pompei

Zbulohet tru njerëzor i vetrifikuar në rrënojat e Pompeit

Postuar në 23 Janar, 2020 15:14

Pompei vazhdon të ofrojë zbulime të reja në rrënojat e krijuara nga shpërthimi i vullkanit Vezuv në vitin 79 e.s. Në një material të publikuar në Revistën Mjekësore të Anglisë së Re raportohet për zbulimin e një materiali xhami, në ngjyrë të zezë që është gjetur brenda kafkës së një prej viktimave të shumta të Pompeit.

Zbulohet afresku i rrallë në rrënojat e Pompeit (Video)

Postuar në 21 Nëntor, 2018 20:38

Pompei i lashtë u shkatërrua pas shpërthimit të Vezuvit, por vazhdon të suprizojë me "thesaret" e fshehura nën hi. Arkeologët që kryejnë gërmime në Pompei zbuluan në rrënojat e një dhome gjumi një afresk romak të frymëzuar nga miti grek që përshkruan Leda-n dhe Kobin, i riprodhuar shumë herë gjatë shekujve.

Piktura me orgji në muret e Pompeit të lashtë (Video, Foto)

Postuar në 08 Dhjetor, 2016 22:10

Në periudhën e krishterimit të hershëm dhe në Mesjetë, çdo fatkeqësi e madhe natyrore i atribuohej zemërimit të Perëndisë. Por sot të gjithë e dimë se Pompei i lashtë nuk u shkatërrua nga zemërimi i ndonjë perëndie. I u varros nën lavën e vullkanik që shpërtheu duke shkaktuar një nga tragjeditë më të mëdha në historinë njerëzore. Megjithatë, gërmimet e fundit arkeologjike kanë zbuluar ... prova, të cilat në fakt mund të shkaktojnë zemërimin e Perëndisë .... Më konkretisht, ata gjetën në dhomat e mureve të një ndërtese të Pompeit të lashtë piktura me orgji seksuale, të stilit ...

Zbulohet “Pompei Britanik”

Postuar në 20 Korrik, 2016 17:34

Arkeologët britanikë kanë rënë në gjurmë të asaj që po e quajnë “botë e humbur”.  Bëhet fjalë për një ngulim 3000 vjet të vjetër të Epokës së Bronzit në një vend që quhet Ferma Must. Një ngulim ku janë gjetur punime qeramike, tesktili, metali që i përkisnin një vendbanimi prej 30 personash që jetonin në shtëpi druri. Nuk janë gjetur skelete njerëzish, por nga analizat e deritanishme është konkluduar për një nivel të lartë punimesh të veshjeve, qeramikës etj.. Vendbanimi, edhe për arsye se u shkatërrua nga zjarri, është quajtur si Pompei Brtianik. 

 

Viktimat e Pompeit, arkeologët realizojnë imazhe 3D të mbetjeve të 30 individëve

Postuar në 06 Tetor, 2015 14:36

Një grup arkeologësh në Itali, po sjellin në imazhe të reja, 3d, mbetjet e trupave të 86 individëve që humbën jetën gjatë shpërthimit të vullkanit të Vezuvit në vitin 79 p.e.s. Trupat e gjetur në Pompei po skanohen duke përfituar të dhëna të rëndësishme të tipareve, gjendjes shëndetësore, gjinisë, apo edhe çfarë hanin. Deri më tani bëhet e ditur se janë skanuar 30 individë, prej nga ku janë realizuar imazhe 3 dimensionale.

Subscribe to RSS - pompei