Shqiperia

Të varfër dhe të shtrenjtë

Postuar në 23 Shkurt, 2016 11:03

Shqipëria është në listën e 50 vendeve botërore më të lira për të jetuar. Por, e krahasuar me vendet fqinje ballkanike, Shqipëria duket më e shtrenjtë, e renditur e 28-ta në këtë listë..
GoBankingRates ka kryer këtë renditje, shkruan gazeta prestigjioze Time.com, duke marrë në konsideratë 4 tregues të përballueshmërisë: fuqia blerëse, indeksi i qirasë, indeksi i çmimit të ushqimeve dhe i shërbimeve e të mirave, krahasuar me standardin e NeëYork.

“Heqja e sanksioneve ruse ndaj produkteve shqiptare, në dorë të Tiranës. Rusia, e pavëmendshme sa duhet për rigjallërimin e miqësisë shqiptaro-ruse”

Postuar në 15 Shkurt, 2016 15:27

Ambasadori i Rusisë në Shqipëri, Aleksander Karpushin, i ka dhënë një intervistë gazetës “Shqip”, që publikohet sot, një ditë pas vizitës në Tiranë të sekretarit amerikan të Shtetit, John Kerry. Intervista lidhet me Ditën e Diplomatit, që është më 10 shkurt dhe trajton aspekte të historisë së diplomacisë në këtë vend të madh. Por ajo merr në vështrim edhe marrëdhëniet me Shqipërinë, që kanë një specifikë të vetën, të paktën gjatë mesit të shekullit të 20-të.

Shqiptarët, të parët për studime në Rusi nga studentët e huaj me bursa

Postuar në 11 Shkurt, 2016 22:32

Ambasada ruse në Tiranë ka organizuar një pritje dje, me rastin e Ditës së Diplomatit. Ambasadori Aleksandër Karpushin foli për miqësinë mes dy popujve dhe bashkëpunimin në rritje mes të dy vendeve. Ndonëse Shqipëria prej shumë vitesh e sheh Rusinë ftohtë dhe mban një distancë në marrëdhëniet me të, një fakt, që dëshmon simpatinë që një pjesë e shqiptarëve kanë për rusët, nuk mund të anashkalohet: “Jemi të kënaqur me nivelin e lartë të bashkëpunimit tonë të vazhdueshëm humanitar dhe kulturor.

Teknologjia e informacionit, Shqipëria e fundit në Europë

Postuar në 08 Shkurt, 2016 10:35

Shqipëria renditet e fundit në Europë në indeksin e zhvillimit të teknologjisë së informacionit (IDI) për vitin 2015 dhe e 94-a në botë, sipas një renditjeje të publikuar së fundmi nga Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacioneve (ITU) në raportin “Matja e Shoqërisë së Informacionit”.
Nga tre nënindekset, Shqipëria renditet më mirë në atë të aftësive, ku është në vendin e 61 dhe më keq në atë të aksesit, ku është e 105-a në botë, ndërsa është e 81 në indeksin e përdorimit raporton Monitor.

Debati për pornografinë, "Playboy" dhe Shqipëria

Postuar në 04 Shkurt, 2016 10:49

Jemi pranë një revolucioni kulturor apo në fund të një epoke të dominuar nga pornografia dhe seksizmi? Vendimi i revistës “Playboy” për të hequr nga kopertina femrat e zhveshura jo domosdoshmërisht dëshmon se qasja ndaj seksit po ndryshon, pasi revistat erotike janë zëvendësuar nga web-et  pornografike në internet, të cilat janë edhe faqet më të klikuara dhe lehtësisht të aksesueshme.

