Si janë janë sot bunkerët e frikës kolektive

Postuar në 12 Shkurt, 2019 12:59

U ndërtuan gjatë regjimit komunist të Enver Hoxhës në periudhën 1975-1989. Pothuajse 40 vjet më vonë, Shqipëria është plot me kësulat e betonit që të kujtojnë, rrënojat e Luftës së Ftohtë. Fotograf Robert Hackman, vendosi të tregojë përmes fotografive mburojat e ndërtuara për t’u mbrojtur kundër armiqve të jashtëm.

Kur planeti po përgatitej për perspektivën e një lufte bërthamore katastrofike, diktatori i Shqipërisë, Enver Hoxha ishte i bindur se pjesa tjetër e botës kërkonte të përmbyste regjimin komunist. Për t'iu përgjigjur këtij kërcënimi, ai krijoi masivisht këta bunkerë, ku shumë besojnë se ndërtimi i tyre ishte konsolidimi i një frike kolektive, të brendshme dhe kombëtare.

Askush nuk e di saktësisht se sa janë. Ato vlerësohen nga 500,000 deri në 700,000.  Ekspozita e forografit, e quajtur Metamorfoza, tregon si janë shndërruar këta bunkerë sot. Tani, siç thonë banorët ata janë pjesë e jetës së tyre të përditshme.

https://www.bbc.com/news/in-pictures-47157127

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.