Rikthimi në jetë i Aralit

Postuar në 04 Shtator, 2017 09:01

Deti Aral po ringjallet. “Wired” shkrunte para disa kohësh për kthimin e jetës në atë që dikur ishte liqeni i katërt më i madh në botë, 26 mijë km2, i cili u dënua me vdekje nga sovjetikët pas devijimit të rrjedhës së lumenjve Amu Darya dhe Syr Darya për qëllime bujqësore. Aral ndodhet në kufijtë e Kazakistanit dhe Uzbekistanit dhe dëmi ndaj tij konsiderohet si një katastrofë mjedisore e përmasave të mëdha. Në vitin niveli ra me rreth 25 m çka detyroi Bankën Botërore të financojë ndërtimin e një dige tetë milje. Në vitin 2005, diga sillte më shumë ujë në liqenin që u bë ilustrim i ndikimit shkatërrimtar të njeriut. Deri në vitin 2008 vëllimi i ujit u rrit me 68%, pra ai po rikthehet në jetë. Fotografi francez Didier Bizet sjell disa pamje të rigjallërimit të Aral  në fshtrat e Tastubek dhe qytetin port të Aralsk në Kazakistan. 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.