universi

Nëse nuk duam të përfundojmë si dinosaurët, është koha të kolonizojmë Hënën

Postuar në 17 Dhjetor, 2020 00:40

 

Komandanti i një anije kozmike ndërgalaktike në "Takimi me Tiberin", romani epik nga Buzz Aldrin dhe John Barnes, e justifikon misionin para ekuipazhit të tij në këtë mënyrë:
"Nuk ka një vend në univers që të jetë i sigurt përgjithmonë", u thotë Osepok. "Universi po na thotë: shpërndahuni ose bëhuni gati të vdisni".
Merrni parasysh domosdoshmërinë aktuale për të paralajmëruar për distancim social.

Ridley Scott: Alienët ekzistojnë dhe një ditë do të vijnë për ne

Postuar në 30 Prill, 2017 01:11

Qeniet superiore, apo të famshmit inxhinierë që kërkohen me ngulm në filmin “Prometheus” do ta vizitojnë një ditë Tokën tonë. Ridely Scott, regjizori i famshëm i serialit “Alien” që kaq shumë ka ndikuar në botën e filmave sci fi, është një besimtar i një universi ku jeta inteligjente nuk është monopol i Tokës. Në një bisedim me “The Guardian”, regjizori thotë se alienët jo vetëm do të vijnë, por mirë është që të shmanget përballja me ta. Arsyeja? Janë më të zgjuar dhe do na fshijnë fare.

Parimi holografik aplikohet në universin tonë*

Postuar në 22 Shkurt, 2017 10:43

Një nga misteret më të mëdha të kozmologjisë moderne është uniformiteti termik i universit – kozmozi i pafundëm është i përshkuar nga nxehtësia e prodhuar nga Binbg Bang. Me kalimin e kohës është ftohur me pak gradë mbi zeron absolute, por ende mund të shihet në shkëlqimin e zbehtë të radiacionit të mikrovalëve, njohur edhe si sfondi I mikrovlëve kozmike. Në çdo drejtim që ne shohim temperature e e sfondit kozmik është thuajse e njëjta, me ndryshime shumë të vogla.

Ka prova se Universi është një hologramë

Postuar në 30 Janar, 2017 18:42

Universi nuk është gjë tjetër veçse një kompleksitet hologrami. Në këtë përfundim kanë dalë jnë grup kërkimor shkencor me studius nga Britania e Madhe, Kanadaja dhe Italia. Në sajë të kërkimeve të bëra nga fizikantë dhe astrofizikantë, duke studiuar parregullsitë në fushën e mikrovalëve kozmike, apo dritës që la pas Big Bang-u dhe krijimi i Universit  vlerësohet se ka prova të forta që mbështesin teorinë e një shpjegimi holografik.

Në univers ka 2 trilionë galaktika

Postuar në 14 Tetor, 2016 23:24

Në univers ndodhen 10 herë më shumë galaktika nga sa mendohej deri më tani. Nga analizat e kryera mbi fotografimet e satelitëve dhe teleskopëve, kërkues në universitetin e Nottingham dalin në konkluzionin se ka 2 trilionë galaktika. Analiza u krye mbi bazë modelesh matematikorë, duke korrigjuar atë që “nuk dukej” deri më tani e që ishte 90% e numrit të galaktikave. Një prej studiuesve ka vënë në dukje edhe një hollësi që duhet kuptuar: nuk është fjala se ka 10 herë më shumë yje, por se këta yje janë të ndarë në shumë më tepër galaktika nga sa mendohej deri më tani.

A është jeta e parakohshme parë nga perspektiva kozmike?

Postuar në 02 Gusht, 2016 01:49

Një studim i ri teorik mbi universin, realizuar nga Qendra për Astrofizikë Harvard – Smithsonian, sugjeron se jeta siç e njohim ne, është e parakohshme, parë nga një perspektivë kozmike. “Nëse pyesni kur mund të shfaqet jeta? Mund të përgjigjeni me naivitet: Tani. Por na rezulton se shansi për ekzistencën e jetës është shumë më i madh në të ardhmen e largët”, deklaron autori kryesor i studimit, Avi Loeb. Jeta në Tokë nisi 4.5 miliardë vjet më parë në një univers që vlerësohet si 13.8 miliardë vjet i vjetër.

Relativiteti i Përgjithshëm vlen vetëm në universin tonë katërdimensional

Postuar në 20 Shkurt, 2016 18:26

Kërkuesit në Universitetin e Cambridge dhe Queen Mary në Londër kanë arritur të realizojnë një eksperiment që hedh një dritë të re kuptimin e teorisë së relativitetit të përgjithshëm dhe kufizimeve të saj. Përmes një superkompjuteri ata kanë stimuluar krijimin e një vrime të zezë me formën e një unaze shumë të hollë, e cila nxit krijimin e disa “gungave” të lidhura mes tyre nga unaza që hollohen me kalimin e kohës. Ato bëhen kaq të holla saqë me kalimin e kohës tjetërsohen në një seri vrimash të zeza në miniaturë, njësoj si përhapja e valëve të ujit.

Universi i vëzhgueshëm në një imazh të vetëm

Postuar në 02 Janar, 2016 23:04

Një muzikant, Pablo Carlos Budassi, ka krijuar në një imazh të vetëm atë që konsiderohet si universi i vëzhgueshëm. Ai ka shfrytëzuar hartat logaritmike të universitetit të Princeton dhe imazhe të NASA-s. Në qendër është sistemi diellor dhe Dielli ynë, të pasuar nga Rruga e Qumështit, krahu i Perseut në galaktikën tonë, një unazë e galaktikave më të afërta si Andromeda dhe pastaj me radhë. 

A janë Hapësira dhe Koha të ndashme apo të vazhdueshme?

Postuar në 25 Tetor, 2015 15:02

Ndaj një kilometër përgjysmë dhe përftohet një gjysmë kilometri. Ndaj gjysmën e kilometrit, përftimi është një çerek, e kështu me radhë, derisa arrin të shkëpusësh një gjatësi më të shkurtër se diametri i një atomi. A mund të vazhdojmë pafundësisht kjo ndarje, apo diku në fund do të arrijë një kufi: shenja më e shkurtër ndarëse në vizoren universale?

Radioteleskopi më i avancuar në botë po ndërtohet në Kinë(video)

Postuar në 17 Tetor, 2015 12:55

Kina po ndërton një radioteleskop i cili mendohet se do ta vendosë në krye të listës së vendeve që detektojnë sinjale nga çdo pjesë e vëzhgueshme e universit. 500 m diametri na hapje, Radio Teleskopi Sferik është duke përfunduar në rajonin jugperëndimor të Guizhou. Është në proces edhe instalimi i 4450 njësive reflektor, që përmirësojnë saktësinë e teleskopit në fjalë. Çdo panel është një trekëndësh barabrinjës me gjatësi brinje 11 m, me kabllo të fiksuara pas çdo paneli, që garanton marrjen në kënde të ndryshme.

Pages

Subscribe to RSS - universi