"Berlin Plus nuk do ta ndryshojë dot lojën në rajon"

Postuar në 07 Qershor, 2017 18:16

Më 31 maj 2017, në një konferencë të Ministrave të Punëve të Jashtme të Ballkanit Perëndimor të organizuar nga Instituti Aspen në Berlin, ministri i Jashtëm i Gjermanisë, Sigmar Gabriel njoftoi promovimin e një axhende të quajtur"Berlin plus". Konferenca u zhvillua në një sfond paqëndrueshmërie politike në vendet e Ballkanit Perëndimor që duket se kërcënonin paradigmën e hartuar me kujdes në rajon. Konflikti politik ishte i përhapur brenda dhe jashtë institucioneve politike.

Pas një vizite në rajon nga Nënsekretari i Shtetit i SHBA Brian Hoyt Yee dhe perspektivës së një takimi të kryeministrave rajonal me Përfaqësuesin e Lartë të BE-së Federica Mogherini më 24 maj në Bruksel, duket se një numër i situatave të bllokuara u zhbllokuan. Nuk është për t'u çuditur, pra që qeveria gjermane dhe  Sigmar Gabriel, i cili është bërë një promotor kryesor i integrimit të Ballkanit Perëndimor me BE-në e ka trajtuar tashmë rajonin në funksionin e tij të mëparshëm si Ministër i Ekonomisë dhe Energjisë.

Duke folur në Ambasadën Çeke së bashku me homologun e tij çek, të mërkurën e kaluar, më 31 maj, Gabrieli vizatoi vizionin e një "axhende të procesit të Berlinit plus". Që nga fillimi i procesit të Berlinit në verën e vitit 2014, janë promovuar një numër i programeve dhe iniciativave, por zbatimi vazhdon të jetë i ngadalshëm. Përveç kësaj, instrumentet e financimit nuk mund të ridrejtohen lehtësisht për të përfituar menjëherë ata që janë më në nevojë dhe të prekur nga kushtet sociale dhe ekonomike në rajon.

Për të mbyllur këtë boshllëk, Ministri gjerman i Punëve të Jashtme njoftoi një shtesë në procesin e Berlinit. Nën titullin "Berlin plus", bashkëpunimi gjerman dhe mjetet zhvillimore do të drejtohen më mirë ndaj nevojave të rajonit, duke përfshirë krijimin e fondeve të posaçme për biznesin fillestar, trajnimin profesional dhe zhvillimin infrastrukturës së e IT. "Ne kemi nevojë për një" proces plotësues të Berlinit! Procesi duhet të sjellë përmirësime të dukshme për popullsinë lokale. Prandaj, duhet t'u japim përparësi ideve që synojnë ta bëjnë rajonin një zonë ekonomike tërheqëse "-tha Gabriel.

Por duhet të ketë edhe instrumente të reja ndërqeveritare. Gabriel propozoi ngritjen e një fondi për infrastrukturën dhe teknologjinë në të cilën vendet anëtare të BE, EFTA dhe anëtarët e Zonës Ekonomike Evropiane mund të kontribuonin si donatorë.

Fondet të tilla duhet të ndihmojnë në përshpejtimin e projekteve simbolike si lidhjet e transportit ndërmjet vendeve më pak të lidhura në rajon. Ndërkohë që këto iniciativa janë sigurisht më të mirëpritura, mbetet ende në pikëpyetje se a mund ta bëjnë dallimin këto nisma në një periudhë afatshkurtër. Për disa javë Kina zhvilloi një turne promovimi rajonal për iniciativën e saj "Belt and Road". Rreth 10 miliardë euro tashmë janë akorduar për lidhjen e rajonit.

Ndërsa "Berlin plus" kërkon të ketë ndikim më të shpejtë dhe më të madh, dhe gjithashtu të mbështesë zhvillime pozitive siç është ndryshimi i qeverisë në Maqedoni. Në gusht 2014 në Berlin qeveritë parashikuan "katër vjet progres real". Këto katër vjet a do të mund të rikuperohen në më pak se 15 muaj nga fillimi i qershorit 2017. Me këtë ritëm, çfarë do të arrihet deri në vitin 2018?

*Tobias Flessenkemper është drejtor i projektit të Lartë Ndërkombëtar dhe Ballkanik të Qendrës Ndërkombëtare të Formimit të Evropës (CIFE) në Nisë (Francë) dhe anëtar i Grupit të Këshillimit për Politikë në Ballkan në Evropë (BiEPAG).

https://europeanwesternbalkans.com/2017/06/06/berlin-plus-will-not-chang...

 

 

 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.