 21 Nëntor, 2018 17:12

Partitë populiste kanë trefishuar forcat në Evropë në 20 vitet e fundit duke siguruar vota të mjaftueshme për të dërguar udhëheqësit e tyre në postet qeveritare në 11 vende, duke sfiduar establishmentin politik në të gjithë kontinentin.

Rritja e qëndrueshme e vërejtur në forcat populiste evropiane veçanërisht në ato të djathta, u vërtetua përmes analizës së performancës së tyre në zgjedhjet nacionale të mbajtura në 31 vende evropiane gjatë dy dekadave të fundit. Hulumtimi u krye nga Guardian në bashkëpunim me të paktën 30 shkencëtarë politikë.

Antieuropianizmi riafirmohet në Itali*

Postuar në 07 Mars, 2018 10:02

Tërmeti populist në Itali përfaqëson një kthesë të thellë politike për vendin dhe për Evropën. Sistemi i vjetër, në të cilin socialdemokratët dhe partitë konservatore të tipit Berlusconi i linin vendin njëri-tjetrit në krye të pushtetit, është shkatërruar. Në vend të partive të vjetra popullore janë evidentuar pole të reja. Partitë populiste të majta dhe të djathta do të bëhen partitë e reja popullore në Itali. Ky është një fakt, edhe nëse ai nuk i pëlqen establishmentit. Në Itali ndodhi ajo që kemi përjetuar tashmë në shtete të tjera të BE dhe ndoshta edhe do ta përjetojmë.

Populizmi sot po "shtrëngon dhëmbët" rreth kryeministrit populist grek

Postuar në 16 Korrik, 2017 17:09

Alexis Papachelas shkruan sot një opinion në gazetën që drejton “Kathimerini” që titullohet: Të ngatërrosh vulgaritetin me radikalizmin.

Duke marrë shkas nga një konferencë biznesi në të cilën disa politikanë kishin nisur zakonin e akuzave reciproke, Papachelas tërheq vëmendjen në një situatë ligjërimore për të cilën ka përgjegjësi të madhe politika.

Rënia e Italisë - një vend në agoni

Postuar në 01 Qershor, 2017 13:35

Kam lindur italian por disa herë më vjen të pyes, nëse do të vdes i tillë. Një paradoks i pakuptimtë? Jo edhe aq nga momenti që dyshoj se nuk jam i vetmi në brezin tim, që ka ka parë dritën gjatë ose afër luftës, që në mënyrë pak a shumë të ndërgjegjshme shtroj këtë pyetje. Nëse hedh sytë vërdallë dhe nëse kuptoj atë që shoh, nëse kuptoj mirë diskutimet që dëgjoj, më duket se janë shumë italianët që ndjejnë përditë të rritet brenda tyre një ndjenjë çatdhesimi dhe tëhuajëzimi.

Populizmi i Trump*

Postuar në 11 Maj, 2017 11:26

Donald Trump promovoi profilin e një lideri aspak të ngurtë dhe efektiv për të kaluar pragun e Shtëpisë së Bardhë. Teorikisht ai do të vepronte ndryshe nga paraardhësit e tij, duke qenë një negociator i aftë që mund të kapërcente kontrastet e zakonshme ideologjike. Logjikisht, mbështetësit e tij duhet të jenë zhgënjyer jo vetëm nga dështimi për të lidhur marrëveshje, por edhe nga fakti se ai nuk ka paraqitur asnjë propozim të ri. thjesht riprodhon idetë e avancuara nga e djathta për vite me rradhë.

Populizmi përjashtues karshi qeverisjes përfshirëse globale

Postuar në 03 Maj, 2017 12:42

Fundi i sistemit të Luftës së Ftohtë premtoi t’i hapë udhë një rendi të ri global. Por, kjo nuk ngjau. Në vend të kësaj, bota është mbërthyer nga shumë kriza monumentale, pika kthese e ngjarje transformuese, pa nxjerrë mësimet e duhura prej tyre, duke rezultuar me formula kundërvepruese dhe hipotetike, që i kanë rënduar problemet. Sistemi ndërkombëtar ka akumuluar, për rrjedhojë, një shumicë çështjesh, problemesh e krizash, çdonjëra e mbështetur në mbetjet e krizave të mëhershme të pazgjidhura ose të ngrira.

Pages

Subscribe to RSS - populizmi