ps

Po përgjegjësi kush mban?

Postuar në 14 Shtator, 2017 11:08

Kryeministri i Shqipërisë ka tagër të flasë në emër të shumicës së shqiptarëve së Shqipërisë, meqenëse kjo nënkuptohet nga mandate i tij. Por vështirë se ai mund të flasë në emër të dëshirave të tyre, pasi çdo interpretim do të ishte spekulativ. Z Rama luan në këtë drejtim duke sugjeruar të pavërtetën, ose të vërtetën e paverifikueshme, si interes të përgjithshëm, meqenëse vota e 25 qershorit garanton podiumin prej nga iniciohen politika.

Opozita e re, numrat e saj dhe e ardhmja

Postuar në 20 Gusht, 2017 13:49

Partia Socialiste është shumë dominuese në raport me Partinë Demokratike dhe nga statistikat zgjedhore vërehet që në  mënyrë natyrale do të duheshin dekada të ndërrohej ky mentalitet i qytetarëve për sistemin pluralist. Njerëzit duket sikur  kërkojnë një lloj stabiliteti, shohin skenën politike në një këndvështrim kryesisht bardhë e zi, shfaqin lodhje dhe mosbesimin e tyre për ndryshime. Kjo më tepër në një drejtim. Mosbesimi dhe mospëlqimi ndaj PD-sw dominon dhe për këtë mjafton të shihen detajisht rezultatet e zgjedhjeve në vitet e  fundit, veçanërisht në zonat e populluara dendësisht.

Opozita e vërtetë janë ata që po ikin

Postuar në 06 Gusht, 2017 11:31

Ilir Meta sot është President i Republikës dhe prej gojës së tij nuk mund të dalin më ato frazat e mënyrës dëftore me mesazhe njëdrejtimëshe. Po kështu Ilir Meta e ka të vështirë edhe gjestikulacionin e të fortit që hakërrehet me duar dhe këmbë nga ndonjë foltore duke gënjyer ndonjë të mbetur para televizorit se ai është trimi i fundit në Shqipëri; kjo sepse fati politik e paketoi në krye të shtetit.

Direktiva e kumbarit të pazarit të 18 majit, tri ditë përpara zgjedhjeve në PD

Postuar në 19 Korrik, 2017 09:37

Dalja e djeshme në Zërin e Amerikës e zyrtarit amerikan Brian Hoyt Yee u ka rikujtuar palëve në Tiranë marrëveshjen e18 majit. Atë marrëveshje ku duket tashmë se amerikanët dhe Yee vetë janë investuar dhe duan që ajo të vazhdojë. Yee ishte I qartë kur tha se:

Përpjekja për të riaktivizuar 18 majin si program bashkëqeverisjeje

Postuar në 10 Korrik, 2017 09:08

Situata paszgjedhore në Shqipëri është edhe më paradoksale sesa ajo parazgjedhore. Kemi një parti politike që ka fituaar bindshëm zgjedhjet, që ka 74 mandate dhe ka arritur maksimalisht objektivin e shpallur elektoral: ka marrë timonin e vetme. E megjitthatë nisma e parë politike pas fitores së zgjedhjeve nuk është përgatitja për qeverinë e re që do të niste nga shkarkimi i ministrave teknikë, por vendosja e një komunikimi me “popullin” për të qartësuar platformën e bashkëqeverisjes.

Sistemi PS plus…

Postuar në 02 Korrik, 2017 09:28

Kryeministri Edi Rama njofton se në muajin korrik do të nisë një tur dëgjesash për ta bërë bashkë me popullin atë të cilës i ka gjetur edhe një emër: Platforma e Bashkëqeverisjes. Fjalët e bukura nuk mungojnë për këto raste që janë efektive në të paraqiturit si punë e madhe që merren kallëp nga populli shpresëplotë. 

Kriza sistemike që prodhoi 25 qershori*

Postuar në 01 Korrik, 2017 09:36

Gjithçka ndodhi në zgjedhjet e 2017-s u testua në zgjedhjet e pjesshme për kryetar Bashkie në Dibër, me të vetmin ndryshim që PS nxori mësimet nga ky “test”, duke marrë të gjitha masat për ta sofistikuar dhe maskuar të njëjtin skenar që u aplikua në shkallë kombëtare, veçanërisht për ta bërë të pakapshëm për vëzhguesit ndërkombëtarë. Madje, skema e “ministrave teknikë”, pavarësisht angazhimit maksimal të individëve të vetmuar ministra, shërbeu si një alibi e plotë maskimi.

PS përjashton koalicionin me LSI-në. Kreu i LSI: Të hapur për aleancë me PD. Nga do shkojnë demokratët?

Postuar në 29 Qershor, 2017 10:38

Gramoz Ruçi i ka dhënë sot një intervistë “Gazeta Shqiptare” në të cilën konfirmon qëndrimin paraelektoral të PS-së për një “Jo” ndaj koalicionit me Lëvizjen Socialiste për Integrim.

S’ka koalicion me LSI-në. Kemi zhvilluar një fushatë për të vetëqeverisur Shqipërinë dhe nuk kemi pse ta diskutojmë këtë. Diskutimet do të bëhen në kohën e duhur”, tha Ruçi.

Sipas tij propozimet për qeverinë e re dhe organet e legjislativit do të bëhen publike në shtator, kur edhe përfundon mandate i kësaj qeverie.

Zgjedhjet e 25 qershorit, elektorati i partive dhe efekti i sistemit

Postuar në 28 Qershor, 2017 18:01

Në këtë analizë do të shqyrtoj efektin e metodës së konvertimit të votave në mandate dhe mandatet e sigurta që subjektet do ti siguronin vetëm, në bazë të përqindjeve të tyre në çdo qark(në mënyrë të pavarur nga subjektet e tjera), si dhe mandatet që kanë  varësi me subjektet e tjera (pra nga konfiguracioni i tyre në këto zgjedhje – 18 parti në çdo qark).

1. Efekti i metodës.

Një votë që po lexohet si revansh dhe Amnisti

Postuar në 27 Qershor, 2017 19:13

Vota dhe fitorja janë përgjegjësi e madhe. Me këtë shprehje kryeministri Edi Rama hapi siparin e mandatit të dytë të tij në qeveri duke i qëndruar besnik demagogjisë dhe manipulimit. 

Pages

Subscribe to RSS - ps