gomari

San Torini, merren masa kundër keqtrajtimit brutal të gomarit

Postuar në 29 Korrik, 2018 11:29

Vala e madhe e turistëve që përmbyt ishullin e njohur grek të San Torinit ka nxjerrë në pah një problem që në dukje është banal, por që në të vërtetë tregon pasojat që vijnë kur turizmi kthehet në industri.

Keqtrajtimi i kafshëve të ngarkesës, kryesisht gomarit, që përdoret për transportin e turistëve, është kthyer në një çështje publike aq sa Këshilli Bashkiak është detyruar të marrë masa. 

“I dashur Gomar…” Një libër mbi paragjykimet mbarënjerëzore ndaj një kafshe

Postuar në 26 Maj, 2017 11:48

“I dashur Gomar! Ose mbi denigrimin e lodhjes”. Ja titulli i një libri të ri me autor italianin Roberto Finzi, që sjell në vëmendje raportin mes njeriut dhe kafshës më pranë tij, gomarit. I sharë dhe gjykuar, simbol për çdo gjë, rrugëkalim metaforik për talljen, ndërkohë që pa të, njeriu nuk ka një periudhë. Qasja është me të vërtetë njerëzore, ose më saktë gomareske në kuptimin e atributeve reale të kësaj kafshe: përultësi, punë, modesti.

Na e hodhe mor qerrata!

Postuar në 28 Dhjetor, 2016 00:17

Nuk jam nga Tirana. Jam nga rrethet. Si i tillë rruga ime, ajo drejt sheshit “Skënderbej”, para dhe pas fotos panalbaneze poshtë kalit, është e shoqëruar nga fjalë të urta dhe mençuri province. Në fillim ti i snobon këto, se hap sytë në kryeqytet. Nis e ndjehesh i huaj me ata që ke lënë pas, sesi të duken, sesi i shikon. Troç muhabeti, siç thonë tironsit, hapesh bythësh. Por më pas, koha kalon dhe ndodh procesi i natyrshëm i ritkthimit.

Kërkesat në shkallë industriale të Kinës, dy vende afrikane ndalojnë eksportin e gomarit

Postuar në 30 Shtator, 2016 17:23

Kina ka rritur praninë e vet ekonomike në Afrikë, duke provokuar probleme aty ku nuk pritet. Kështu në disa vende, si  Niger apo Burkina Faso është marrë vendimi për të ndaluar eksportin e gomerëve drejt Kinës për shkak të reduktimit të shpejtë të numrit të tyre, por edhe për arsye se rritja e çmimit ka sjellë rritje çmimesh edhe sektorë të tjerë pa patur kërkesë të ngjashme. Vetë Kina ka shfarrosur gati 50% të gomerëve të vet kur vetëm për 20 vjet e ka çuar numrin e tyre nga 11 milionë në 6 milionë.

Subscribe to RSS - gomari