popullsia

OKB: Shqipëria tkurret, në vitin 2100 popullsia më e vogël se Maqedonia dhe Bosnja

Postuar në 18 Qershor, 2019 15:08

Në vitin 2100, Shqipëria do të jetë e parafundit në Ballkan sa i përket numrit të popullsisë. Kjo e fundit do të tkurret në mënyrë të tillë që do ta pozicionojë vendin tonë të parafundit, duke lënë pas vetëm Malin e Zi.

Nevoja e aplikimit të politikave të reja mbi popullsinë

Postuar në 28 Shkurt, 2018 12:02

Çështjet dhe tematikat e ndryshme mbi popullsinë dhe elementët e saj paraqiten mjaft aktuale ditët dhe muajt e fundit në vendin tonë. Në mënyrë të veçantë, rënia e numrit të lindjeve dhe tkurrja e popullsisë shqiptare gjatë këtyre viteve e sidomos të dhënat e fundit në këtë fillimviti 2018 ka ngjallur jo vetëm nevojën për të pasur një debat publik, por edhe urgjencën dhe domosdoshmërinë e marrjes në konsideratë të efekteve dhe pasojave, me të cilat shoqërohen këto procese të zhvillimit të popullsisë shqiptare.

Shteti serb nuk regjistron fëmijët shqiptarë në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë!"

Postuar në 17 Gusht, 2017 08:27

Njohja e dinjitetit të lindur dhe e të drejtave të barabarta e të patjetërsueshme të të gjithë anëtarëve të familjes njerëzore është baza e lirisë, drejtësisë dhe e paqes në botë”-është një paragraf i Konventës  mbi të Drejtat e Fëmijëve, të miratuar nga Asambleja e Përgjithshme e Organizatës së Kombeve të Bashkuara më 20 nëntor 1989, ku ndër të tjera thotë: “Në bazë të kësaj konvente specifikon se: “ Shtetet Palë angazhohen të respektojnë të drejtat e përmedura në këtë Konventë dhe t’ia garantojnë ato çdo fëmije, që përfshihet në juridiksionin e tyre, pa asnjë lloj dallimi, p

Projektohen tensione, Meta flet për armatosje të popullsisë

Postuar në 17 Qershor, 2017 13:09

Ilir Meta ka marrë përsipër të bëjë jo vetëm detyrën e presidentit dhe kryetarin e LSI-së për zgjedhje, por edhe atë të Drejtorit të  Policisë. Nga Lezha ku vizitoi mbështetësin e LSI-së në fshatin Raboshtë të dhunuar mbrëmë Meta theksoi se nese policia nuk i lidh zagaret qe dhunojne ne fushate atehere populli armatoset.

Në bashkinë Shkodër mbizotërojnë optimistët

Postuar në 20 Maj, 2016 12:41

Në kuadër të një projekti të përbashkët të dy fondacioneve gjermane, Konrad Adenauer Stiftung dhe Friedrich Ebert Stiftung (njëri i djathtë e tjetri i majtë), zhvillova para disa javësh një sondazh me 800 votues urbanë të Shkodrës. Më poshtë janë të renditura rezultatet kryesore të sondazhit (maksimumi i marzhit të gabimit statistikor: plus/minus 3.5%).

Të dhënat personale të 49.6 milionë turqve publikohen online

Postuar në 05 Prill, 2016 00:39

Pa filluar mirë skandali i “Letrave Panameze” një tjetër rast mund të kthehet në ilustrim për epokën ku jetojmë dhe për faktin se tanimë çdo gjë me rëndësi “ndodh” online. Gazeta e njohur izraelite, “Haaretz” raporton për një rrjedhje gjigande të dhënash në internet nga Turqia. Bëhet fjalë për të dhënat personale, emër i plotë, numër id, gjini etj., të 49.6 milionë turqve. Gazeta u informua për rastin nga një firmë izarelite, “Hacked-DB Security”,  e cila monitoron rrjedhjet e të dhënave nga bazat e të dhënave dhe që në këtë rast vlerëson se informacioni duket origjinal dhe i vërtetë.

Rënie me 7% e shtesës natyrore të popullsisë

Postuar në 04 Prill, 2016 15:17

Instituti i Statistikave raporton për një prirje problematike në popullsinë shqiptare. Buletini Statistikor Tremujor IV 2015, që u publiku këtë javë nga INSTAT, jep të dhëna për shtesën natyrore të popullsisë, lidnjet, vdekjet, martesat, emigrimin, ku shihet një rënie e përgjithshme. Kështu shtesa natyrore e popullsisë ka rënie me 7% krahasuar me një vit më parë, pra me vitin 2014, kurse lindjet kanë rënie me 2%. Kësaj prirjeje i mbivendoset edhe emigrimi që për vitin 2015 kap shifrën e 42 922 personave. Bashkëlidhur edhe me lëvizjet hyrëse rënia është diku te 6 700 persona. 

Projektligj për regjistrimin e emigrantëve

Postuar në 11 Dhjetor, 2015 15:19

Qeveria ka prezantuar sot projektligjin e ri për regjistrimin e shtetasve shqiptarë që jetojnë jashtë Shqipërisë, Ministri I Brendshëm, Sajmir Tahiri, ka sqaruar përfitimet e dyanshme që rrjedhin nga regjistrimi, i cili do “të përputhë Shqipërinë në letër me atë reale”. Një shifër e dhënë prej tij flet qartë: janë të regjistruar 4.4 milionë shtetas, por nuk dihet sa realisht jetojnë brenda vendit.

Shqipëria, prishet balanca lindje-vdekje, rritet mosha mesatare e popullsisë nga 27 në 35 vjeç

Postuar në 19 Shtator, 2015 15:20

Para viteve ’90 Shqipëria kishte një moshë mesatare shumë të re, 27 vjeç duke qënë në këtë mënyrë dhe popullsia me moshë mesatare më të re në Evropë. Por vit pas viti ajo ka ndryshuar, për të ardhur në 2015 me 8 vjet rritje. Plakja e popullsisë është një fenomen shqetësues në pjesën më të madhe të botës.

"Keni qenë 3.2 milionë, tani jeni 2.8 milionë. Qëndroni në Shqipëri”

Postuar në 18 Gusht, 2015 18:42

Edhe një përfaqësues i lartë i fesë në Gjermani, si kardinali i Këlnit, Rainer Maria Woelki, e shikon si problematik emigracionin shqiptar. Ai ka folur nga Shkodra ku ka qenë për një vizitë, duke argumentuar se janë shifrat ato që flasin. “E shikoj si problem të Shqipërisë pasi në 2013-n kanë qenë 3.2 milion banorë dhe ndërkohë janë 2.8 milionë tani. E shoh të rëndësishme për të qëndruar këtu dhe për ta zhvilluar vendin. Dhe mendoj se Shqipëria e ka fuqinë për të ecur përpara.

Pages

Subscribe to RSS - popullsia