Vendet nordike mund të bëhen "hambari i ardhshëm" i ushqimit

Postuar në 05 Qershor, 2017 17:48

Planktone, alga deti dhe insekte të ngrënshme ishin në menunë e kryeministrave të Finlandës, Suedisë, Danimarkës, Islandës dhe Norvegjisë në takimin e 30 majit në Austevoll, në jugperëndim të qytetit të Bergenit në Norvegji.
Ata ndërmorën  një iniciativë të quajtur Zgjidhja Nordike ndaj Sfidave Globale, e cila synon të arrijë qëllimet e zhvillimit të qëndrueshëm të OKB-së për vitin 2030.
Bujqësia është një kontribues i madh në ndryshimet klimatike, por deri më tani, vëmendja ka qenë kryesisht në kufizimin e emetimeve të karbonit nga industria dhe transporti.
Vendet nordike tani duan të përqendrohen në prodhimin e qëndrueshëm të ushqimit për të luftuar ndryshimet klimatike. Kryeministrat hëngrën drekën e tyre miqësore në një çadër jashtë Stacionit të Kërkimeve të Austevollit, një nga institucionet kërkimore më të mëdha dhe më të avancuara të Evropës për studime të rritjes së peshkut dhe efektet ekologjike të akuakulturës.
Shumica e ekspertëve pajtohen se bujqësia tradicionale nuk do të prodhojë mjaftueshëm për të ushqyer popullsinë botërore në mënyrë të përgjegjshme mjedisore. Pra, duhen gjetur mënyra të reja. Me rreth 70 për qind të sipërfaqes së Tokës të mbuluar nga uji, duket logjike të eksplorohet se sa ushqime dhe proteina shtesë mund të sigurojnë oqeanet në të ardhmen.
Kryeministrat nordikë patën një shije të ndryshimeve të dietave që kishin përpara, kur u shërbyen me butakë të ndryshëm dhe halibut të kultivuar. Rezultatet fillestare të hulumtimeve norvegjeze tregojnë se bujqësia e halibut potencialisht mund të formojë bazën për bizneset e reja në Norvegji, e cila është në kërkim të mënyrave për të zëvendësuar industrinë e saj të dobësuar të naftës.
"Unë besoj se Nordikët mund të bëhen Lugina e Ushqimeve të ardhshme", tha Gunhild Stordalen, themeluese e fondacionit EAT dhe një nga forcat lëvizëse të Revolucionit të ardhshëm ushqimor.Ajo u kujtoi kryeministrave se "mënyra se si ne aktualisht prodhojmë dhe harxhojmë ushqimin është larg është një faktor kryesor i ndryshimeve klimatike dhe problemeve mjedisore".
"Ajo që na nevojitet është një ushqim koherent dhe një politikë bujqësore, që lidh atë që prodhojmë me atë që duhet të konsumojmë"-tha Stordalen, duke shtuar se "dietat e sëmura përbëjnë një kërcënim më të madh për shëndetin publik sesa duhani".
Kryeministri i Suedisë, Stefan Loefven, reflektoi mbi ushqimin që i kishin shërbyer dhe pranoi të hante shumë mish, pavarësisht se kishte reduktuar konsumimin e tij kohët e fundit. Kryeministri Erna Solberg tha se Norvegjia po bën shumë për të reduktuar emetimet e CO2 nga transporti, por "politikat bujqësore janë më të vështirat" për t'u përballur.

https://euobserver.com/nordic/138077

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.