shtetesia

Lista “e zezë” e himariotëve që do u hiqet shtetësia greke

Postuar në 12 Gusht, 2017 19:22

Gazeta greke “Proto Thema” publikoi të shtunën një shkrim ku bën fjalë për një nismë të qeverisë greke për t’i hequr nënshtetësinë greke shumë himariotëve apo banorëve të bregut, të cilët punojnë ngushtë me autoritetet e Tiranës kundër minoritetit grek dhe  rrëmbimit të vazhdueshëm të pasurive të minoritarëve grekë që jetojnë në Tiranë.

Shqiptarët e Shqipërisë, të dytët pas marokenëve për marrjen e shtetësisë në BE

Postuar në 21 Prill, 2017 18:47

Një statistikë tjetër e Eurostat tregon për dinamizmin e largimit të shqiptarëve të Shqipërisë nga vendi i tyre, por edhe për kërkimin e një garancie finale te nënshtetësia e huaj. Sipas të dhënave, komuniteti që përfitoi më shumë nënshtetësinë e një vendi anëtar të BE-së gjatë vitit 2015, janë marokenët me 86 100 persona, kryesisht në Itali, Spanjë dhe Francë.

Tirana nuk është kurrfarë qendre e shqiptarizmës*

Postuar në 18 Tetor, 2016 11:18

Thellë, aq thellë janë zhytur gazetarë e opinionistë në Tiranë, në përpjekje për të mohuar qenien e Kosovës shtet, sa që nuk po ngurrojnë të shpërfaqin animozitet e marrëzi nga më të ndryshmet. Njëri ndër ta, madje, shkoi aq larg sa që kosovarët i vinte para dilemës nëse janë "me cicat e Cecës" apo me Nënë Terezën.

Rreth 'kombit kosovar'

Postuar në 17 Tetor, 2016 09:36

Zbuluesit dhe promovuesit e 'kombit kosovar' nisen nga nje keqperkthim, ose perkthim preferencial te reduktuar te nocioneve perendimore te fjaleve 'nation' dhe 'nationality', me gjithe reduktimin e koncepteve percjellese te ketyre dy fjaleve. Ne gjuhen shqipe fjala komb ka disa kuptime, ky ngaterresa e dy prej tyre eshte burim i "sherrit". Fjalori i gjuhes shqipe veçon si paresor kuptimin qe mbi nje shekull nenkupton bashkesine e gjuhes dhe etnise te nje populli - nuk po e citoj ne detaje - qe jo domosdoshmerisht jeton ne nje shtet.

Subscribe to RSS - shtetesia