Sa janë shanset për një kontakt me jashtëtokësorët?

Postuar në 20 Janar, 2020 00:05
Richard Lawn - SETI, Universiteti Berkeley

 

Të vetmet forma inteligjente të jetës që njohim, banojnë këtu në Tokë. Por kjo nuk na ka ndaluar të përpiqemi t'i përgjigjemi pyetjes: "A jemi vetëm?".

Kërkimi i inteligjencës jashtëtokësore tani ka një akronim të pranuar, SETI, dhe gjithnjë e më shumë njerëz të interesuar.Shanset për ekzistencën e inteligjencës jashtëtokësore mund të përllogariten dhe një mjet kryesor për këtë është ekuacioni i Drake. Shumë mund të kenë dëgjuar për SETI-n. Por pikëpamjet e shërbimeve të saj ndryshojnë shumë. Për disa, është një mënyrë e dobishme për të vlerësuar numrin e qytetërimeve teknologjike në galaktikën tonë dhe shanset për të zbuluar një mesazh jashtëtokësor. 

Të tjerë e shohin atë si një përpjekje të shkuar dëm, duke pasur parasysh gamën e madhe të supozimeve të përfshira në përbërësit e saj. Ka një bazë të mesme për ta përdorur atë për të përditësuar dhe vlerësuar besueshmërinë e të dhënave përkatëse që kemi dhe mënyrat për t’u përmirësuar mbi pasiguritë. Padyshim që mund të jetë një mjet efektiv për nxitjen e kureshtjes për këtë temë.

Frank Drake e prezantoi ekuacionin në vitin 1961, në atë që mund të konsiderohet konferenca e parë zyrtare SETI në Observatorin Kombëtar të Astronomisë Radio në VirxhinianPerëndimore. Synimi ishte të nxitej diskutimi dhe të vlerësohejhulumtimi i propozuar dhe jo të arrihej te numri i vërtetë i qytetërimeve inteligjente jashtëtokësore, sinjalet e të cilave mund t'i zbulonim duke shumëzuar përbërësit e tij. Në formën e tij origjinale, Ekuacioni Drake është:

N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L  ku:

· N është numri i qytetërimeve inteligjente në galaktikën “Rruga e Qumështit”, të cilët, emetojnë valë radio, dritë ose transmetime të tjera që mund të zbulohen nga larg.

· R* është shkalla e formimit të yjeve në vit për galaktikë.

· Fp është pjesa e atyre yjeve me planetë.

·ne është numri mesatar i planetëve që kanë kushtet për jetën (si Toka ose “të përshtatshëm ekologjikisht").

· FI është numri i atyre në të cilët jeta mund të zhvillohet 

· Fi është numri i ku jeta mund të bëhet inteligjente.

· Fc është pjesa e atyre që lëshojnë sinjale të dallueshme në hapësirë

·L është jetëgjatësia e një civilizimi komunikues.

Shumëzimi i këtyre faktorëve do të jepte vlerësime që variojnë nga një galaktikë që përzihet me ETI (qenie inteligjente jashtëtokësore) vetëm për ne. Megjithëse jashtëtokësorët nuk janë shfaqur deri tani, përparimet në astronomi që nga viti 1961 kanë forcuar vlerësimet e disa prej këtyre termave. Le të rishikojmë secilin prej tyre. N zakonisht konsiderohet numri i qytetërimeve komunikuese në galaktikën tonë, Rruga e Qumështit. Por mbani në mend se ka qindra miliarda galaktika të tjera dhe yjet e tyre shkojnë përtej universit që ne njohim.

Faktori R* vlerësohet ~ 1 nga disa astronomë, bazuar në normën aktuale të formimit të yjeve në të gjithë galaktikën tonë. Por norma e formimit të yjeve dikur ishte më e lartë, dhe ndarja e numrit të yjeve në galaktikë (200-400 miliardë) sipas moshës së vlerësuar (afërsisht 10 miliardë vjet) do të jepte një R* më pranë10 në vit, numri që do ta zgjedhim edhe ne.

