Bankat greke faturojnë edhe PIN-in e kartave

Postuar në 09 Tetor, 2019 11:08

Presioni i vazhdueshëm për të rritur fitimet nga njëra anë, dhe përpjekja për t'i orientuar klientët e tyre në përdorimin e transkaksioneve  elektronike, të cilat kanë kosto më të ulëta operative se ato tradicionale, i kanë shtyrë bankat të aplikojnë një numër tarifash për shërbime që më parë ishin falas.

Vitet e fundit të ardhurat nga përqindjet e komisioneve janë rritur. Edhe reagimet e klientëve janë në rritje gjithashtu, veçanërisht të atyre që janë më pak të njohur me instrumentet e reja të ofruara nga institucionet e kreditit.

tarifat tani vendosen jo vetëm në transaksione bankare të zakonshme, siç janë dërgesat e parave, por edhe në një sërë shërbimesh të ofruara deri më tani falas, siç është rishikimi ose rinovimi i një karte debiti, lëshimi i një PIN-i në rast se mbajtësi i kartës harron origjinalin ose edhe njoftimin e llogarisë kur klienti kërkon informacion përmes ATM-së.

Kohët e fundit, Banka Kombëtare njoftoi se nga fillimi i muajit do të tarifojë me 0.20 € komision shikimin e llogarisë së mbetur në ATM-të e një banke tjetër brenda Eurozonës dhe me 0,15 € tani që shikimin e  transaksioneve të fundit, edhe nëse klienti përdor ATM-në e bankës së tij.

Të gjitha bankat tarifonin 2 deri në 3 euro mbajtësit e kartave të debitit kur ata  tërhiqnin para nga ATM-të e një banke tjetër. Kjo tarifë  po zgjerohet jo vetëm për mbajtësit e kartave të bankave të huaja, por edhe për grekët.

Pagesa për ribërjen e PIN-it tarifohet nga Eurobank me 3 euro, dhe për një tarifë prej 5 ose 6 Euro rinovimi i kartës së debitit (një herë në 5 vjet), ose pas humbjes apo vjedhjes. Kjo tarifë është miratuar nga të gjitha bankat, ndërsa Banka Piraeus ka kërkuar lëshimin e kartave specifike me privilegje të veçanta.

Abonimi i kartave të kreditit, një shërbim që ishte pa pagesë në të kaluarën, është miratuar nga të gjitha bankat dhe kostot tani shkojnë nga 25 në 30 euro për kartat e thjeshta MasterCard ose Visa, me ndryshime të vogla, siç është abonimi falas për gjashtë muaj ose një vit. Abonimi vjetor i kartave të kreditit tarifohet në 15-20 € për secilën kartë shtesë, një praktikë e adoptuar nga pothuajse të gjitha bankat, ndërsa për kartat e azhurnuara Platinum ose Gold abonimi është i shumëfishtë, me përfitime shtesë.

Barra për komisionet i atribuohet investimeve që bankat kanë bërë vitet e fundit në rrjete alternative, përdorimi i të cilave, edhe pse jo i lirë, është shumë më i lirë. Një arsye kryesore është gjithashtu që bankat po përpiqen të kompensojnë humbjet e tyre nga të ardhurat e interesave, i cili ka qenë në rënie të vazhdueshme vitet e fundit për shkak të financimit të zvogëluar.

https://www.kathimerini.gr/1046259/gallery/oikonomia/epixeirhseis/trapezes-xrewnoyn-thn-ekdosh-toy-pin-kai-thn-ananewsh-ths-kartas

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.