studimi

Ministria e Shëndetësisë ndryshon pa asnjë studim projektligjin për licencat

Postuar në 16 Prill, 2019 13:00

Ka kaluar për shqyrtim në Komisionin e Shëndetësisë, projektligji për kujdesin shëndetësor, i cili parashtron një sërë ndryshimesh thelbësore në ligjin bazë. Një nga pikat që mori vëmendjen e medias, por jo vetëm, është pezullimi i njërës prej licencave nëse ke dy në fushën e mjekësisë. Sipas ministres së Shëndetësisë, ky ndryshim është propozuar nga urdhrat. 

I zgjedhim partnerët me nuhatje dhe “qëllojmë në shenjë”

Postuar në 21 Mars, 2019 14:10

Kimia luan një rol të rëndësishëm kur është fjala për përzgjedhjen e partnerit. Një studim i kryer së fundmi ka zbuluar se ne zgjedhim partnerë gjenetikisht të ndryshëm nga vetja, duke u nisur pikërisht nga aroma karakteristike e tyre.

Studiuesit e universitetit “Diderot” në Paris arritën në konkluzionin se nëpërmjet nuhatjes, ne arrijmë të seleksionojmë partnerin/en e preferuar gjenetikisht. Studimi i publikuar në “Proceedings of Royal Society B” analizon kompleksin e histokompatibilitetit (MHC) dhe aftësinë e njeriut për ta dalluar atë përmes nuhatjes.

Gjermania ka nevojë për 260 mijë imigrantë/vit për t'iu përgjigjur tregut të punës

Postuar në 13 Shkurt, 2019 14:59

Një raport i përgatitur nga Bertelsmann Foundation sugjeron se Gjermania do të ketë nevojë për 260 mijë imigrantë çdo vit për 40 vjetët e ardhshme në mënyrë që kërkesa për punë në vend të plotësohet. Kjo nevojë për punëtorë të huaj qëndron edhe nëse në Gjermani mosha e pensionit mes femrave dhe burrave do të barazohej në 70 vjeç, ndërkohë që vendi mendon ta çojë moshën e pensionimit në 67 vjeç në vitin 2029.

Studimi: Një shpërthim si i Tunguskës shkatërroi Sodomën(Tall el-Hammam) 3 700 vjet më parë

Postuar në 30 Nëntor, 2018 16:21

Shekncëtarë të universitetit Trinity në Albikërk mendojnë se rajoni i LIndjes së Mesme u shkatërrua rreth 3 700 vjet më parë nga një shpërthim i ngjashëm me atë të Tunguskës në Siberi në vitin 1908.

Gjetjet në zonën e Detit të Vdekur provojnë se nga shpërthimi i ndodhur rreth 1 km mbi sipërfaqen e tokës, u shkatërrua një zonë rreth 500 km2 duke i dhënë fund një qytetërimi që vijonte prej mijëra vjetësh. Shkencëtarët bazojnë supozimet e tyre në gjetjet në Ghorin e Mesëm në Jordaninë e sotme ku mineralet janë kristalizuar dhe qeramika është shndërruar në xham.

Raporti për racizmin në Europë, kryesojnë Finlanda e Austria

Postuar në 30 Nëntor, 2018 10:35

Emigrantët që vijnë nga vendet afrikane vijojnë të vuajnë përjashtimin social dhe racizmin e  intensiv  në thuajse gjithë vendet e Bashkimit Evropian. Sipas një studimi të Agjencisë së BE-së për të Drejtat Themelore (FRA) për vitin 2017 kjo prirje është e kombinuar me rritjen e nacionalizmit dhe të djathtës ekstreme në botë.

Studimi: Populizmi në Europë është trefishuar

Postuar në 21 Nëntor, 2018 17:12

Partitë populiste kanë trefishuar forcat në Evropë në 20 vitet e fundit duke siguruar vota të mjaftueshme për të dërguar udhëheqësit e tyre në postet qeveritare në 11 vende, duke sfiduar establishmentin politik në të gjithë kontinentin.

Rritja e qëndrueshme e vërejtur në forcat populiste evropiane veçanërisht në ato të djathta, u vërtetua përmes analizës së performancës së tyre në zgjedhjet nacionale të mbajtura në 31 vende evropiane gjatë dy dekadave të fundit. Hulumtimi u krye nga Guardian në bashkëpunim me të paktën 30 shkencëtarë politikë.

Neandërtalët me prirje për piktorë dhe rrobaqepës

Postuar në 27 Shtator, 2018 16:31

Më shumë prova të reja vijnë për të demistifikuar nocionin se Neandertalët kishin vetëm forcë muskulore brutale dhe asgjë tjetër. Një studimi i fundit sugjeron se "paraardhësit" tanë për nga aftësitë  ngjanin më tepër me rrobaqepës dhe piktorë sesa si ndërtues.

Një grup shkencëtarësh, të udhëhequr nga Profesoresha e Universitetit të Paleoantropologjisë në Gjermani, Katerina Harvati studiuan puthitjen e muskujve me kockat duke dalë në konkluzione të vlefshme për përdorimin duarve gjatë jetës së Neandërtalëve.

Sudimi: Deri ku shkon kufiri i jetës njerëzore

Postuar në 01 Korrik, 2018 11:32

Supozohet se gjasat e vdekjes së njeriut rriten vazhdimisht me kalimin e viteve. Pra, një njeri në moshën 90 vjeç, ka më shumë gjasa të vdesë se sa një 40-vjeçar. Por sipas një kërkimi të ri shkencor, nëse njeriu mund të arrijë 105 vjeç, atëherë shansi i vdekjes mbetet i njëjtë edhe sikur ai të jetë 110 vjeç. 

Studimi/Temperatura në Ballkan do të rritet me 5° C deri në fund të shekullit

Postuar në 06 Qershor, 2018 15:00

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (KBR) botoi një studim mbi ndryshimet klimatike në Ballkanin Perëndimor, duke treguar një rritje alarmante të temperaturës në të gjithë territorin, me rritjen e vëzhguar të temperaturës prej 1.2ºC në të ardhmen e afërt, e destinuar të ngrohej më tej me 1.7 – 4.0 ° C dhe madje edhe më shumë se 5.0 ° C deri në fund të shekullit, në varësi të përpjekjeve globale në reduktimin e emetimeve të gazrave serë.

Tren Igumenicë-Gjirokastër

Postuar në 26 Prill, 2018 10:54

Me iniciativë të Prefekturës së Epirit ka përfunduar studimi i fizibilitetit për hekurudhën që lidh portin e Igumenicës me Janinën dhe Gjirokastrën. Studimi është kryer si pjesë e programit strategjik të bashkëpunimt Greqi - Shqipëri 2007 – 2013.

Qëllimi ishte konfigurimi i bilancit  kosto - përfitim, në mënyrë që të bëhet krahasimi  me projektet e tjera alternative që lidhin në rrugë hekurudhore Shqipërinë dhe Greqinë. Shpenzimet e studimit të kryer nga nga firma NAMA Consulting Engineers dhe Planners SA arritën në 65.276,10 €uro (përfshirë TVSH-në).

Pages

Subscribe to RSS - studimi