reformimi

Pikëpyetja "Macron" për zgjerimin e Bashkimit Europian

Postuar në 31 Korrik, 2018 00:46

Strategjia duket se është “sporti” i preferuar i presidentit francez Emmanuel Macron. Qysh kurse ka ardhur në detyrë, Macron ka kthyer në lajm vizita e tij në vende të ndryshme, ku mban fjalime programatike për Europën dhe shpalos strategji për mbarë Perëndimin. Kësaj radhe Macron ka folur nga Lisbona ku ka zbuluar atë që po quhet vizioni i tij për Europën dhe Bashkimin Europian.

Një kapitull i ri për Kishën*

Postuar në 24 Dhjetor, 2017 12:47

 Dy papë të mëdhenj që kisha mundësinë t’i njihja perronalisht dhe me të cilët kam mundur të dialogoj në disa raste, Gjon Pali II dhe Benedikti XVI, e kanë mbyllur me dinjitet një epokë të gjatë në historinë e Kishës. Me Papa Françeskun zë fill një kapitull i ri i historisë së kristianizmit. Tema e epokës së maparëshme ishte përshtatja me modernitetin. Ky proces, i vështirë dhe i dhimbshëm për shumë krisitianë, pati një mbyllje të lumtur sipas mendimit tim, në debatin filozofik mes kardinalit Ratzinger dhe filozofit Jürgen Habermas, në Mynih të Bavarisë në vitin 2003.

Një Akademi për publikun apo për hir të vetvetes?

Postuar në 07 Shtator, 2017 16:17

Debati publik mbi Akademinë e Shkencave që mori shkas nga zgjedhjet në institucionin që simbolizon (fiktivisht) majën e piramidës së kërkimit shkencor, rizgjohet sërish pas disa muajsh diskutimi për reformën e kërkimit shkencor.

Gjermania merr përsipër reformën në Inspektoriate

Postuar në 01 Gusht, 2017 18:39

Zyra e Inspektorit të Përgjithshëm, Shkëlqim Hajdari njoftoi të martën për një takim të tij me ambasadoren e Gjermanisë në Shqipëri, Susanne Schütz. Më shumë se takim bëhet fjalë për një raportim të zyrtarit shqiptar tek përfaqësia diplomatike e Gjermanisë në Shqipëri. Kjo për shkak të autorizimit që Berlini ka marrë nga qeveria shqiptare për të drejtuar reformën e inspektoriatave në Shqipëri. Njoftimi jep edhe detaje nga ndryshimet që pritet të përfshijnë inspektoriatet shtetërore të shtrira pranë qeverisjes qëndrore dhe asaj vendore.

Shpikja e emergjencës për administratën

Postuar në 10 Korrik, 2017 13:25

Kryeministri shpalli prioritet administratën dhe populli e votoi mu për këtë arsye. Apo më mirë për këtë hall. Jo vetëm kaq. Kryeministri pyeti popullin në Facebook se çfarë halli kanë? Administrata u përgjigj “populli”.

treta e vërteta: Ambasadorja e BE-së në Tiranë, Romana Vlahutin, e ka paketuar këtë shqetësim mbarëpopullor me një deklaratë të vetën.

Rimodelimi i PD, Berisha një hap para reformatorëve online

Postuar në 28 Qershor, 2017 21:25

Kërkoj heqjen dorë nga një qasje qorre dhe shurdhe e drejtimit dhe funksionimit të PD-së. Nga një mënyrë që e ka në përmbajtjen e saj vetëshkatërrimin e ngadaltë, por të pandalshëm të çfardo organizate, pavarësisht emrit që ka”- shkruan Majlinda Bregu nga  fejsbuku për debatin që ka shpërthyer në PD, nëse duhet të ikë apo jo Lulzim Basha pas humbjes në zgjedhje.

Reformë dhe direktiva për Akademinë e Shkencave

Postuar në 01 Shtator, 2016 12:03

Akademia e Shkencave do të reformohet. Këtë ka paralajmëruar kryeministri Edi Rama gjatë takimit të 11-të të Institutit Alb-Shkenca. Duket se me këtë institut kryeministri ka vendosur të ndajë organizimin dhe përfaqësimin për samitin e Diasporës, nga i cili siç tha ai "nuk synohet të nxirren përfitime politike". Kryeministri nuk ka kursyer as sulmet dhe as direktivat për Akademinë e Shkencave, një institucion që ka humbur shumë nga autoriteti i dikurshëm.

Brexit si një mundësi për reformimin në themel të BE-së

Postuar në 02 Korrik, 2016 18:52

George Soros ka mbajtur para dy ditësh një fjalim në Parlamentin Europian ku ka folur për Brexit dhe Europën. I artikuluar si kundërshtar i politikave gjermane mbi BE-në, Soros, analizon me optimizëm votën e daljes së britanikëve, në dritën e reaksionit që ajo ka prodhuar në Britani. Sipas Soros, firmosja e peticionit për të rizhvilluar referendumin është një shenjë që BE-ja duhet ta kapë me pozitivitet për të vënë në jetë ristrukturimin dhe reformat, për të mbyllur mangësitë dhe defiçencat demokratike.

Akademi, akademikë dhe probleme (intelektuale ose intelektualësh)

Postuar në 29 Maj, 2016 05:34

 

Akademi

Subscribe to RSS - reformimi