strasburgu

Qeveria shpalos rezoluta, ATP pret Strasburgun

Postuar në 25 Shtator, 2018 17:21

Teksa qeveria përcolli me shumë entusiazëm një rezolutë të Komitetit të Minsitrave të Këshillit të Europës për çështjen e kompesimit financiar dhe fizik të pronave me një formulë që u ndryshua disa herë dhe që uli vlerën e dëmshpërblimit, Agjencia e Trajtimit të Pronave duket më e përmbajtur.

Teatri, shkrimtari Rudi Erebara: Kemi mbështetjen e OSBE-së, do ta çojmë çështjen në Strasburg

Postuar në 11 Korrik, 2018 14:32

Përfaqësues të Komunitetit Europian dhe të OSBE-së në Shqipëri kanë pritur në një takim pranë zyrave të tyre një përfaqësi artistësh të Aleancës për Mbrojtjen e Teatrit, për të dorëzuar një kërkesë me shkrim në lidhje me antikushtetueshmërinë e ligjit për shembjen e Teatrit që Parlamenti shqiptar miratoi në mesnatën e datës 5 korrik 2018.

VKM-ja problematike për pronat: "Ndërkombëtarët kanë sugjeruar që ndryshimet të bëhen vetëm me ligj"

Postuar në 23 Janar, 2018 20:34

Vendimi i muajit dhjetor për kompensimin e ish-pronarëve parashikon ndryshime në ekzekutim edhe për vendimet e shpallura 1993-1996. Sqarimin e bën të ditur për Tema Tv, Përgjegjësi në Agjencinë e Trajtimit të Pronave, Edmond Lala, ndërsa për avokatët ai ka efekt prapaveprues dhe nuk rekomandohet as nga organizmat ndërkombëtarë.

Moralizimet mbi drejtësinë, Strasburgu flet për "tritol politik"

Postuar në 11 Janar, 2018 12:09

Nëse mund të ketë një përkufizim mbi qeverisjen socialiste është moralizimi për shtetin e së drejtës. Për shumë arsye kjo retorikë ka gjetur audiencë, duke legjitimuar padjtësitë e pushtetit në emër të votës së shumicës.

Strasburgu nuk pranon "formulën" e qeverisë për pronat

Postuar në 15 Shkurt, 2017 10:40

Qeveria shqiptare rrezikon të paguajë një faturë të kripur për kompensimin e 82 dosjeve për kompensim prone në Gjykatën Strasburgut. Myrshit Vorpsi nga Shoqata Pronësi me Drejtësi pohoi se Gjykata e të Drejtave të Njeriut nuk ka pranuar kërkesën e qeverisë shqiptare për të kompensuar dosjet në proces në bazë të zërit kadastral 1944, ku toka truall kompensohet si tokë bujqësore. Gjykata ka kthyer kërkesën e qeverisë shqiptare për të paktën pesë dosje dhe nuk ka pranuar versionin e saj për kompensimin duke sjellë shumë pranë një kolaps fiskal.

Standardet e dyfishta për Vetting-un, qeveria kërkon të përjashtojë nga kontrolli gjyqtarët e Strasburgut

Postuar në 12 Gusht, 2016 13:12

Partia Socialiste, e cila po udhëheq reformën në drejtësi me shumicën e propozimeve të saj të rrëzuara nga Komisioni i Venecias, vijon ta konsiderojë këtë proces si atribut të ekskpertizës së saj politike dhe juridike,  duke aplikuar standarde të ndryshme edhe kur vjen fjala për atë që mund të quhet thelbi i reformës, kontrollin e pastërtisë së figurës së gjyqtarëve dhe prokurorëve.

Vëzhgim: Hipoteka që nuk zbatojnë vendimin e gjykatave, tapi për toka të zëna dhe përpjekja për pamundësimin e gjykimeve nga Strasburgu

Postuar në 04 Gusht, 2016 17:00

Ka disa kohë që ministri i Drejtësisë, Ylli Manjani, shfaqet kërcënues  ndaj hipotekave, që sipas tij nuk respektojnë vendimet e gjykatave në regjistrimin e pronës së qytetarëve. Më e fundit dy ditë më parë:

Pronat kërcënojnë me kolaps financat publike

Postuar në 20 Qershor, 2016 15:17

Çështja e pronave kërcënon me kolaps financat publike. E ka thënë më parë Fondi Monetar Ndërkombëtar, e ka konfirmuar sot edhe ministri i Financave, Arben Ahmetaj, gjatë një takimi të organizuar nga Kontrolli i Lartë i Shtetit. “Mënyra sesi është menaxhuar çështja e pronave sot mund të sjellë një risk nga Strasburgu, i cili mund të kalojë, nëse prapë ne nuk bëjmë gjënë e duhur, edhe në mbi 1 miliardë dollarë në dy tre vitet e fundit. Ligji i pronave, nuk është perfekt, por bën zgjidhjen më të mirë të mundshme duke adresuar riskun”, tha Ahmetaj.

Strasburgu rrëzon idenë e kompensimit të pronës sipas zërit kadastral që ka patur në vitin 1945

Postuar në 18 Qershor, 2016 13:26

Strasburgu i heq kartën e ligjit të ri të pronave qeverisë shqiptare. Një vendim që publikohet sot në gazetën “Shqip” i faturon Shqipërisë 6 milionë euro, bashkë me rrëzimin e metodologjisë së parashikuar në ligjin e ri, sipas të cilit kompensimi bëhet sipas zërit kadastral të sipërfaqes së tokës në momentin e shtetëzimit. Me këtë rregull në vendin tonë “30% e sipërfaqeve që sot janë troje, do të kompensohen për toka bujqësore”.

Nuk ka asnjë marrëveshje mes qeverisë shqiptare dhe Gjykatës së Strasburgut për çështjen e pronave

Postuar në 19 Maj, 2016 20:06

"Vonesa e hyrjs së ligjit në fuqi i dha Shqipërisë edhe një faturë shtesë me gjyqe që vazhduan dhe faktikisht sot ligji funksionon. Dhe për shkak se ligji funksionon nuk ka vendime të reja të Gjykatës së Strasburgut". Kështu u shpreh kryeministri Edi Rama në seancën plenare të datës 12 maj 2016, kur foli për çështjen e pronave. Televizioni "Top-Channel" e raportoi këtë deklaratë si arritje të një pakti të qeverisë me Gjykatën e Strasburgut për të pezulluar shqyrtimin e padive të reja të pronarëve kundër shtetit shqiptar.

Pages

Subscribe to RSS - strasburgu