teksti

Tekstet e gjuhës shqipe në shkolla, koha për rishikim

Postuar në 26 Korrik, 2019 13:55

 

Debat për tekstin e Gjeografisë së Shqipërisë në Parlamentin grek

Postuar në 05 Tetor, 2017 11:37

Në Greqi është kthyer në çështje politike problemi me tekstet mësimore të shkollave në Shqipëri që prekin tema të karakterit historik dhe gjeografik. Dy vendet kanë ngritur prej vitesh një komision të përbashkët për rishikimin e teksteve dhe pastrimin e libra e shkollore nga përcaktimet irredentiste apo përmbajtjet me frymë nacionaliste. 

Ç'thotë progres raporti për marrëdhëniet Shqipëri-Greqi? Teksti, asnjë referencë për çështjen çame

Postuar në 10 Nëntor, 2016 12:17

Në klimën e një debati sa politik edhe mediatik mbi marrëdhëniet shqiptaro-greke dhe dilemës nëse Bashkimi Evropian ka njohur ose jo çështjen çame pas intepretimive që lindën nga deklarata e komisionerit Hahn, vlen të shihet edhe paragrafi për marrëdhëniet mes Shëipërisë e Greqisë në tekstin e progres raportit për Shqipërinë që iu dorëzua një ditë më parë autoriteteve shqiptare. Komisioni Europian nuk përmend asnjë referncë lidhur me çështjen çame, por vlerëson vullnetin pozitiv për marrëdhënie të mira mes dy vendeve dhe bashkëpunimin sidomos për çështjen e krizës së emigrantëve.

Deshifrohet teksti në Mekanizmin Antikythera: I projektuar për qëllime dhe parashikime astrologjike

Postuar në 12 Qershor, 2016 01:30

Që nga zbulimi në vitin 1901, Mekanizmi Antikythera, quajtur dhe si kompjuteri i parë, ka tërhequr interesin e shkencëtarëve. Mekanizmi përbëhet nga disa rrotëza me dhëmbë me mbishkrime dhe ende nuk dihet se cili ka qenë funksioni i tij. Por së fundmi, disa shkencëtarë kanë arritur të deshifrojnë mbishkrimet në mekanizëm që sugjerojnë se Antikythera është projektuar për të bërë parashikime astrologjike. Një makinë llogaritare mekanike e cila replikon në miniaturë lëvizjen e parajsave.

Kështjella me hallvën e Kadaresë

Postuar në 03 Nëntor, 2015 14:11

Në restaurimin postkomunist të romanit KështjellaIsmail Kadare e thellon më tej hendekun e dikotomisë Ne/Ata, duke vijuar e sidomos përpunuar gjurmët e versionit të parë mbi tematikën etiko-fetare.

Gjetje të reja për Epin e Gilgameshit

Postuar në 11 Tetor, 2015 23:48

“Washington Post” njoftonte dje për zbulimin e një fragmeti plotësues të Epit të Gilgameshit, kryeveprën letrare që i kushtohet luftës së njeriut ndaj vdekjes, përballjes me të dhe në fund, njohjes e pranimit të fatalitetit të jetës. Lajmi publikohej fillimisht nga “Ancient History et Cetera” që referon se tabela plotësuese ndodhet në “Sulaymaniyah Museum”. Tabelat janë blerë nga disa kontrabandistë artefaktesh për vetëm 800 dollarë dhe mendohet se janë gjetur në jug të Babel, Iraku i sotshëm.

Tani Nënë Tereza hyn edhe në tesktin e Matematikës së klasës së parë

Postuar në 05 Shtator, 2015 12:11

Elton Hatibi shkruan në blogun “E-Zani” për një tjetër ndërhyrje me pathos “atdhetar” në tekstet me të cilat mësojnë fëmijët. Kësaj radhe akti i ardhur nga hartuesit e tekstit përligj më së miri zakonin e teprimit ndër shqiptarë, e që për pasojë mund të quhet edhe zakoni ynë i konsoliduar. Bëhet fjalë për përdorimin e imazhit të Nënë Terezës edhe në librin e Matematikës së klasës së parë.

Subscribe to RSS - teksti