Rusia tërhiqet nga Traktati mbi Qiejt e Hapur

Postuar në 15 Janar, 2021 12:51

Ministria e Jashtme e Rusisë njofton së fundmi se ka nisur tërheqjen nga Traktati i Qiejve të Hapur, që ka hyrë në fuqi në vitin 2002. Traktati synon shmangien e keqkuptimeve dhe për pasojë gabimeve në vendimmarrje mes vendeve anëtare duke lejuar mbikëqyrjen ajrore reciproke të vendeve me mjete pa armatim. Vendimi i Rusisë vjen një ditë pasi delegacioni i saj për Kontrollin e Armëve kërkoi në Vjenë që pjesëmarrësit e Traktatit të garantojnë konfidencialitetin e të dhënave që mbledhin gjatë fluturimeve vëzhguese.

Përderisa nuk ka përpaim në heqjen e pengesave që bllokojnë funksionimin e Traktatit në kushtet e reja, MInistria e Jashtme Ruse është autorizuar të njoftojë nisjen e procedurave të brendshme për tërheqjen e Federatës Ruse nga Traktati i Qiejve të Hapur. Kur procedurat të përfundohen një njoftim do t’i dërgohet administruesve

thuhet në njoftimin e Ministrisë së Jashtme të Rusisë.

Më herët nga Traktati është tërhequr edhe SHBA që përmes presidentit Donald Trump e vuri kusht rihyrjen me qëndrimin në të të Rusisë.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.