Të mbërthesh në shishe erën e shiut të parë

Postuar në 24 Gusht, 2023 19:01

Toka e etur për shi pasi pikat e para nisin të bien mbi të ka një erë karakteristike. Në Kannauj, një qytet në veri të shtetit Uttar Pradesh, në Indi, parfumbërësit e quajnë këtë erë mitti attar dhe e “mbërthejnë” në enë argjile.

Është aroma e tokës së tharë kur shirat e parë vijnë pas një thatësire të gjatë”, thotë Rajat Mehrotra, bashkëpronar i Parfumerisë Meena. Parfumerët si Mehrotra kanë mbushur shishet me aromën enigmatike për shekuj me radhë.

"Nuk mund të gjesh mitti attar askund tjetër," thotë ai, duke parë me dashuri çdo pikë që hidhet në shishe – rreth 900 ml shiten për 180 000 rupi indiane, rreth 2 178 dollarë.

Attar, që shpesh njihet edhe si ittar, janë vajra aromatike të bëra nga përbërës natyralë. Profilet e aromës në attarë ndryshojnë shumë, nga aromat e luleve si trëndafilat Damsak dhe jasemini, deri te aroma të rënda dhe të ngrohta të bëra nga druri i agarit. Mitti do të thotë "tokë" dhe mitti attar përkthehet era e tokës së lagur nga shiu. Një parfum i tillë prodhohet vetëm në Kannauj duke përdorur një teknikë të veçantë shekullore.

Pavarësisht traditës së gjatë, dihet pak për origjinën e mitti attar, thotë Giti Datt, pronare e një shtëpie parfumesh dhe antropologe në Universitetin Kombëtar Australian që studion attarin. Datt thotë se askush nuk e di se kur u bënë attarët për herë të parë ose pse Kannauj është epiqendra. Besohet se distilimi i attarit është i ngjashëm me një metodë distilimi të gjetur në qytetërimin e Luginës Indus dikur mes 3300-1300 para Krishtit. "Nëse kjo është e vërtetë, procesi i ka mbijetuar rënies së qytetërimeve, perandorive dhe pushtuesve," thotë Datt.

Indianët e lashtë përdornin ujëra aromatike dhe ekstrakte bimore për të krijuar aroma të ndryshme të përdorura në mjekësi dhe ritualet fetare; më vonë njerëzit e Epokës Vedike i vijuan këto praktika, shkruan historiani Jyoti Marwah në studimin e tij “Attarët: Kulturat Aromatike të Venitura të Indisë”. Eposi sanskrit Mahabharata – i cili i përket fundit të shekullit III - përmend përdorimin e parfumit në oborret mbretërore. Kjo praktikë indigjene e parfumeve indiane u përzie më vonë me traditat e aromave të myslimanëve të hershëm që mbërritën në nënkontinent.

Pasoi një një kombinim shumë unik dhe i pasur i kulturës së parfumeve indo-islame.

Pikturë e fillimit të shekullit XIX ku shfaqet një shitës parfumi mysliman me gruan e tij

Në shekullin XIX, britanikët e kolonizuan Indinë dhe zhdukën shumë forma arti indigjene. Në Kannauj nuk ka asnjë parfumeri me origjinë para-britanike. Biznesi i familjes Mehrotra mund t'i gjejë rrënjët e tij vetëm në shekullin XX. Megjithëse ka pak prova, ka mundësi që britanikët ta kenë nxitur kulturën e attarit dhe të kenë krijuar shtëpitë e parfumeve Kannauj.

Sot mitti attar është i njohur në të gjithë nënkontinentin indian. Shkrimet e shenjta hindu si Bhagavad Gita referojnë aromën e tokës pas shiut.

Në distilerinë e tij, Mehrotra mbledh disqe balte të pjekura në furrë të blera nga një poçar vendas dhe materiale të tjera balte të hedhura, si kulhadet. Parfumieri më pas i hedh materialet e argjilës (rreth 600 paund lëndë) në një enë të madhe bakri të quajtur deg dhe derdh pak ujë përpara se ta mbyllë.

Më pas merr një enë të vogël bakri me qafë të gjatë, të quajtur bhapka, e cila është e mbushur me vaj druri sandali—baza e të gjithë attarëve. Gryka e bhapka-s është e fiksuar në një tub bambu me kënd, i cili nga ana tjetër është i lidhur me një deg të mbushur me argjilë. Pasi përfundon instalimin e këtij sistemi, distiluesi mbyll çdo hapje me multani mitti të lagur, një lloj balte që përdoret shpesh si pastrues i lëkurës.

Duke përdorur një përzierje druri dhe pleh lope të tharë nga dielli, distiluesi ndez një zjarr të vogël, të kontrolluar me kujdes nën degun me argjilë. Për rreth shtatë orë, balta dhe uji ziejnë mbi flakë. Edhe zjarri duhet të ketë një ritëm të caktuar: flakët nuk duhet të jenë të mëdha.

Kur balta vlon brenda enës së nxehtë, një avull aromatik krijohet dhe kalon nëpër tubin e bambusë dhe në bhapka të mbushur me vaj. Vaji i drurit të sandalit brenda bhapka-s më pas thith ngadalë esencën e argjilës në avull.

Në fund të ditës, distiluesit ndajnë ujin nga vaji i drurit të sandalit përmes një hapjeje të vogël. I gjithë procesi përsëritet për të paktën 10 ditë derisa vaji i trashë të jetë i ngopur me aromën marramendëse të argjilës së pjekur që imiton erën e tokës pas reshjeve të musoneve. “Nuk mund ta marrësh aromën brenda një dite. Duhen të paktën katër ose pesë ditë për të filluar kjo “vjelje””, shpjegon Mehrotra.

Në fund të procesit, parfumierët e ruajnë mitti attarin në kacekë të bërë me lëkurë deveje, e cila ndihmon në avullimin e ujit të tepërt dhe ruan aromën. "Attari është si pije alkoolike," qesh Mehrotra. “Ajo plaket si vera e mirë. Sa më shumë kohë të kalojë, aq [më] e pjekur dhe e shtrenjtë bëhet.”

Mehrotra ka vizitorë dhe blerës nga shumë vende, nga Grasse, Francë, "kryeqyteti i botës për parfumet", në Nju Delhi dhe Mumbai. “Njerëz nga Grasse vijnë këtu për të parë se si ne bëjmë mitti attar. Ata janë përpjekur ta bëjnë vetë, por nuk munden ta arrijnë esencën e duhur”, thotë ai, duke treguar bisedat e tij në WhatsApp me parfumierët francezë. Disa nga blerësit përziejnë materiale sintetike me attar për të krijuar aroma të reja unike. “Attari është baza. Ata nuk mund t'i bëjnë ato parfume pa të. Pra, kushdo që dëshiron vaj parfumi natyral duhet të vijë këtu”, thotë ai.

Attar është një traditë që i qëndron kohës dhe evoluon. "Unë nuk mendoj se është një industri që po vdes, por një industri në ndryshim," thotë Mehrotra.

Mehrotra thotë se ka më shumë kërkesë për attar se kurrë më parë. "Nëse përdorni parfume kimike, nuk i bëni mirë trupit tuaj," thotë ai, "por attari është natyral. Mund edhe ta hani!” dhe përsa kohë njerëzit të kenë mundësi të shijojnë erën e tokës pas shirave që sjellin musonet, mitti attar do të jetë aty.

/ Big Think

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.