kristianizmi

Drejt një Europe jokristiane

Postuar në 22 Mars, 2018 14:36

Europa po shkon drejt dekristianizimit të saj. Alarmi që është ngritur shpesh në vende si Hollanda, apo Gjermania, sot ka prekur mbarë kontinentin, përveç vendeve ku identiteti fetar ka arsye specifike të përforcohet si p.sh në Poloni, Hungari apo në Balltikun kufitar me Rusinë. Por një sondazh i fundit i organizuar nga univeristeti i St Mary tregon se rënia e besimit fetar apo vetëpërcaktimi si afetar, ka njohur ritme të jashtëzakonshme në brezin e ri.

Luteri dhe Europa

Postuar në 05 Nëntor, 2017 17:58

Këto ditët e fundit në Europë u kujtua 500 vjetori i Reformacionit dhe autorit të saj Martin Luter. Konsiderohet një prej ngjarjeve që ka shenjuar historinë e Europës dhe madje edhe të njerëzimit në kuptimin e historisë se besimit fetar. Jubileu përkon në fakt me kohë të turbullta, ku feja ka rimarrë një rëndësi të madhe në narrativat e përditshme të identitetit individual, por edhe me një periudhë rënieje të madhe të rolit të saj në shoqërinë perëndimore.

Kriza e kristianizmit europian, faktor në rritjen e ekstremit të djathtë?

Postuar në 25 Shtator, 2017 12:34

Zgjedhjet në Gjermani kanë një kryelajm: Partia e ekstremit të djathtë, Alternativa për Gjermaninë ka hyrë në Parlament si parti e tretë me një diferencë më pak se 8% nga socialdemokratët. Analogjia me nazistët dhe rrugën e tyre parlamentare drejt pushtetit nuk mungon. Edhe mesazhet politike janë të ngashme.

Hollandë, mijëra iranianë konvertohen në kristianizëm për të përfituar azilin

Postuar në 25 Gusht, 2017 09:27

BBC-ja raporton sot për një marifet të iranianëve që jetojnë në Hollandë i cili rezulton i dobishëm për të përfituar azilin në këtë vend: konvertimin në kristianizëm.

Roli i epidemive në rënien e Romës dhe ngritjen e Kristianizmit*

Postuar në 20 Mars, 2017 14:41

Cila ishte arsyeja që solli rrëzimin e Perandorisë Romake? Me këtë pyetje u fiksua edhe historiani i madh, Edward Gibbon, në faqet e fundit të librit të tij “Perëndimi dhe Rënia e Perandorisë Romake”. Ai vuri në dukje se në vend se të spekullojmë rreth arsyeve të kolapsit të gjatë dhe të ngadaltë të Romës mes shekujve III – VII e.s(kjo në varësi të atyre që pyet), ne duhet të mrekullohemi që ai zgjati kaq shumë.

Lalibela, Jeruzalemi i ri

Postuar në 01 Janar, 2017 16:28

Kush ka lexuar librin “Perandori” të gazetarit polak Kapushçinski, do të vërë re me njëherë se Etiopia kë një kulturë të veçantë. Dhe këtë e kupton më mirë nga fakti se etiopianët kanë një formë tyre të kristianizmit ortodoks, që bazohet në librin e Enokut, profeti që vdiq me Zotin lart në qiell.

Rastafari është një tjetër drejtim religjoz që lidhet me emrin e Hajle Selasje, perandorit të fundit, sekt i cili kishte si ndjekës edhe Bob Marley.

Zbulohen në Teheran vepra të panjohura të filozofit ibn Adi, i shkollës së kristianizmit siriak

Postuar në 08 Korrik, 2016 22:52

Janë zbuluar në një medrese në Teheran të Iranit rreth 20 vepra të panjohura të filozofit Yahya ibn Adi. Lajmi është bërë i njohur nga American Philosophical Association sipas të cilit kërkimi që çoi në zbulim i drejtua nga Rob Wisnovsky i McGil University.

Ibn Adi është një filozof kristian i shkollës siriake, i cili lindi në Tikrit të Irakut në vitin 893 e.s., asokohe qendër e kristianizmit siriak(ortodoks lindor) dhe njihet si përçues i veprave të Aristotelit që rihyri në Europë më vonë me ndërmjetësinë e filozofëve më të njohur si Averroe dhe Avicenna.

Gjetja e një amatori, shtyn në kohë prezencën e Kristianizmit në Danimarkë

Postuar në 18 Mars, 2016 17:17

Një kërkues amator thesaresh në Danimarkë, Dennis Fabricius Holm, mund të ketë bërë një zbulim që ndikon në shkrimin e historisë së Europës. Holm zbuloi me detektorin e tij të metaleve një kryq të vogël floriri në qytetin danez të Aunslev. Ai e postoi atë në Facebook dhe nga vlerësimet që mori nga ekspertë, mendohet se kryqi, që i përkiste me gjasë një femre vikinge, e shtyn në kohë prezencën e kristianizmit në vendet Danimarkë.

Subscribe to RSS - kristianizmi