presidenti

Mbi (pa)mundësitë kushtetuese për shpërndarjen e Parlamentit

Postuar në 22 Maj, 2020 15:37

Në muajin shkurt 2010, në një lëvizje të paprecedentë, deputetët e partive opozitare në Kuvend dhanë të gjithë dorëheqjen nga mandati i tyre. Ky veprim vuri në lëvizje mekanizmat e parashikuara nga Kodi Zgjedhor për zëvëndësimin e tyre, nga kandidaturat e mbetura në listat e propozuara nga partitë opozitare në zgjedhjet parlamentare të vitit 2017. Ky proces nuk përfundoi në tërësinë e tij, për shkak se vetëm një pjesë e tyre pranuan mandatin dhe bënë betimin ndërsa pjesa tjetër refuzoi.

Disa mendime mbi idenë e hetimit ndërkombëtar për Teatrin Kombëtar

Postuar në 20 Maj, 2020 02:10

Pas prishjes së godinës së Teatrit Kombëtar, Presidenti i Republikës Ilir Meta në disa deklarime publike është shprehur ndër të tjera se:

Teatri Kombëtar/Show apo lapsus i Presidentit me ankesat drejtuar Gjykatës Kushtetuese?

Postuar në 17 Maj, 2020 20:32

 

Në një tentativë për të “mbrojtur” Teatrin Kombëtar nga prishja, Presidenti i Republikës në një dalje për mediat ka komunikuar se ka kundërshuar në Gjykatën Kushtetuese, kërkesën (nr.1565 prot., datë 14.5.2020) nëpërmjet së cilës kërkon shfuqizimin si antikushtetues të Vendimit të Këshillit të Ministrave nr.377, datë 8.5.2020 “Për kalimin në pronësi të të Bashkisë Tiranë, të pasurisë nr.1/124, me emërtimin “Teatri Kombëtar”, në zonën kadastrale nr.8150, Tiranë”.

 

Presidenti: Prishja e Teatrit Kombëtar provokon paqen sociale në vend

Postuar në 15 Maj, 2020 12:37

Presidenti i Republikës, Ilir Meta ka deklaruar sot nga Kavaja se akti i mundshëm i prishjes së Teatrit Kombëtar është provokim për paqen sociale në vend.

Vendimi në Kosovë, një shembull tjetër për nevojën e largimit të Dvoranit nga sistemi

Postuar në 01 Maj, 2020 19:45

Vendimi i sotshëm i Gjykatës Kushtetuese të Kosovës risjell në vëmendje rëndësinë e një institucioni të pavarur që garanton interpretimin final të Kushtetutës. Ka ndodhur një gjë shumë e rëndësishme: në Kosovë u rrëzua qeveria me një një manovër politike që mban era puç. Puç sepse më tepër sesa zgjidhje e një krize, largimi i LDK-së nga aleanca me VV-në shfrytëzoi një pretekst të provokuar. 

Dje ishte dje. Sot është sot!

Postuar në 23 Prill, 2020 23:05

Presidenti i Republikës, Ilir Meta ka dalë sot në një intervistë në Syri Tv përmes së cilës ka arsyetuar disa nga vendimet e fundit në kuadër të gjendjes së fatkeqësisë natyrore. 

I pyetur për miratimin e ndryshimeve në Kodin Penal, presidenti u përgjigj thjeshtë duke thënë se ishte shumica që kërkoi bashkëpunimin, të cilin presidenti e ofroi duke përfshirë në paketë të gjitha shqetësimet e opinionit publik. 

I pyetur për prezencën e ushtrisë në rrugë, z. Meta tha se këtu nuk ka asgjë për t’u shqetësuar pasi ushtria ka detyra të përcaktuara me ligj. 

Komisioni për shkarkimin e Metës: Presidenti nuk parashikoi pandeminë, provë e re rënduese

Postuar në 16 Prill, 2020 21:45

Komisioni Parlamentar për shkarkimin e presidentit të Republikës ka pranuar sot disa prova të reja që rëndojnë pozitën e kreut të shtetit. 

Në një letër - denoncim, deputetë të Partisë Socialiste përfshirë ministrin e Brendshëm, Sandër Lleshaj, kërkojnë të merret parasysh në cilësinë e provës dhe përgjegjësisë sjellja e presidentit para dhe gjatë pandemisë. Sipas tyre pozita e Ilir Metës rëndohet shumë për shkak se ai nuk njoftoi institucionet për afrimin e koronavirusit. 

Miratohen ndryshimet në Kodin Penal. Shumica: Morëm parasysh vërejtjet e Presidentit

Postuar në 16 Prill, 2020 15:03

Parlamenti i Shqipërisë ka miratuar sot ndryshimet në Kodin Penal që trajtojnë shkeljet e ndryshme në periudhë epidemie.

Përfaqësues të Partisë Socialiste kanë deklaruar se përmes amendimeve të sotshme është marrë parasysh edhe paketa e propozimeve të Presidentit një ditë më parë në mbledhjen e Këshillit të Sigurisë, duke i dhënë ndryshikeve një frymë konsensusi. Por çfarë sjellin këto dispozita? Ato parashikojnë sanksione administrative dhe penale për ata persona që nuk zbatojnë kërkesat apo urdhëresat e institucioneve përkatëse për sa i përket masave që lidhen me epidemitë: 

Kufizim lirish, por jo anullim të drejtash. Ndëshkimet nuk mund të aplikohen me gjykatat e mbyllura

Postuar në 06 Prill, 2020 12:40

Sot është njoftuar marrja e masave të reja shtrënguese për të disiplinuar lëvizjen e qytetarëve. Nuk dihet se çfarë parashikojnë këto masa, por ato kryesisht përfshijnë gjoba apo humbje të lirisë. Këtë e ka paralajëmruar edhe kryeministri të shtunën. Problemi me këtë lloj apeli publik është shumëm serioz. Qeveria me një akt normative jo vetëm ka kufizuar disa liri tonat, por është shtyrë më tej, ka prekur garancitë për të Drejtat tona kushtetuese. 

Sinjali i parë se Kushtetuta ekziston. Presidenti: Masat të jenë në harmoni me hierarkinë e normave në fuqi

Postuar në 04 Prill, 2020 14:28

Presidenti i Republikës, Ilir Meta, ka dalë sot me një deklaratë për shtyp përmes së cilës kujton qoftë prezencën e vet, qoftë atë të faktit, se mirë apo keq, Shqipëria ka një Kushtetutë. Në këtë kuadër Presidenti ka deklaruar se:

I ftoj të gjithë qytetarët të respektojnë me përpikmëri të gjitha udhëzimet dhe kufizimet e bëra publike për shkak të pandemisë globale COVID-19, pasi kjo është në interesin tonë të përbashkët.

Pages

Subscribe to RSS - presidenti