xhelal gjecovi

Peza, konferenca e bashkimit që përkujtohet vetëm nga pasardhësit e komunistëve

Postuar në 16 Shtator, 2019 12:13

Gazeta “Dita” boton sot një analizë të Xhelal Gjeçovit mbi Luftën Nacionalçlirimtare dhe Konferencën e Pezës, mbajtur më 16 shtator 1942. Siç njihet nga historiografia, Konferenca në fjalë thuhet se hodhi bazat e bashkimit të shqiptarëve në luftën kundër okupatorit pa dallim feje, krahine dhe ideje. Në të morën pjesë përfaqësues të disa rrymave politike me organizator komunistët. Në një nga paragrafët e shkrimit gjendet edhe ky pohim me tonalitetin e një testamenti: 

Rrëshqitja në kolaboracionizëm

Postuar në 25 Dhjetor, 2018 16:58

Kthimi në atdhe i eshtrave të Mit’hat Frashërit dhe ceremonitë që iu rezervuan në këtë rast, turbulluan ujërat dhe ndezën debate, që treguan qartazi se opinioni, edhe pas kaq vitesh, vazhdon të jetë i ndarë në vlerësimin e kësaj figure komplekse, me një veprimtari e trashëgimi të pasur në disa fusha të aktivitetit shoqëror e kulturor, por dhe me probleme, jo të pakta, në fusha e momente të tjera prove për vendin, të gjitha këto në harkun e dy periudhave nga më të rëndësishmet, por dhe më të debatuara në Historinë e Shqipërisë, Pavarësisë dhe Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare.

Subscribe to RSS - xhelal gjecovi