tematv

Rekordi negativ i gjyqësorit: 12 vjet për shqyrtimin/gjykimin e plotë të një dosjeje

Postuar në 23 Maj, 2018 13:47

Çështjet e pashqyrtuara prej vitesh në Gjykatën e Lartë mund t’i kushtojnë shumë shtrenjtë shtetit në Gjykatën e Drejtave të Njeriut në Strasburg. Paralajmërimi për kostot e dosjeve të zvarritura vjen nga avokatët. Në këtë gjykatë gjenden në radhë rreth 20 mijë dosje të pahapura nga gjyqtarët për shkak të mungesës së kuorumit të anëtarëve. Sipas avokatit Ervin Muja afati i shqyrtimit të një dosjeje në të gjitha shkallë shkon deri në 12 vjet, për shkak të zvarritjeve dhe problemeve të krijuara nga mungesa e gjyqtarëve siç është rasti i Gjykatës së Lartë. 

“Zhduket” nga qarkullimi Fjalori Elektronik i Gjuhës Shqipe

Postuar në 20 Maj, 2018 13:11

“Fjalori elektronik i gjuhës shqipe”, në variantin e tij të ri në bazë të fjalorit të “Gjuhës së sotme shqipe” të vitit 1980 nuk është më në qarkullim.

I hartuar dhe i nxjerrë në qarkullim në 100 vjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë nga Instituti i Gjuhësisë së Akademisë së Shqipërisë, në bashkëpunim me “Terminal Albania” dhe Leonard Boduri në Kosovë, ky fjalor tashmë nuk gjendet në duart e lexuesit dhe është zhdukur, për shkak të mosmarrveshjeve midis Institutit të Gjuhësisë dhe përfaqësuesit të “Terminal Albania”.

Si në kohën e Berishës/Ankesat më të shumta për OSHEE, ALUIZNI, hipoteka

Postuar në 02 Maj, 2018 19:13

Pasi mori kritika në Asamblenë e PS-së për faktin se nuk dha asnjë shifër, koordinatorja për Platformën e Bashkëqeverisjes, Elisa Spiropali, ka vendosur të flasë diçka më konkretisht. Në një intervistë për TemaTv, ajo thotë se problemet më të mëdha që vijnë nga ankesat e qytetarëve janë në agjenci si OSHEE, ALUIZNI dhe hipotekat.

Intervista/Arkady Shilkloper, artisti i njohur rus në Tiranë: Tradita muzikore shqiptare, shumë mundësi për zhvillim

Postuar në 25 Prill, 2018 20:59

Artisti i madh rus me banim në Gjermani, Arkady Shilkloper vjen për herë të parë në Tiranë në Festivalin Ndërkombëtar të Instrumenteve të Tunxhit. Një nga instrumentistët më të mirë në botë të kornos dhe alphorn-it, Shilkloper do të intepretojnë krah virtuozëve nga Italia, Amerika, Izraeli, Rumania dhe Kosova.

Intervista e plotë për TemaTV: 

 

Opinione të ndara mes nxënësve për takimet e komunitetit LGBTI në shkolla

Postuar në 04 Prill, 2018 23:50

Nxënësit e gjimnazeve në kryeqytet janë të ndarë pro dhe kundër, përsa i përket pjesëmarrjes në takimet me përfaqësues të komunitetit LGBTI. Ndërsa, mësuesit nuk bëjnë asnjë koment, po ashtu edhe autoritetet e Ministrisë së Arsimit mbajnë heshtje rreth aksionit të LGBTI në shkolla.

TemaTV

TEC Vlora në rrugën e ARMO-s?

Postuar në 03 Prill, 2018 18:39

Nisi të ndërtohej në vitin 2007, përfundoi në vitin 2011, kushtoi 130 milionë euro dhe nuk u vu për asnjë ditë në punë.

Kjo është me pak fjalë historia e Termocentralit të Vlorës, një vepër e kushtueshme, e projektuar për të krijuar burime alternative energjetike, por që mbetet një stok jofunksional për shkak të një garancie bankare që shkon në 4 800 000 euro.

Situata juridike dhe gjyqësore e tij është një shfaqje absurde, ku dalin në dritë një sërë institucionesh që veprojnë ose nuk veprojnë, që veprojnë keq, apo edhe që luajnë lojëra interesash të paqarta.

Siguria ushqimore në një etiketë, ku të besojmë?(video)

Postuar në 30 Mars, 2018 20:01

Gjithësecili, kudo, ka nevojë për ushqim të sigurt, të çliruar nga mikrobet, viruset dhe kimikate. Por globalizim do të thotë që ushqimi që ne hamë sot mund vijë nga cdo kënd i botës. Dhe një destinacion i këtij tregu, është Shqipëria. Një treg që zgjerohet nga dita në ditë, me prodhime që reklamohen për garanci shëndeti dhe jetëgjatësi, por që në finale kanë rezultuar me pasoja.

Jo tarifës në rrugën Durrës-Kukës, qoftë edhe si model kontrate

Postuar në 30 Mars, 2018 15:32

Tarifimi i kalimit në rrugën Durrës –Kukës ka krijuar debate të mëdha. Çështja kryesore që shtrohet është jo tarifimi si i tillë, por fakti se kontrata që po i jep sot konçesionarit një të ardhur shumë të madhe, nuk garanton asgjë për kthimin e investimeve. Dhe është përvoja e këtyre viteve që nxit këtë mosbesim.

Gjakmarrja/Avokati i Popullit: Në disa zona, shteti nuk garanton dot qytetarët

Postuar në 27 Mars, 2018 19:03

Një raport mbi dukurinë e gjakmarrjes në Shqipëri nxjerr në pah edhe problemin shumë serioz të mungesës së kontrollit të territorit nga shteti në disa zona. Avokati i Popullit, Erinda Ballanca, tha gjatë prezantimit të një raporti të realizuar nga organizata “Operazione Colomba”, se në këto zona, nuk ofrohet siguri dhe kjo çon në vetëburgosje apo largim nga vendi.

Botohet “Fjalor etimologjik i gjuhës shqipe”

Postuar në 26 Mars, 2018 16:12

 “Fjalori etimologjik i gjuhës shqipe” është vepra më e re studimore e akademikut Kolec Topallit. Ky botim është kurorëzim i punës 45 vjeçare të tij në fushën e albanologjisë dhe vjen natyrshëm pas botimit të 14 monografive për historinë e gjuhës shqipe, për fonetikën dhe gramatikën historike, në të cilat Topalli ka trajtuar edhe etimologjinë e shumë fjalëve, duke dhënë mendime të reja për shumë prej tyre.

Pages

Subscribe to RSS - tematv