A janë aq të mira ushqimet organike? Shkencëtarët thonë “Jo”

Postuar në 21 Nëntor, 2013 06:17

A janë kërkesat tona për ushqime organike(bio) të përligjura? Dhe më tej: a është aplikimi i një bujqësie organike më pak i dëmshëm për mjedisin? Në pamje të parë, duket se përgjigja është “Po” dhe edhe në Shqipëri, prej disa vitesh, kultura e rikthimit te ‘malli i vendit’ ka ardhur në ngritje. Kjo edhe si një formë mbrojtjeje e natyrshme kundrejt neglizhencës thuajse totale të shtetit. Por e vërteta ka gjasa të jetë shumë më e komplikuar. Në një shkrim të para disa ditëve, publikuar në Project Syndicate (linku: https://www.project-syndicate.org/commentary/henry-i--miller...), fizikani i Universitetit të Stanfordit, Henry i. Miller argumentonte të kundërtën. Sipas tij, fruta-perimet organike nuk janë më ushqyese sesa ato konvencionale, teprica e pesticideve në këto të fundit nuk kalon asnjëherë kufijtë e vendosur dhe në finale, aplikimi i bujqësisë organike dëmton më shumë mjedisin. Çfarë duhet bërë? Miller thotë se ai që mund t’ia lejojë vetes, le të blejë ushqime organike. Ideja në këtë rast është se sipas tij “duke blerë ushqime jo-organike është shumë më pak e kushtueshme, më njerëzore dhe më e përgjegjshme për ndikimin mjedisor”.

s.z

Comments

Submitted by Vasi_l (not verified) on

<p style="margin-bottom: 0px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: 'Times New Roman'; min-height: 16px;">&nbsp;</p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: Georgia; color: rgb(51, 50, 51);">Artikulli në link jep shumë pak &nbsp;argumenta për të dalë në një konkluzion kaq madhor...&nbsp;</p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: Georgia; color: rgb(51, 50, 51);">I pari argument: ushqimet organike dhe jo-organike kanë mesatarisht të njejtat vlera ushqimore. <span style="text-decoration: underline">Mesatarisht</span>&nbsp;është fjalë kyce, që ka dalë nga 240 studime..të bëra &nbsp;me meta-të-dhëna...&nbsp;Prodhimet bujqësore, fruta perime, drithëra, bishtaja etj nuk janë shuma e elementëve ushqyes.&nbsp;Edhe sikur të kenë më pak vlera ushqyese, nutritive..efekti placebo i idesë se po ha &quot;ushqim organik&quot;&nbsp;është githmonë më i mirë sesa ideja që po ha një mollë nga ato të importit, që duken të gjitha njësoj e të vjen ti llustrosh që të duken bukur.&nbsp;</p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: Georgia; color: rgb(51, 50, 51);">Argumenti i dytë: &quot;ushqimet organike kanë pesticide. Edhe ato jo-organike më pesticide më shumë sesa organike&nbsp;por jo domosdoshmërisht më shumë sesa norma e lejuar&quot;. &nbsp;Nëse është kshu, për të qenë e sigurtë, unë prapë do zgjidhja ato organiket.</p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: Georgia; color: rgb(51, 50, 51);">E treta, ushqimet organike mbase na kushtojnë vërtetë më&nbsp;shtrenjtë përsa i përket kostos monetare, &nbsp;të&nbsp;ujit apo ndotjes së ambjentit. Por kjo s&#39;d.m.th. që duhet me heq dorë nga bujqësia organike, por përkundrazi që ta ndihmojmë atë të forcohet. Sepse kjo në shumicë e rasteve d.m.th. të ndihmosh bujkun e varfër me pak mundësi për të ardhur në treg.</p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: Georgia; color: rgb(51, 50, 51);">Nuk dihen ende dëmet e plota që shkaktojnë ushqimet jo-organike. Ka kohë me zbulu në afat të gjatë se cfarë shkaktojnë tek njerëzit. Le të presim deri ath them unë pastaj heqim dorë nga organikja.</p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: Georgia; color: rgb(51, 50, 51);">Në vende si Shqipëria, mungojnë kontrolle dhe standarte të rregullta për nivelin e pesticideve (nuk e kam informacion te sakte për këtë<span style="font-size: 1.2em; line-height: 1.7em;">&nbsp;- mbase dikush e di) apo kimikateve të&nbsp;tjera të&nbsp;perdorura. Ky&nbsp;është problemi p</span>ër ne në Shqipëri se nuk dimë&nbsp;<span style="font-size: 1.2em; line-height: 1.7em;">&nbsp;</span><span style="font-size: 1.2em; line-height: 1.7em; color: rgb(51, 51, 51); font-family: Georgia, 'Times New Roman', serif;">ç</span><span style="font-size: 1.2em; line-height: 1.7em;">fare hamë.</span></p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: Georgia; color: rgb(51, 50, 51);">Mbase gjetjet e artikullit vlejnë për vende si SHBA apo BE-në ku këto kontrolle janë të rregullta. Megjithëse dyshoj. &nbsp;BE dhe SHBA kanë regjime dhe qasje të&nbsp;ndryshme ndaj organikes. SHBA&nbsp;është shumë zemërgjerë &nbsp;me kompanitë OMGJ sesa BE-ja. Agjencia ku ka punuar zoti&nbsp;shkencëtar (<span style="font-family: Arial; color: rgb(0, 0, 0);">US Food and Drug Administration</span>)&nbsp;është&nbsp;akuzuar shpesh se punëson njerëz të&nbsp;blerë&nbsp;nga kompanite që&nbsp;prodhojnë&nbsp;pesticide edhe farëra OMGJ, që punojnë për interesat e tyre.&nbsp;</p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: Georgia; color: rgb(51, 50, 51);">Argumenti i fundit i shkencetarit: &#39;mëqenëse ushqimet organike ndotin po aq sa ato jo-organiket atëherë le të heqim dorë nga ato organiket se nuk na bëjnë gjë gjithësesi&quot; Logjike e mbrapshtë.&nbsp;Mirë do ishte që të punohet që jo-organiket ti bëjmë organike dhe aty ku kemi organike ti ruajmë.&nbsp;</p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: Georgia; color: rgb(51, 50, 51);">Nuk ka shkencëtar që&nbsp;mund t&#39;na e mbushë mendjen se ushqimet joorganike dhe ato organike shijojnë ndryshe. Dhe vetëm kjo mjafton si arsye që të&nbsp;punojmë për bujqësi/ agrikulturë organike që e trajton më mirë natyrën dhe ndihmon fermerët e varfër.&nbsp;</p><p style="margin-bottom: 15.8px; font-size: 14px; line-height: normal; font-family: 'Times New Roman'; min-height: 16px;">&nbsp;</p>

Submitted by Anonim (not verified) on

<p>Me shume mesova nga komenti i z. Vasi, se nga cfare eshte zgjedhur prej artikullit te shkencetarit.</p><p>Gjithsesi faleminderit Respublic-es dhe z. Vasi</p>

Submitted by Agim Shkodra (not verified) on

<p>Pershendetje Vasit,komplimenti!</p><p>Prandaj thuhet: Kush nuk di per vete meson te tjeret,kush di i ben vete gjerat.</p>

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.