republika

Arrihet marrëveshja, "Republika e Maqedonisë Veriore"

Postuar në 29 Maj, 2018 11:39

"Republika e Maqedonisë Veriore"  është emri i dakordësuar mes ministrit të jashtëm grek, Nikos Kotzias dhe homologut maqedonas Nikola Dimitrov. Megjithatë fjalën e fundit do ta kenë dy kryeministrat Aleksis Csipras dhe Zoran Zaev.

Erdogan: Respekti ynë për Ataturkun është i përjetshëm. Do ta mbrojmë nga tirania e abuzuesve

Postuar në 10 Nëntor, 2017 21:35

Presidenti turk, Recep Tayyip Erdogan, ka deklaruar se një nga qëllimet e partisë së tij, është mbrojtja e trashëgimisë dhe republikës së themeluar nga Mustafa Kemal Ataturk. “Ne e konsideorjmë një detyrë…Respekti i kombit tonë për Ataturkun është i përjetshëm”, tha Erdoigan gjatë një aktiviteti me rastijn e 79 vjetorit të vdekjes së themeluesit të Repubiikës turke.

Erdogan ka shkuar më tej kur ka akuzuar “puçistët, qarqet pro juntës dhe të gjitha segmenet që janë armiq të historisë së Turqisë” se përpiqen të fshihen nën velin e Qemalizmit(Ataturkizmit).

Ish-Republika e Turqisë/Erdogan heq fjalën "republikë" nga llogaria e tij në twitter

Postuar në 15 Gusht, 2017 12:07

Recep Tayyip Erdogan ka formalizuar edhe në rrjetet sociale ambicien e tij për eliminimin final të Repubikës turke. Qendra e Stokholimit për Lirinë, një organizatë e emigrantëve politikë turq, ka vënë re ndryshimin që i është bërë llogarisë në Twitter të Erdogan, i cili ka hequr fjalën “Republika e” duke ndryshuar prezantimin në “President i Turqisë” dhe kryetar i AKP-së”.

Ndonëse simbolik, akti thotë shumë në kuadër të asaj që po ndodh në Turqi, tanimë ish-Republika e Turqisë.

Rrogat e magjistratëve/Republikë parlamentare apo republikë gjyqësore?

Postuar në 04 Shtator, 2016 07:47

Gazmend Oketa, një nga drejtuesit e Frymës së Re Demokratike dhe ish-ministër në qeverinë e Sali Berishës ka dhënë sot një intervistë “Gazeta Shqiptare” ku ndërntë tjera përcjell edhe disa komente për reformën në drejtësi. Duke qenë se politika i mohoi qytetarëve një debat real mbi reformën, për t’u zhytur e gjitha në manovrat për përfitim, një vlerësim në distancë ka rëndësinë e vet. Dhe probleme kjo reformë ka jo pak.

Drejt Republikës së Pestë

Postuar në 23 Korrik, 2016 14:40

A filloi sot, më 22 korrik 2016, Republika e Pestë e Shqipërisë? Sikur të ishte shkruar së paku edhe një kapitull i tekstit kushtetues, riformatuar sistemi i qeverisjes dhe sikur të ishte shmangur kontrolli politik i partive politike nga sistemi i drejtësisë, unë them që po. Në fakt, është rishkruar vetëm funksionimi i njërit prej pushteteve: Qeverisja dhe disiplinimi i pushtetit të tretë, sistemit të drejtësisë.

Fundi i palavdishëm i Republikës së Katërt

Postuar në 20 Korrik, 2016 12:01

Në 4 tetor 1958 në Francë lindi Republika e Pestë. Ajo zëvendësoi sistemin parlamentar me atë semi-presidencial, që ekziston edhe sot. Nëse historinë e shtetit modern shqiptar e periodizojmë si të Francës, atëhere mund të thuhet se vendi ka patur katër republika dhe dy mbretëri. Kurse data e imponuar e 21 korrikut 2016 përfaqëson fundin e Republikës së Katërt shqiptare.

Nga Ismail Qemali tek Ahmet Zogu

Republikë e inkriminuar

Postuar në 05 Qershor, 2016 18:53

Elvis Roshi është akuzuar për përdhunim në grup. Ai dha dorëheqjen nga detyra e kryetarit të Bshkisë së Kavajës, por pastaj e anulloi atë për të pretenduar se duhet të flasë drejtësia. Kryeministri heshti. Heshti për të hapur rrugën e rikthimit të Roshit. Roshi është nga njerëzit e përmendur që në zgjedhjet lokale edhe nga ambasadori amerikan si person që nuk duhet të kandidojë. Si person i papërshtatshëm. Por kryeministri është një fanatik i dëshmisë së penalitetit. A beson ende njeri, përveç tij se Roshi është vetëm një njeri që ka përballur dallgët e jetës?!

Turqia e re - këtej e tutje me shami koke

Postuar në 06 Nëntor, 2015 13:28

Pak pas zgjedhjeve, një foto e gjyqtares së parë me shami ka shkaktuar indinjatë në Turqi. Një pjesë e shohin si shenjë emancipimi, të tjerë shohin të rrezikohen vlerat themelore të Republikës.

Subscribe to RSS - republika