restaurimi

Të “argumentosh” punën e pabërë me shkrime mediash

Postuar në 16 Gusht, 2016 16:10

Për fasadën e stadiumit “Qemal Stafa” nuk ka një përgjigje ligjore. Për bazorelievin u thanë vetëm disa opinione nga kryeministri, edhe ato në Facebook, pati një deklarim nga Instituti i Monumenteve që premtonte mbrojtjen, ndërkohë që kreu i qeverisë pranonte prishjen e tij.

Kulla e Sahatit – e bardhë si vilat e milionerëve të Golemit

Postuar në 13 Prill, 2016 12:11

Bashkia e Tiranës përsëriti dje ritualin e shpalljes publike të suksesit të një pune të re: restaurimi i Kullës së Sahatit, simbol i Tiranës. Mirëpo pas kësaj pune është ngritur një shqetësim për cilësinë e punës së bërë. Në një deklaratë të Forumit për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore thuhet se restaurimi është skandaloz, nisur nga përdorimi i një boje plastike të bardhë, ndërkohë që 6 vjet më parë siç shkruan Forumi, Kulla u restaurua me një fond të ambasadës amerikane.

"Rrugëtimi i besimit", 9 kishat e jugut që restaurohen

Postuar në 03 Prill, 2016 09:45

Në kuadër të programit “Trashëgimia – Motor Zhvillimi” do të zhvillohet edhe projekti “Rrugëtimi i Besimit”, itinerari i kishave të bregut. Sipas Ministrisë së Kulturës, janë gati projektet e restaurimit për 9 kishat më të rëndësishme të bregut në:
1. Dhërmi – Shën Stefanit, Kisha Ipapandisë, Shën Mëria e Panajisë. 2. Vuno – Kisha e Sotirës, Kisha Shën Nikollës, Kisha Shën Mëhillit, Kishës së Shën Mërisë Mesodhi; 3. Sarandë – Kisha e Mesopotamit dhe
4. Orikum – Kisha e Marmiroit.

Ky është restaurim?

Postuar në 09 Mars, 2016 23:34

Restaurimi i një fortese në Spanjë ka provokuar reagime të mëdha. Fortesa e Matrerës në Andaluzi është dëshmi e përballjes mes maorëve dhe kristianëve, por u dëmtua shumë nga shirat vitin e kaluar. Ndërhyrja restauruese duket të ketë rezultuar në ndërhyrje transformuese, pasi pak ka mbetur nga ajo që ishte dikur. Përdorimi i materialeve të reja, të ndryshme nga ato origjinale ka nxjerrë një ndërtesë që ngjan si katalog me gazeta të vjetra dhe të reja.  

 

Replikë me z. Reshat Gega për shkrimin e tij me titull: Modelet e gabuara me restaurimet

Postuar në 19 Shkurt, 2016 15:14

Të adresosh çështjet e konservimit, do të thotë të kesh të gjithë informacionin për procesin, vendimet, materialet e përdorura; do të thotë të kesh vizituar objektet e diskutuara, të kesh diskutuar me autorët e e projektit, shkurtimisht, do të thotë të trajtosh çështjen profesionalisht.

Modelet e gabuara me restaurimet

Postuar në 18 Shkurt, 2016 13:53

Arsyetimi i zonjës Lejla Hadzic, drejtuese e organizatës së shoqërisë civile CHwB Albania, në lidhje me atë se çfarë ka ndodhur me restaurimin e hamamit në kalanë e Krujës dhe kritikat që ka pasur për mënyrën e ndërhyrjeve, janë të prezantuara verën e vitit të kaluar. Në atë kohë u bë edhe përurimi i përfundimit të punimeve, të cilat me sa di unë i ka përshëndetur edhe vetë Kryeministri Edi Rama.

Pages

Subscribe to RSS - restaurimi