vrimat e zeza

Vdes Stephen Hawking

Postuar në 14 Mars, 2018 10:25

Fizikani i shquar britanik dhe kozmologu Stephen Hawking vdiq të mërkurën në moshën 76 vjeç në shtëpinë e tij në Kembrixh."Ndiejmë keqardhje të madhe për vdekjen e babait tonë të dashur, i cili ishte njeri i rrallë dhe një shkencëtar i madh, puna e të cilit do të jetojë për shumë vite”-thuhet në një deklaratë të familjes.

Zbulohet sistemi binar i vrimave të zeza më i afërt me Tokën

Postuar në 20 Shtator, 2017 09:53

400 milionë vjet dritë larg. Kjo është distanca e sistemit më të afërt të vrimave të zeza binare me Tokën. Zbulimi është bërë nga disa qendra kërkimore në SHBA që raportojnë se dy vrimat e zeza që orbitojnë ndaj njëra – tjetrës ndodhen në galaktikën NGC 7674. Ato ndodhen në distancë 1 vit dritë larg nga njëra-tjetra që është rekord i ri krahasuar me rrezen më të shkurtër të orbitimit të regjistruar deri më tani, që ishte 24 vjet dritë.

Vrimat e zeza - "Asgjë më shumë" sesa Matematikë

Postuar në 06 Korrik, 2016 23:46

Vrimat e zeza janë një botë tjetër. Një botë thjesht matematikore. Ky është mendimi i Richard  Henry, astronom në John Hopkins University, i cili ka prezantuar muajin e kaluar një vështrim të ri mbi vrimat e zeza në takimin e 228-të të Shoqërisë Amerikane të Astronomisë në San Diego. Duke u përqendruar vetëm në aspekin matematikor që përshkruan hapësirë kohën rreth tyre, Henry dhe kolegët e tij gjetën një mënyrë të re për të përshkruar vetë vrimat e zeza. Dhe rezultatet implikojnë një strukturë më të komplikuar nga sa është matur deri më tani.

Detektohen për herë të dytë valë gravitacionale

Postuar në 15 Qershor, 2016 22:08

Detektohen për herë të dytë valët gravitacionale në laboratorin LIGO në Livingston të SHBA-së. Detektimi i realizua në ditën e Krishtlindjeve, dy muaj pas detektimit të parë historik, të muajit shtator. Sipas njoftimit valët ndryshojnë në origjinë: herën e parë shkencëtarët thanë se bëhej fjalë për përplasjen e dy vrimave të zeza që kishin prodhuar valët. Kurse kësaj radhe burimi është bashkimi i dy vrimave të zeza. Objektet përgjegjëse për këtë çlirim energjie janë respektivisht 14 herë dhe 8 herë masën e Diellit tonë për të dhënë si bashkim një vrimë të zezë 21 herë sa Dielli.

Valët gravitacionale mund të origjinojnë edhe nga Gravastarët, përveçse nga Vrimat e Zeza

Postuar në 06 Maj, 2016 04:24

Në muajin shkurt të këtij viit shkencëtarët në Univ ersitetin e Arizonas në SHBA, deklaruan detektimin për herë të parë të valëve gravitacionale.

Zbulohen vrima të zeza supermasive të vendosura në një vijë

Postuar në 11 Prill, 2016 20:55

Një ekip kërkuesish në universitetin e Cape Town dhe në universitetin e ëestern Cape në Afrikën e Jugut kanë identifikuar një reshtim të supervrimave të zeza në një rajon të largët nga Toka, prej nga të cilat emetohen valë radio në një drejtim.

Subscribe to RSS - vrimat e zeza