arsen zlaticanin

Sistemet zgjedhore malazeze dhe numrat e subjekteve politike shqiptare

Postuar në 22 Gusht, 2020 23:22

 

Tani, në prag të zgjedhjeve parlamentare në Mal të Zi që do të mbahen me 30 gusht, paraqitet interesante një tablo e përgjithshme e efektit të sistemit zgjedhor tek subjektet politike që përfaqësojnë pakicat kombëtare, konkretisht duke u fokusuar tek subjektet politike shqiptare në Mal të Zi.

Fuqia numerike e Aleancës për Shqipërinë Europiane

Postuar në 03 Korrik, 2019 13:56

 

Mbi (pa)parashikueshmërinë e zgjedhjeve parlamentare

Postuar në 08 Qershor, 2019 14:48

 

Iracionaliteti i rezultateve të zgjedhjeve është një fenomen i hershëm në Shqipëri dhe kjo kryesisht nga  ndikimi i degëve lokale të faktorëve politikë nëpër zona të ndryshme të vendit. Nganjëherë (para  ndryshimeve të sistemit zgjedhor në vitin 2008), qytetarët e një spektri politik kanë qenë të detyruar të  votojnë parti të tjera për shkak të sistemit zgjedhor.

Një analizë konstatuese mbi votat dhe mandatet e zgjedhjeve të Tuzit

Postuar në 22 Mars, 2019 19:00

Analizën në lidhje me rezultatet e zgjedhjeve lokale të 3 marsit në Tuz do ta ndaj në dy pika. E para do të jetë në lidhje me efektin e formulës D'Hondt në procesin e konvertimit të votave në mandate dhe e dyta në lidhje me lëvizjen e votave nëpër vendbanimet e komunës së Tuzit në raport me zgjedhjet e parafundit lokale të 26 nëntorit (dhe 23 dhjetorit) të vitit 2017.

Leximi matematik i votës nga Kodi Zgjedhor

Postuar në 07 Maj, 2013 11:51

Tani, në prag të zgjedhjeve  parlamentare, objektivi kryesor i grupimeve politike është se kush do ta formojë qeverinë e ardhshme. Për këtë  duhet  të  shihet  pse cili subjekt p politik(apo grupim p subjektesh) do të ketë më tepër se 70 mandate në parlamentin e ardhshëm. Kjo varet nga vota e  zgjedhësve që do të hidhet në kutitë e votimit më 23 qershor. Varësia e sipërpërmendur e cila përcaktohet nga kodi zgjedhor do të jetë objekt i kësaj analize.

Subscribe to RSS - arsen zlaticanin