Oqeani Paqësor i mbushur me 5 trilion materiale plastike

Postuar në 22 Mars, 2018 23:48

Pellgu mes Hawaii-t dhe Kalifornisë është vendgrumbullimi më i madh i mbeturinave  plastike në Oqeanin Paqësor. Veç tij janë edhe 4 vengrumbullime të tjera. Nëse lihet të qarkullojë, plastika do të ndikojë në ekosistemet, shëndetin dhe ekonominë globale.

Zgjidhja e saj kërkon një kombinim të mbylljes së burimit dhe pastrimit të asaj që tashmë është grumbulluar në Oqean. Rrymat e oqeanit e përqendrojnë plastikën në pesë zona në botë përmes atyre që njihen si xhirot subtropikale ose "fushat e mbeturinave të oqeanit" në botë.

Sfida  më e madhe është pastrimit i ndotjes plastike që përhapet në miliona kilometra katror dhe qarkullon në të gjitha drejtimet. Duke mbuluar këtë zonë me përdorimin e anijeve dhe rrjetave do të nevojiteshin mijëra vjet dhe do të kushtonte miliarda dollarë për ta përfunduar.

Modelet tregojnë se një sistem në shkallë të plotë mund të pastrojë 50% të Fushës së madhe të mbeturinave të Paqësorit në 5 vjet. Duke hequr plastikën, pjesa më e madhe e së cilës është ende e madhe, parandalohet  shkatërrimi me mikroplastikë të rrezikshme. Kombinimi i pastrimit me reduktimin e burimit në tokë, mund të çlirojë oqeanin nga plastika deri në vitin 2050.

https://www.theoceancleanup.com/technology/

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.