Oferta e Lu për Tahirin dhe eksperienca me ekspertë amerikanë

Postuar në 13 Janar, 2018 10:34

Hetimi për Sajmir Tahirin nuk është një proces që po ngjall besim dhe ashtu si shumë çështje të tjera ka marrë vëmendjen e ambasadës amerikane, e cila kërkon të përfshihet direkt në hetime. Interesin amerikan e ka shprehur ambasadori Donald Lu, pas një takimi me ministrin e Brendshëm, Fatmir Xhafaj.

"Çështja e Z. Tahiri kërkon një hetim të plotë dhe proces të paanshëm ligjor. Ashtu si vetë Z. Tahiri dhe shumë udhëheqës të tjerë shqiptarë e kanë thënë, kjo çështje duhet zgjidhur në gjykatë, duke shqyrtuar të gjitha faktet. Bota, përfshirë edhe Shtetet e Bashkuara, po e ndjek nga shumë afër këtë çështje dhe çështje të tjera sensitive, si ato të Emiljano Shullazit, Lul Berishës dhe tre gjykatësve të apelit në Durrës. Ne kemi ofruar mbështetjen e prokurorëve federalë amerikanë dhe agjenci të zbatimit të ligjit të Shteteve të Bashkuara për t’i ofruar ndihmë teknike Prokurorisë në kryerjen e një hetimi të plotë, i cili ka për qëllim zbulimin e të vërtetës"-deklaroi Lu.
Po a është asistenca amerikane garanci për një proces të besueshëm? Përvoja me disa ngjarje nga e shkuara e afërt ku autoritetet shqiptare janë asistuar nga ekspertë amerikanë ka lënë vend për interpretime. 

Kështu 6 vjet më parë Prokurori amerikan Mike Cain, asistoi Prokurorinë shqiptare në hetimin e ngjarjeve të 21 janarit. Për rreth dy javë, së bashku me dy ekspertë amerikanë, ai ndihmoi Prokurorinë shqiptare në realizimin sa më të mirë të veprimeve hetimore për zbardhjen e ngjarjes së 21 janarit.

Pavarësisht nga pjesëmarrja amerikane përfundimi i procesit u kontestua politikisht nga partia që sot është në pushtet, e cila flet ende për drejtësi të pavendosur në këtë çështje. Më herët, në vitin 2008 ekspertiza amerikane u angazhua në një tjetër ngjarje të bujshme, vdekjen e Kosta Trebickës në fshatin Lekas në Korçë.

Eksperti amerikan, Kevin Teter,  për pesë ditë analizoi me detaje vdekjen e njeriut që denoncoi aferat e Departamentit të Shtetit në shitblerje e municioneve që u ambalazuan në fabrikën e demontimit në Gërdec. Me anën e një raporti përmbledhës, i firmosur në datën 23 shtator të këtij viti dhe i detajuar në SHBA, Teter nuk la vend për analiza të tjera, duke e klasifikuar ngjarjen si aksident të pastër automobilistik.

Edhe në këtë rast dilemat mbetën, madje pati komente që vunë në pikëpyetje profesionalizmin e ekspertit amerikan. Për të ardhur te çështja e Tahirit, kthimi i pasaportës dhe lirimi i Orest Sotës ka përforcuar zërat se drejtësia ka vepruar e ndikuar politikisht.

Qeveria dhe kryeministri janë po ashtu të akuzuar se kërkojnë të mbyllin çështjen Tahiri. Gatishmëria e ambasadorit amerikan për të ofruar asistencë ligjore shton dyshimet se politika ka ndërhyrë në proces, ose mund të përdoret për të shuar zërat se qeveria përpiqet të mbyllë çështjen. 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.