shengen

Standardet e një Europe të roitur

Postuar në 29 Maj, 2020 00:02

Gazeta e njohur “Corriere della Sera” shkruan për dekretin e ri të qeverisë italiane që përcakton rregulla të ndryshme kufizimi dhe lëvizjeje për qytetërët italianë dhe tursitët që do të pushojnë në vendin fqinj.

Dekreti që po diskutohet nuk vendos asnjë masë mbikëqyrjeje për ata që vijnë në Itali nga vendet e Zonës Shengen dhe mbi të gjitha nuk parashikon asnjë kufizim për zhvendosjen

Kërkesa e Holandës, KE-ja mban në fuqi regjimin pa viza

Postuar në 03 Korrik, 2019 13:19

Komisioni Europian rrëzon kërkesën e Hollandës për të aktivizuar mekanizmin e pezuillimit të lëvizjes së lirë në zonën Shengen për qytetarët e Shqipërisë. Në vlerësimin e bërë Komisionit thuhet:

Pezullimi i Shengenit në gjashtë vende të BE-së/ 50 miliardë € dëm në dy vjet

Postuar në 05 Qershor, 2018 22:55

Javën e kaluar Parlamenti Europian miratoi një rezolutë me 439 vota pro, 157 kundër dhe 80 abstenime përmes së cilës i bëhet thirrje gjashtë shteteve të BE-së që kanë vendosur kontrollet kufitare të rikthejnë rregullat e lëvizjes së lirë.

Presidenti kundër kërkesës për nënshtetësi shqiptare për qytetarët e Kosovës

Postuar në 13 Tetor, 2017 13:05

Presidenti i Shqipërisë, Ilir Meta, ka përsëritur sot refuzimin e tij ndaj kërkesës së homolgut kosovar për dhënie shtetësie shqiptare për qytetarët e Kosovës, si një mënyrë për shmangien e penalizimit në lëvzjen e lirë. Sipas Metës kjo nuk është zgjidhje për qytetarët e Kosovës, as afatshkurtër dhe as afatgjatë.

Refuzimi nga vendet Shengen nuk zgjidhet me masa policore

Postuar në 08 Gusht, 2017 13:58

Përsëri gjatë vitit 2016, qytetarët shqiptarë  hasën vështirësi dhe u ndëshkuan në kuadrin e lëvizjes së tyre në vendet e hapësirës Shengen. Gjatë vitit për të cilin po flasim, disa tregues të këtij aspekti u përkeqësuan sërish. Më konkretisht bëhet fjalë për 18.468 shtetas shqiptarë, të cilët nuk janë lejuar të hyjnë në vendet Shengen. Sikur të marrim për mesatare shumën 200 euro të shpenzuar nga secili për udhëtimin e papërfunduar, do të rezultonte se shtetasit e vendit më të varfër në Europë gjatë vitit 2016 kanë humbur rreth 3.5 milionë euro për mungesë informacioni.

Zgjatet me 6 muaj regjimi i kontrolleve në zonën Shengen

Postuar në 03 Maj, 2017 14:40

Komisioni Evropian pranoi kërkesën nga disa shtete anëtare për të zgjatur me 6 muaj kontrollet ekzistuese në kufihtë e  vendeve të zonës Shengen. Kjo për shkak të numrit të konsiderueshëm të refugjatëve që ndodhen ende në Greqi.Në komunikatë thuhet se mbajtja e kontrolleve edhe për gjashtë muajt e ardhshëm duhet të jetë një mjet i fundit për shtetet anëtare të zonës Shengen, pasi  "mbyllja" e kufijve duhet të zëvendësohet me masa të tjera për të garantuar të njëjtin nivel të sigurisë.

6 vende të BE-së kërkojnë zgjatjen e kontrolleve brenda Shengenit

Postuar në 30 Prill, 2016 11:42

Shtetet që janë destinacion i refugjatëve dhe emigrantëve kërkojnë "vulën" e Komisionit Evropian për vazhdimin e kontrolleve të kufijve brenda zonës Shengen. Sipas burimeve të cituara nga revista gjermane "Welt", Franca, Gjermania, Austria, Suedia, Danimarka dhe Belgjika kërkojnë aprovimin e Komisionit Evropian për të zgjeruar kontrollet brenda Shengen nga mesi i majit, duke aktivizuar 'mekanizëm emergjencës'.

Shengeni pranë pezullimit 2-vjeçar

Postuar në 13 Shkurt, 2016 11:53

Bashkimi Europian është i gatshëm të pezullojë marrëveshjen Shengen dhe të lejojë kryerjen e kontrolleve kufitare brenda hapësirës së qarkullimit të lirë. Brukseli do ta argumentojë këtë masë me krizën e refugjatëve dhe problemet në kontrollin e kuifirit nga ana e autoriteteve greke.
Kështu ka bërë të ditur agjencia Associated Press, që thotë se ka parë dokumentet sekrete të ofruara nga një zyrtar i BE-së. Për shkak të karakterit konfidencial të dokumenteve, zyrtari ka kërkuar që të mbetet anonim, thekson agjencia.

A duhet të mendojë politika për kolapsin e “Shengenit” dhe fundin e BE-së?

Postuar në 21 Janar, 2016 21:43

Ka disa kohë që po flitet për fundin e Bashkimit Europian, për fundin e lëvizjes së lirë në hapësirën “Shengen”. Madje në nivelin më të lartë politik. Dje presidenti i Këshillit të Europës, Donald Tusk, deklaroi se mbeten vetëm sy muaj kohë për të marrë në kontroll situatën e imigracionit, përndryshe “Shengen kalon në kolaps”. Nuk janë pa rëndësi edhe lajmet që vijnë nga Gjermania ku pozita e Merkel, kancelares që ka ndjekur politikën pro-imigracionit, është cenuar dhe njësoj si në Francë, po i hapet rruga rritjes të së djathtës ekstreme.

Për Europën flet vetëm Gjermania. Donald Tusk: “Ka vetëm dy muaj kohë. Shengen drejt kolapsit”

Postuar në 20 Janar, 2016 12:41

Europa ndodhet në prag të një krize që rrezikon zhbërjen e një prej arritjeve kryesore të saj: lëvizjen e lirë brenda hapësirës Shengen. “Deutsche Welle” citon Presidentin e Këshillit Europian, Donald Tusk, të jetë shprehur se “ka vetëm dy muaj kohë për të vënë gjëray në kontroll”. Përndryshe, mosmenaxhimi i krizës së refugjatëve do të sillte kolapsin e udhëtimit pa pasaportë në Shengen. Po kështu Tusk sheh rrezik edhe përrpjektin europian në tërësi, nëse kufijtë e jashtëm të unionit nuk do të arrijnë të menaxhohen.

Pages

Subscribe to RSS - shengen