Tatime

Antiinformaliteti? Tatimet e doganat, në shtator, rënie reale 5.9%

Postuar në 22 Tetor, 2015 10:30

Të ardhurat kanë njohur rënie edhe gjatë muajit shtator. Revista “Monitor” raporton se në raport me shtatorin e vitit të kaluar, rënia është në masën 230 milionë lekë. “Duket e pabesueshme, por është e vërtetë. Statistikat fiskale të përpunuara nga të dhënat progresive të Ministrisë së Financave për periudhën janar-shtator 2015 flasin për një rënie në vlerë absolute të të ardhurave në shtator 2015 raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë, me 230 milionë lekë më pak se shtator 2014, apo 1% më të ulëta.

"Gjykata Administrative rrëzon rivlerësimin tatimor për Bankers Petroleum”, shkruan “Monitor”

Postuar në 05 Tetor, 2015 14:19

“Monitor” shkruan për një frymë paniku mes radhëve të biznesit të madh për shkak të invazionit të tatim-taksave. Fjala është për kontrollet e shtuara në kuadër të luftës kundër evazionit dhe informalitetit. Mes të tjerave, revista në fjalë raporton, duke iu referuar burimeve, se ankesat e shumta të biznesit të madh në Gjykatën Administrative, kanë sjellë disa ndryshime të rivlerësimit të bërë nga Drejtoria r Tatimeve. “Bankers Petroleum mësohet se ka marrë të drejtë nga Gjykata Administrative, pasi ishte ankuar për një rivlerësim tatimor nga ana e Drejtorisë së Tatimeve.

Për një marrëdhënie të re, pa gjobëvënie*

Postuar në 30 Shtator, 2015 14:52

Këto kohë ka shumë përbaltje dhe armiqësi ndaj biznesit në Shqipëri. Në fakt, jo vetëm ndaj biznesit, por e gjithë atmosfera është e tillë. Qeveria mund ta quajë një proces pastrimi, është afërmendsh që për të bërë atë do të duhet në fillim të nxjerrë në dritë se sa pis është. Por ai nuk mund të jetë i njëanshëm. Nëse jeton në llum nuk mund të pretendosh se vetëm ti je i pastër. Ne nuk mendojmë se jetojmë në llum, por qeveria mendon se ajo është e bardha e çdo gjëje, duke e ngjyrosur me të zezë këtë vend.

Briseida ngarkon me përgjegjësi Canin për humbjen në tatime

Postuar në 12 Shtator, 2015 18:08

Mosrealizimin e të ardhurave në tatime drejtoresha Briseida Shehaj nuk e sheh si përgjegjësi të punës së saj dhe administratës që drejton, por të një takse që sipas saj dha efekte negative në buxhet. Bëhet fjalë për taksën mbi dividentin që nga 10% u rrit me propozim të ministrit Cani në 15%.

Tatimet në gatishmëri “luftarake” – udhëzimi i Canit: 2% e të ardhurave i mbeten DPT-së. Punonjësit e hetimit tatimor pajisen me armë

Postuar në 11 Shtator, 2015 01:46

Lufta kundër informalitetit dhe evazionit – që këtej e tutje do të quhet evazion tatimor dhe jo fiskal – është kompletuar së fundmi edhe me bazën juridike minimale, siç është udhëzimi i ministrit Shkëlqim Cani. Në datën 4 shtator të këtij viti, pra në ditët e para të aksionit, ministri ka miratuar udhëzimin për “Për procedurat tatimore”, si ndryshim i pasuruar me disa shtesa, i udhëzimit nr. 24 i datës 2 shtator 2008. Disa pika të udhëzimit të ri udhëhiqen nga një frymë gatishmërie e ngjashme me operacione policore.

E paprekshme! "Ka bërë punë të shkëlqyer"

Postuar në 01 Shtator, 2015 18:35

Drejtoresha e Tatimeve, Briseida Shehaj, ka bërë një punë shumë të mirë. Kryeministri ka dhënë vlerësimin e vet, por me gjasë edhe ndonjë mesazh, se Shehaj, mbetet e pacenuar në pozicionin e vet: "Për ta mbyllur, dua të theksoj se hop-i i madh që është bërë me TVSH-në, falë punë të shkëlqyer që ka bërë në radhë të parë Drejtoresha e Tatimeve edhe sistemi i tatimeve për të cilën meritoni përgëzime nuk është shoqëruar me të njëjtin hop tek tatim-fitimi. Dhe ky operacion duhet të vlejë pikërisht për këtë gjë.

Qesharake, duhani i sekuestruar në Shkodër është hedhur në rrugë, para Drejtorisë së Tatimeve se “nuk ka magazinë”

Postuar në 30 Gusht, 2015 18:42

Para disa ditësh u raportua si arritje bllokimi i një sasie duhani nga tatimet dhe kompania “Crown Agents” në një punishte që realizonte prodhim të palegalizuar. Siç u tha u bllokuan rreth 5.5 ton, si dhe 48 140 paketa cigare të falsifikuara. Por qesharakja e këtij operacioni shfaqet sot nga një kronikë e “Ora News” që raporton se kjo sasi është lënë në mes të rrugës para Drejtorisë së Tatimeve në Shkodër. Të pyetur nga televizioni në fjalë, përfaqësues të doganave dhe tatimeve në Shkodër thonë “se nuk ka magazinë”. Mbetet vetëm që kjo kioskë gjethesh të legalizohet.

Bilancet e biznesit i bëjnë punonjës të Tatimeve. Flitet për një masë prej 60% të bilanceve

Postuar në 25 Gusht, 2015 16:05

Eksperti kontabël, Agim Binaj, ka thënë në një intervistë për “Tema Tv” se afro 60 përqind e bilanceve për biznesin bëhen nga punonjës të administratës taimore. “Që ka tatimorë që bëjnë bilance për subejktet, këtë e pranoi edhe Ministri i Financave”, shprehet Binaj që thotë se informaliteti do të vazhdojë bashkë me evazionin, sa kohë që kjo dukuri nuk luftohet. Mirëpo ndonëse ministri i Financave e pranoi këtë si dukuri, Drejtoria e Tatimeve nuk ka asnjë të dhënë.

Deri ku shkon implikimi i punonjësve tatimorë në mbajtjen e bilanceve të biznesit?

Postuar në 24 Gusht, 2015 14:09

“Do mbështesim biznesin e ndershëm”. Kështu tha sot drejtoresha e Tatimeve, Briseida Shehaj, e cila ka dalë në një konferencë për shtyp pak para nisjes së aksionit të ri kundër informalitetit. “Aksioni do të jetë kundër kundër informalitetit, jo kundër biznesit dhe do mbrojë konsumatorin. Administrata tatimore do jetë në krah të biznesit të ndërshëm...Në vitin 2014, Tatimet ulëm me 30 milionë usd gjobat e padrejta kundër biznesit. Nuk do bëjmë luftë kundër biznesit, por një operacion në shërbim të qytetarit, që paguan taksa për cdo shërbim”, tha Shehaj.

Pages

Subscribe to RSS - Tatime