Fp është një nga elementët më të kufizuar të ekuacionit, për shkak të përparimeve të fundit në astronomi. Edhe një dekadë më parë ishte një supozim, bazuar në gjasat teorike që gazi dhe pluhuri i mbetur nga lindja e yjeve të rinj do të bashkohen në planetë. Por të dhënat tani janë të disponueshme. Ne kemi zbuluar planetë që rrotullohen rreth yjeve. Ne gjithashtu mund të vëzhgojmë drejtpërdrejt eklipset yjore ndërsa planeti kalon përpara yllit të tij. Kjo prodhon një zbehje periodike të dritës së yllit, edhe pse ne nuk kemi teleskopë mjaftueshëm të fuqishëm për të parë në të vërtetë diskun e rrumbullakët të errët të planetit para yllit në sfond. Pas vëzhgimeve të bazuara në tokë, misioni satelitor Kepler, i përfunduar së fundmi, ka dalluar mijëra planete jashtë sistemit diellor.

Me këto të dhëna, astronomët tani pohojnë se afërsisht gjysma e yjeve kanë sisteme planetare, secila prej të cilave ka të ngjarë të ketë më shumë se një planet. Kampioni aktual është sistemi TRAPPIST-1, në largësi vetëm 39 vjet dritë nga Toka, me 7 planetë të ngurtë në orbitë. Mbani parasysh kufizimet e kërkimeve aktuale dhe efektet e përzgjedhjes. Vetëm dy lloje që kanë yje (yje relativisht të ulët në masë të klasës M dhe G) janë kontrolluar në mënyrë më të detajuar, kështu që duhen kërkime në lloje të tjera yjesh.

Për më tepër, janë planetët e mëdhenj dhe ata që rrotullohen afër diellit të tyre dhe janë më të lehtë për t’u parë, pasi ato do të shkaktojnë më shumë lëvizje gravituese në yllin e tyre dhe do të kenë më shumë gjasa të hedhin një hije të dallueshme ndërsa kalojnë përpara tij. Prandaj, shumë planetë të vegjël, të ngjashëm me Tokën, i kanë shpëtuar zbulimit. Ështëpothuajse e sigurt përfshirja në përllogaritje e fp = 0,5, megjithëse shumica e astronomëve tani mund të konkludojnë se numri i përgjithshëm i planetëve e tejkalon numrin e yjeve.

Llogaritja e kushteve ekologjike të përshtatshme për jetën, ne, shpesh thuhet se nënkupton planetin në orbitat në "zonën e Goldilocks", ku ai ka një temperaturë sipërfaqësore të duhur për të patur ujë të lëngshëm. Ky është një parakusht i arsyeshëm për jetën, megjithëse skenarët alternativë janë të mundshëm.

Për shembull, anijet kozmike kohët e fundit kanë zbuluar se Enceladat e Hënës së Saturnit dhe Europa e Hënës së Jupiterit kanë oqeane të lëngshme nën kore të akullta, të cilat mund të jenë të përshtatshme për jetën, megjithëse nuk ka të ngjarë të jenë ai lloj jete që do të transmetonte sinjale radio në kozmos. Kriteret përveç të pasurit të distancës së duhur nga një yll me njënivel të caktuar shkëlqimi do ta reduktonin vlerën e ne. Kjo listë e parakushteve të mundshme për një ekologji të ngjashme me Tokën përfshin: një lloj atmosfere të duhur për të stabilizuar temperaturën e sipërfaqes (shmangia e një efekti serë që e ka mbinxehur Venusin), duke pasur një atmosferë të përshtatshme për jetë – në çfarëdo forme qoftë, të pasurit e oqeaneve të hapura dhe njëkohësisht sipërfaqeve të tokës, të pasurit e një hëne të madhe për të stabilizuar rrotullimin e planetit, dhe disa të tjera. Le të llogarisim se këto shtesa do ta zvogëlojnë përllogaritjen tonë për ne nga afërsisht 1, në rreth 0.5.

