selami xhepa

Një plan për ekonominë për të shmangur prag-katastrofën

Postuar në 29 Prill, 2020 22:02

 

A po financohet arsimi si një prioritet kombëtar?

Postuar në 17 Shtator, 2019 15:31

 

Korporata e Investimeve, një shans apo rrezik?

Postuar në 07 Shkurt, 2019 12:38

Gjetja e mënyrave efikase për të përshpejtuar zhvillimin ekonomik, duke shfrytëzuar të gjitha potencialet që disponon një vend, kanë qenë gjithnjë një preokupim për shoqërinë dhe motive të tilla kanë shërbyer si burim inovacionesh menaxheriale, organizative apo financiare. Kur Franca e shekullit të tetëmbëdhjetë ishte në një gjendje të pashpresë vështirësish financiare për shkak të borxheve publike të mëdha që kishte shpërdoruar familja mbretërore e Burbonëve, një gjeni skocez i financave, John Law, vuri në jetë një prej inovacioneve financiare më të famshme në histori.

PD do anulojë koncesionet? Deklaratë politike

Postuar në 04 Shkurt, 2019 16:40

Prej muajsh deklaratat politike kanë shenjestruar Kontratat koncesionare për vepra të ndryshme publike, kryesisjt ato infrastrukturore. Pas skandalit të falsifikimit të dokumentave nga kompania DH Albania, ministrja e re e Infrastrukturës Belinda Balluku fokusoi vendimin tek investime energjitike, duke pezulluar më shumë se gjysmën e kontratave të HEC-eve. Nga ana tjetër, opozita paralajmëron shfuqizimin koncesioneve dhe konfiskimin e pasurisë menjëherë pas ardhjes në pushtet.

Shteti që nuk e patëm kurrë

Postuar në 28 Janar, 2018 13:21

Një nga dështimet më spektakolare të shqiptarëve përgjatë historisë, ka qenë aftësia për të ndërtuar një shtet modern dhe një administratë publike në shërbim të interesave më të mira të vendit. Madje, paaftësia e shqiptarëve për të bërë shtet, ka qenë një argument i përdorur nga shtete të huaja, të cilat kanë pasur interesa të tjera për të ardhmen e shqiptarëve si komb.

Një Akademi për publikun apo për hir të vetvetes?

Postuar në 07 Shtator, 2017 16:17

Debati publik mbi Akademinë e Shkencave që mori shkas nga zgjedhjet në institucionin që simbolizon (fiktivisht) majën e piramidës së kërkimit shkencor, rizgjohet sërish pas disa muajsh diskutimi për reformën e kërkimit shkencor.

"Ka fjalë të bukura dhe slogane, por jo politika. Ikja e shqiptarëve, tregues i qartë"

Postuar në 03 Shtator, 2017 10:23

Teza e kryeministrit për ekonominë e dijes, artikuluar në radhët e hartimit të mbajtur nga Edi Rama në pritjen e organizuar nga presidenti francez Macron, nuk është e re. Dhe që ajo të funksionojë qeveria duhet të shkëputet nga veprimtaria e preferuar e fjaëve, për t’u angazhuar në punë konkrete. Në një intervistë për gazetën “Shekulli”, ekonomisti Selami Xhepa thotë se fjalët e bukura nuk mjaftojnë, as edhe përpjekjet për të lavdëruar veten me reforma që në fakt janë disa amendime ligjore. 

Populizmi politik në programet elektorale

Postuar në 03 Qershor, 2017 11:31

Deri në këtë moment që po shkruaj këtë shkrim, edhe pse fushata elektorale është hapur prej më shumë se një jave, nga tre partitë e mëdha politike në vend, PS, PD dhe LSI, vetëm kjo e fundit ka të shkruar dhe të afishuar në faqen e saj në internet një program elektoral për zgjedhjet e vitit 2017 Partia Demokratike ndërkohë prej muajsh ka punuar për hartimin e programit të saj ekonomik edhe me asistencën e fondacionit gjerman Konrad Adenauer, por ky dokument nuk gjendet i botueshëm dhe për më tepër është ngushtësisht në çështje ekonomike, fiskale, dhe jo një program tërësor politik.

“Miliardi” që mund të rrezikojë Shqipërinë

Postuar në 03 Shkurt, 2017 13:06

Përmes një serie deklaratash politike dhe disa tubimesh mes militantësh, kohët e fundit po promovohet në publik me germa të mëdha “One Billion Project” – një miliard dollarë më shumë që do t’u shtohen investimeve publike gjatë katër viteve në vazhdim. Efektivisht, duke shtuar dhe investimet publike të programuara sipas rregullave normale buxhetore, investimet publike pritet të shkojnë në 1 miliard dollarë në vit! Kjo është gjëja më e dëshirueshme dhe që publiku sigurisht që e mirëpret.

Subscribe to RSS - selami xhepa