Një kontratë e re bashkëpunimi mes Greqisë e Shqipërisë

Postuar në 03 Shkurt, 2016 14:02

Stanjacioni, ose më saktë tensioni i fjetur që mbizotëron në marrëdhëniet tona me Shqipërinë, së bashku me rëndësinë që ka për faktorin shqiptar njohja e pavarësisësë Kosovës nga Greqia, janë dy shtyllat për një strategji dalëse nga apatia aktuale, d.m.th një kornizë e re, një kontrate e re bashkëpunimi midis Greqisë, Shqipërisë dhe fqinjëve tanë shqiptarë në ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë dhe natyrisht në Kosovë. Për Greqinë, kjo strategji mund të përfshijë elementet e mëposhtme:

"Shteti paralel” i Gylenistëve vihet sërish në lëvizje në Shqipëri

Postuar në 29 Janar, 2016 15:02

“FETÖ/PDY (Shkurtim i Organizatës Terroriste Fethullah / Struktura e ‘Shtetit Paralel’, shën.përkth.) vazhdon të ketë ende një strukturës të fuqishme në Ballkan. Maqedonia, Bullgaria dhe Bosnjë-Hercegovina bëjnë pjesë në vendet, ku kjo strukturë është më aktive. Por nuk ka dyshim që në vend të parë qëndron Shqipëria. FETÖ/PDY në Shqipëri ka shkelur në vitin 1993, duke u angazhuar fillimisht në sektorin e arsimit. Pastaj u orientua edhe në tregti dhe vazhdon të karakterizohet nga një ekspansion i qëndrueshëm sidomos në sektorët e turizmit, energjisë dhe telekomunikacionit.

“Reforma në drejtësi, interes parësor i SHBA-së në Shqipëri. Shpresojmë se do të ketë largime të tjera nga politika”

Postuar në 27 Janar, 2016 18:47

Reforma në drejtësi është interesi parësor i SHBA-së në Shqipëri. Kështu thotë në një intervistë për “Zërin e Amerikës”, ambasadori amerikan Donald Lu, që shton se ka besim se në pranverë parlamenti do ta miratojë atë.

Zëri i Amerikës: Ju jeni angazhuar fuqimisht për të punuar nga afër me politikanët shqiptarë për gjetjen e zgjidhjeve të shumë çështjeve të rëndësishme dhe të komplikuara. Si kanë qenë këto marrëdhënie, të lehta, të vështira, apo frustruese?

Shqipëria mes regjimit hibrid dhe korrupsionit

Postuar në 27 Janar, 2016 09:51

Qeveria mund të paguajë në faqet e prestigjozes "The Economist" për ta prezantuar Shqipërinë si një vend atraktiv dhe lider i reformave në Ballkan, por në dy raporte të fundit Shqipëria vazhdon të perceptohet si një vend me regjim hibrid dhe shkallë të lartë korrupsioni. Agjencia britanike e kërkimeve dhe analizave “The Economist Intelligence Unit” ka publikuar indeksin e demokracisë për vitin 2015, ku nga katër ndarjet e niveleve të demokracisë: Demokraci e plotë, Demokraci me defekte, Regjime hibrid dhe Autoritarizëm mbetet ne grupin e vendeve të cilësuara si me “regjime hibrid”.

Një rrëfim në datëlindjen e Lord Bajronit dhe trimat që e shoqëronin

Postuar në 23 Janar, 2016 19:36

Sot është datëlindja Xhorxh Bajronit, që më kujtoi edhe një intervistë interesante për udhëtimin e tij të parë në Ballkan dhe në Shqipëri. Është një intervistë që kam zhvilluar me Vasil Koço Pjetrin, një pasardhës i njërit prej shoqëruesve të Lordit anglez për në sarajet e Ali Pashës, ku dhe ai quhej Vasil Gjik Pjetri. Ishte një nga trimat e rrallë që Aliu e mbante në krah të tij. Bajroni lindi më 22 janar 1788 në një familje aristokrate të varfëruar. Më 1801 Bajronin e dërguan në Harrow, në shkollë, ku studioi gjuhët greke e latine, historinë dhe letërsinë angleze.

Pages

Subscribe to RSS - Shqiperia