Tani le të spekulojmë për jetën. Shumë shkencëtarë pohojnë se jeta u formua shumë shpejt pasi Toka u ngurtësua, dhe sipërfaqja e saj u ftoh nga gjendja e shkrirë origjinale, që erdhi si pasojë e “dhimbjeve të lindjes” së përplasjeve shkëmbore dhe vullkanizmit të mbingarkuar rreth 4 miliardë vjet më parë. “Shpejt" në këtë rast do të thotë disa qindra miliona vjet. Nëse ka ndodhur kështu, shfaqja e jetës mund të mendohet si "e lehtë" dhe fl llogaritet afërsisht 1. Por ka më shumë për këtë çështje. Nëse dikush kërkon prova të bazuara në vlerën e fl, prova gjeologjike e jetës së hershme është e pasigurt. Shkëmbinjtë që datohen në mënyrë të besueshme nga prishja radioaktive ende nuk përmbajnë llojet e fosileve të dallueshme që presim të kenëmbetur nga format e jetës më vonë. 

Është argumentuar se tiparet e rregullta mikroskopike në shkëmbinj më shumë se 3.8 miliardë vjeç ishin formuar nga organizma të ngjashëm me bakteret në atë epokë, por proceset minerale jo të gjalla gjithashtu mund të llogariteshin për to, dhe debati po vazhdon. Prova të jetës përgjithësisht më të pranuara paraqiten në të dhënat gjeologjike rreth 3.5 miliardë vjet më parë.

Një mënyrë tjetër për të vlerësuar fl merr për bazë kiminë dhe biologjinë si origjinë e jetës. Ky proces është larg nga zgjidhja. Eksperimente të njohura kanë treguar në laborator që molekulat organike, përfshirë aminoacidet dhe acidet nukleike (baza tëndërtimit të proteinave dhe ARN dhe ADN), mund të formohennga pararendësit e thjeshtë si dioksidi i karbonit, amoniaku, uji dhe molekulat e tjera inorganike. Njësi të tilla ndërtimi të jetës janë vërejtur tani në retë ndëryjore, meteoritë dhe kometa. Sidoqoftë, për të krijuar qelizat e para të gjalla kërkohej një bashkim i molekulave që luftojnë entropinë për të nxjerrë energji nga rrezet e diellit (ose burimet alternative të nxehtësisë) për të mbajtur motorët e tyre molekularë dhe për të ndërtuar struktura molekulare. Plus, në një moment, këto reagime kimike të lidhura dhe "proto-qelizat" duhej të gjenin një mënyrë për të riprodhuar dhe koduar udhëzimet për ndërtimin e brezave të ardhshëm.

Kjo duket si një detyrë e vështirë. Por duke pasur parasysh kohën, hapësirën dhe shumë mundësi për të provuar, e dimë se ka ndodhur të paktën një herë. Kështu, disa pretendojnë se jeta do të formohet kudo që të mundet dhe fl = 1, ndërsa të tjerët argumentojnë se është kjo ka pak gjasa të ndodhë dhe përfaqëson një pengesë në ekuacionin Drake.

Gjetja e gjasave nga një shembull është një ushtrim i rrezikshëm. Në të vërtetë, kjo situatë mbështet vlerën shkencore të kërkimit të formave edhe të jetës primitive nën sipërfaqen e Marsit ose në oqeanet që ndodhen nën shtresat e akullit në hënat e Jupiterit dhe Saturnit. Nëse do të zbulonim se jeta lindi në mënyrë të pavarur në dy ose tre planete ose hëna të ndryshme në sistemin tonë diellor, do të duhet ta rivlerësojmë fl në 1. Por për ushtrimin, do të zgjedh një vlerë konservative të fl = 0,1, pra më e ulët se zgjedhja që bëhet aktualisht.

Personalisht, më pëlqejnë shanset e dy faktorëve të tjerë tëekuacionit, Fi dhe Fc, që jeta planetare krijon specie inteligjente dhe që ata përfundimisht komunikojnë në hapësirë. Sapo jeta nis, evolucioni darvinian duket se ka të ngjarë të nisë gjithashtu. Është quajtur seleksionim natyror sepse në të vërtetë është i tillë. Speciet që funksionojnë më mirë, që prodhojnë pasardhësit më të vlefshëm, fitojnë në lojën e jetës. Sigurisht, kjo është ta thjeshtosh shumë teorinë moderne evolucionare, por thelbi i së vërtetës është ai.

