Varferia

Liri kemi, por ky popull nuk u edukua kurrë*

Postuar në 10 Shkurt, 2020 13:34

Në zemër t’Europës, si kyç i Adriatikut, Shqipnija shtet ndërballkanas, fatalisht dihet se gjindet shum mbrapa nga shtetet e tjerë perendimorë. E pra, duhej t’ishte shtet model Shqipnija e jonë, mbasi nuk i mungojnë influencat natyrore e mundësit ekonomike për riformimin e vendit, si lëvizja intelektuale sidomos e 30 vjetve të fundit për m’e mëkambë livelin e jetës e të kulturës dhe me përftue kështu Shqipni të vërtetë e të mirë me Shqiptarë të denjë e të lirë.

Lëmosha e zengjinëve

Postuar në 02 Dhjetor, 2018 17:15

Për tri javë shtëpia e Vullnet Shabajt në Postribë ka marrë udhën e rindërtimit. Pamjet i ka shpërndarë kryeministri që po t’i besojmë gazetës “Panorama” ka premtuar edhe krijimin e shoqërisë së Zahos, djalit të tij me njërën prej vajzave të vogla të familjes Shabaj. Natyrisht për këtë të fundit ky është një bekim, nëj fat i madh, për qeverisjen në vetvete dhe për të gjithë, një mjerim. Sepse varfëria nuk luftohet me lëmoshë.

Arben Malaj: Taksa e sheshtë, alternativë për uljen e varfërisë

Postuar në 22 Mars, 2018 17:02

Eksperti i Ekonomisë,  Prof. Arben Malaj, disa herë ministër i Financave, këshillon një sistem neutral taksash, rishikim të tatimit mbi të ardhurat personale dhe një model të mirëmenduar drejt rikthimit te taksa e sheshtë. Në një intervistë për TemA TV, Malaj argumenton se qeveria duhet të bëjë një moratorium, për të mos e ndryshuar sistemin fiskal për një afat të caktuar.

Pakësohet shtresa e mesme në Greqi, 700 mijë kalojnë në vafrëri

Postuar në 06 Dhjetor, 2017 20:11

Klasa e mesme e Greqisë po pakësohet dhe po shkon drejt varfërisë. Sipas një sondazhi rreth 700,000 njerëz janë tani më afër vijës së varfërisë, ku më të ekspozuar janë të rinjtë e moshës 16-24 vjeç.

Sipas të dhënave të ofruara nga instituti Dianeosis, përqindja e njerëzve në rrezik varfërie apo përjashtimi social është rritur nga 28.3% në vitin 2007 në 35.6% në vitin 2016.

Të drejtat civile dhe politike, atribut i të pasurve?

Postuar në 03 Dhjetor, 2017 22:52

Kombet e Bashkuara që monitorojnë varfërinë ekstreme dhe të drejtat e njeriut do të nisin një mision në SHBA, i cili do të përqëndrohet në disa nga barrierat sociale dhe ekonomike që e bëjnë ëndrrën amerikane thjesht një iluzion për miliona njerëz- nga të pastrehët në Kaliforni dhe ata që vuajnë diskriminimin e thellë racor në Jug apo rënien e vendeve të punës në West Virginia.

90% e shqiptarëve jetojnë me 4 euro në ditë

Postuar në 30 Nëntor, 2017 12:38

Në anketën e buxhetit të familjes për vitin 2016, Instituti i Statistikave (INSTAT) referoi se 90% e familjeve shqiptare shpenzuan mesatarisht 63,609 lekë në muaj. Këto familje, sipas INSTAT, kanë mesatarisht 3.9 anëtarë.

Si rrjedhim, raporti i konsumit të familjeve më 2016, për këtë tregues, paraqet një rritje të pabarazisë nga 2,2 më 2015 në 2,5 më 2016.

Shqipëria, në fazën e varfërisë së moderuar

Postuar në 24 Tetor, 2017 09:55

Autoritetet qeveritare në Shqipëri dhe Banka Qëndrore flasin vazhdimisht për rritje ekonomike, por fakt është se varfëria ekstreme është rritur dhe krahasuar me vendet e rajonit mbetemi ndër ekonomitë më të dobëta me përqinjde relativisht të lartë të personave që kanë të ardhura të ulëta.

Banka Botërore në raportin “Migration and Mobility”, raportoi se në Shqipëri 6.3% e popullsisë së vendit (181,225 persona) jeton me tre dollarë në ditë këtë vit, ndërsa më shumë se 20 mijë e 300 persona jetojnë me 1.9 USD dollarë në ditë.

4 milionë grekë në kufijtë e varfërisë, pragu nën 4 500 euro

Postuar në 23 Qershor, 2017 17:33

Të dhënat e publikuara nga Zyra e Statistikave të Greqisë lidhur me varfërinë, ilustrojnë përmasat e e këtij problemi në shtetin fqinj. Ndonjëherë shifrat janë të mjaftueshme për të kuptuar realitetin, pasi 35.6% e popullsisë greke (3,789,300 persona) janë në kufijtë e varfërisë apo përjashtimit social.

Banka Botërore: 45.5% e shqiptarëve në varfëri. Jetojnë me më pak se 5$/ditë

Postuar në 09 Prill, 2017 15:42

Shqipëria është vendi me shkallën më të lartë të varfërisë në Ballkanin Perëndimor. E dhëna që duket se i është ngjitur përjetësisht  vendit tonë, jepet nga Banka Botërore në një raport për vitin 2016.

Tetë personat më të pasur në botë, kanë pasuri sa 50% e njerëzimit

Postuar në 16 Janar, 2017 14:40

Vetëm 8 njerëz posedojnë pasuri sa gjysma e njerëzimit. Lajmin e raporton agjencia “Reuters” që referon një të dhënë të bërë publike nga Oxfam, një bashkim organizatash, adresuar në Forumin Ekonomik të Davosit. 

Pages

Subscribe to RSS - Varferia