Evolucionistët përdorin termin "përshtatje" për t'iu referuar një tipari që ofron një avantazh darvinian në mbijetesën e disave dhe në aftësinë për t'u shndërruar në specie të reja. Evolucioni është i paparashikueshëm dhe zgjedhja e një vlere të fl është deri diku me përafërsi. (Ka një ide sipas të cilës jeta në Tokë ishte vetëm ajo e mikrobeve për gati 3 miliardë vjet përpara se të lindnin kafshë shumëqelizore.) Sidoqoftë, mendoj se inteligjenca është fuqimisht adaptive. Prandaj, jam i gatshëm të jem optimist dhe të hamendësoj 0.5 për fi. Ndoshta kjo ështënjë vlerë më e madhe sesa duhet, duke pasur parasysh mundësinë e katastrofave në shkallë planare, siç është përplasja e asteroidit që vrau dinozaurët dhe shumë specie të tjera 65 milionë vjet më parë, që ishte vetëm një nga disa ngjarje të zhdukjes në masë që njohim në Historia e Tokës.

Cilat janë shanset që speciet inteligjente komunikojnë me planetët e tjerë? Nuk është fc = 1. Delfinët janë sigurisht inteligjentë, por nuk ka të ngjarë të ndërtojnë transmetues radio të fuqishëm dhe t'i drejtojnë nga qielli. Vendosim fc = 0.5, duke shpresuar se gjysma e planetëve në të cilat kanë evoluar specie inteligjente të kenë në të paktën një formë jete që sinjalizon nga jashtë qoftë me dashje ose pa dashje. Ky është supozim, dhe është e rrezikshme të prezumojmë qëndrime dhe aftësi të ngjashme me njerëzit mbi speciet e huaja.

Deri më tani, raporti im personal për të gjithë faktorët Drake është 0.0625.

Tani vijmë te L. Sipas përkufizimit tonë për qytetërimin teknologjik (transmetues), ne jemi pjesë e tij prej rreth 100 vjetësh. Sa të entuziazmuar jeni për të ardhmen e Homo sapiensëve? Apo për këtë çështje, a parashikoni zhvillimin e një forme më të qëndrueshme të jetës inteligjente në Tokë? Pjesërisht kompjuter / pjesërisht njerëzor? Apo thjesht një kompjuter triumfues me aftësi vetë-riparuese? Dhe a jeni më pesimistë dhe mendoni se një civilizim teknologjik bëhet thelbësisht i paqëndrueshëm pasi të shpikë armë të shkatërrimit në masë dhe mjete për të prishur ekologjinë e planetit ku jeton? A jeni dakord për L = 500 vjet, ose 5,000, ose 5 milion, ose 5 miliard? A ju lëkundet kjo nëse merrni parasysh episodet e përsëritura të zhvillimit të civilizimeve teknologjike në një planet pas një Armagedoni? Gama e pasigurisë së faktorit L nëekuacion është ajo e të gjithë faktorëve të tjerë në ekuacionin Drake. Kjo është ndoshta vlera më e madhe e ushtrimit. Unë personalisht nuk mund të sjell një supozim më të saktë sesa midis 500 dhe 5 milion vjet.

Pra, me gjithë ato që u morëm në konsideratë, supozimi im aktual për N varion nga rreth 30 deri në 300 000. Me fjalë të tjera, fqinjët tanë më të afërt mund të jenë përtej galaktikës tonëose në mesin e yjeve më të afërt. Kjo nuk është shumë parashikuese dhe varet shumë nga humori i njerëzve dhe lajmet e ditës.

Për shqyrtim të mëtejshëm, një numër zgjerimesh janë sugjeruar për të rishikuar ekuacionin origjinal të Drake. Mos ndoshta edhe një civilizim i rrallë super i përparuar u përhap në të gjithë galaktikën dhe u shfaq në shumë vende (mbase humanoid, me maska paksa të ndryshme në fytyrat e tyre, a la Star Trek)? Nga ana tjetër, çfarë nëse jashtëtokësorët nuk dëshirojnë të shqetësojnë apo komunikojnë me planetët e tjerë? Nëse kjo ndodh, a do të ishim në gjendje të kuptonim atë që një inteligjencë jashtëzakonisht e përparuar do të përpiqej të na thoshte? Po, e kemi dëgjuar më parë, por mesazhi duket si gjuhëe pakuptueshme, ose i ngjan asaj sesi macja juaj i percepton bisedat që i keni mësuar.

Kjo mund të jetë një çështje serioze. A do ta dimë me siguri se po dëgjojmë një sinjal nga jashtëtokësorët dhe jo "zhurmë" nga objektet natyrore astronomike ose nga dërdëllitjet lokale? Dhe a do të jemi në gjendje të kuptojmë një mesazh? Shanset janë qëjashtëtokësorët nga të cilët do të dëgjojmë do të jenë jashtëzakonisht të përparuar në krahasim me ne. Ne kemi mundur të bëjmë sinjalizim ndëryjor prej rreth 100 vjetësh, duke llogaritur nga shfaqjet e para në radio dhe TV përmes ardhjes së teleskopëve radio dhe breshërive të fuqishme lazer. Yjet si dielli zgjasin për rreth 10 miliardë vjet (disa shumë më tepër dhe disa shumë më pak, që do të thotë se mund të kenë kohë të pamjaftueshme për të evoluuar jetën teknologjike). Pra, kurba e probabilitetit në formën e kambanës tregon se ka shumë më shumë të ngjarë që të marrim një mesazh nga një jashtëtokësor, i cili do të jetë miliona deri në miliarda vjet më larg në trajektoren e tij të evolucionit sesa ne.

Shanset për të marrë sinjale nga dikush më i përshtatshëm, pra disa qindra vjet përpara nesh, janë të vogla, dhe ata më primitivë se ne nuk janë në gjendje të dërgojnë sinjale radio. A do t'i kuptojmë këto qenie hiper-të përparuara? A do të shqetësohen ata për ta bërë veten tëkuptueshëm për banorët e Tokës? (Unë presupozoj që barra e të pasurit një bisedë të kuptueshme duhet të bjerë mbi krijesat më të përparuara. Në filmin ne mrekullueshëm fantastiko-shkencor “Mbërritja”, u habita sepse i lihej Amy Adams të kuptonte gjuhën e krijesave të reja që e vizitonin dhe jo e kundërta).

Ekuacioni i Drake u formulua për të vlerësuar numrin e qytetërimeve jashtëtokësore. Vetëm të diturit se nuk jemi vetëm do të ishte e jashtëzakonshme, por pse të mos merremi me atë se sa janë shanset që ne do të kuptojmë një mesazh prej tyre? Po në lidhje me shanset që ndërsa dikush deshifron një mesazh, një pjesë e madhe e njerëzimit do ta injorojë atë apo nuk do ta besojë? Mbi të gjitha, ekziston ende një grup i madh njerëzish qëbesojnë se toka është e sheshtë. Autori i librave fantastiko-shkencorë, Arthur C. Clark, mbahet mend për thënien se “çdo teknologji mjaft e përparuar do të jetë e padallueshme nga magjia”. Të tjerët e kanë zgjeruar këtë aksiomë për të shprehur se çdo jashtëtokësor mjaftueshëm i përparuar do të jetë i padallueshëm nga Zoti.

Në fund të fundit, Ekuacioni Drake nuk është një mjet për parashikime të sakta dhe planifikim të buxhetit. Është thënë se nuk është menduar se do të zgjidhet ndonjëherë. Vlera e tij qëndron në pikëpyetjet që ngre. Në fund të fundit, askush nuk po i kërkon Kongresit që t'i kushtojë një përqindje të konsiderueshme të buxhetit kombëtar programit SETI, madje as një përqindje të madhe të buxhetit të NASA-s. Por nuk duhet të jetë zero përqind, siç është tani. Pagesa është shumë e madhe për t’i kushtuar zero përpjekje kërkimit.

Dhe ne sigurisht nuk e kemi ndalur kërkimin. Nëse N = 100,000, do të thotë që ne duhet të kërkojmë më shumë se 3 milion yje në gjatësi valësh të shumëfishta për të pasur një shans të fortë për të rënë në kontakt me dikë. Për ta parafrazuar Carl Sagan, shanset tona rriten qartazi nëse kërkojmë në mënyrë aktive një sinjal, në vend qëthjesht "të presim që disku fluturues të zbresë në sheshin Harvard".

Burimi: Nautilus

Përktheu për ResPublica: Gazmira Sokoli  

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.