papunesia

87 mijë të larguar nga puna që nga qershori

Postuar në 02 Shtator, 2020 21:14

Shifrat e Drejtorisë së Tatimeve të cilat flasin për  mijëra biznese të falimentuara gjatë pandemisë nuk janë zyrtarizuar ende nga Ministria e Ekonomisë dhe Financave. Pas një takimi me homologun e Kosovës për mundësit e punësimit dy palësh dhe njohjen e sigurimeve shoqërore, ministrja Anila Denaj pranoi faktin se ka një numër të lartë biznesesh që kanë ulur qepenin, ndërsa preferoi të japë shifra zyrtare vetëm për numrin e të papunëve gjatë pandemisë.

Europa drejt një krize të përgjithshme ekonomike

Postuar në 06 Maj, 2020 13:29

Ndikimi ekonomik i pandemisë mbi ekonominë europiane duket se është i paprecedentë.

Europa po përjeton një shok të paprecedentë që nga Depresoni i Madh

Është shprehur Komisari i BE-së për Ekonominë, Paolo Gentiloni.

Amazon aplikon për pagesë papunësie. Ministria e Punës në Francë e refuzon

Postuar në 04 Maj, 2020 18:55

Ministria e Punës në Francë ka refuzuar një kërkesë të gjigandit Amazon(filiali i Francës) për fonde e emergjence si pasojë e koronavirusit. 
Për shkak të krizës Amazon Franca ka mbyllur magazinat e veta dhe është goditur në aktivitetin e vet. Në këtë kuadër drejtuesit kanë menduar që të aplikojnë për fondet e krizës, të cilat në Francë mbulojnë 84% të pagës neto të punonjësve që mbeten pa punë.

Biznesi i vogël drejt falimentit. Paralajmërohen protesta

Postuar në 02 Maj, 2020 19:11

Rreth 80 për qind e biznesit të vogël po shkon drejt falimentimit. Alarmin e jep kryetari i shoqatës së këtij biznesit Albert Nasto, i cili thotë se ndihma e dhënë nga qeveria është e papërfillshme.

Propozime nga e majta: Qeveria të paguajë sigurimet shoqërore për 61 mijë të papunët e pandemisë

Postuar në 28 Prill, 2020 16:32

Problemi ekonomik po fiton terren mbi atë shëndetësor të krijuar nga epidemia. Nëse qeveria sot deklaron jo pa të drejtë se e mbajti në kontroll epideminë, ndonëse shkaqet e kësaj dukurie mund të jenë komplekse, ajo ende nuk di të përgjigjet për situatën ekonomiko-sociale të krijuar. 

Çështja që ngre krye këtu është ajo sociale dhe lidhet me shtresat më të varfra të shoqërisë që nuk mund t’ia lejojnë vetes të kenë qoftë edhe një të papunë në shtëpi, e jo më papunësi gati dymujore. 

Drejtoresha e Tatimeve: Kemi 60 mijë të larguar nga puna

Postuar në 24 Prill, 2020 19:46

Parregullsia kryesore lidhet me çështjen e kodifikimit të veprimtarisë ekonomike". 

Kjo sipas drejtoreshës së Tatimeve, Delina Ibrahimaj, është arsyeja që në sportelet e Qendrës Kombëtare të Biznesit ka një dyndje të personave që ushtrojnë veprimtari biznesi. Teksa foli për rreth 60 mijë të larguar nga puna në këtë periudhë, Ibrahimaj sqaroi se verifikimet e qytetarëve që aplikuan janë bërë rast pas rasti në rastin e paketës së parë dhe me sistem automatik në paketën e dytë.

Çfarë fshehu qeveria/BE, Progres-Raporti 2016: Papunësia tek të rinjtë, në nivel rekord

Postuar në 02 Dhjetor, 2016 19:45

Mazhoranca dhe opozita i kanë hapur njëra tjetrës një luftë retorike për të interpretuar në favor të tyre ato që i perceptojnë si “arritje të tyre” në raportet e Bashkimit Evropian për Shqipërinë.

8.6 % papunësia në Europë, niveli më i ulët që prej vitit 2011

Postuar në 29 Korrik, 2016 17:46

Europa shënon nivelin më të ulët të papunësisë që prej vitit 2011. Sipas të dhënave më të fundit nga Eurostat, papunësia në Eurozonë është në nivelin 10.1%, ndërsa në Bashkimin Europian 8.6 %. Vendi me nivelin më të lartë të papunësisë është Greqia me 23.3%, e ndjekur nga Spanja me 19.9%, Kroacia me 13.2% dhe Qipro me 11.7%.

1 milionë të papunët u bënë 224 mijë në 3 vjet

Postuar në 29 Prill, 2016 13:05

Opozita e djeshme, sot në qeveri shpalli në 2013 një Shqipëri me 1 milionë të papunë. Kanë kaluar 3 vjet dhe kjo shifër statistikisht sot raportohet 5 herë më e ulët. Sipas Institutit të Statistikave 52,9 % e popullsisë 15-64 vjeç është e punësuar, 11,2 % është e papunë dhe 35,9 % është ekonomikisht jo aktive (jashtë forcave të punës). Në shifra gjatë vitit 2015 numri i të punësuarve në Shqipëri raportohet në 1 087 000 persona, ndërsa të papunët llogariten në 223.864 persona.

Ulet trajtimi financiar për papunësinë. Tani shteti jep vetëm 3 muaj pagesë

Postuar në 02 Prill, 2016 18:38

Mbështetja publike për të papunët dhe shtresat në nevojë është ulur. Një vendim i datës 9 mars të këtiuj viti, i Këshillit të Ministrave, sanksionon rregulla të reja që në thelb çojnë në uljen e trajtimit financiar për ata që humbasin vendin e punës.  “Me një vendim të posaçëm, pagesa e papunësisë është rritur 60%. Kështu nëse më parë, një i papunë përfitonte 6850 lekë në muaj, tani përfiton 11 mijë lekë në muaj. Deri në fund të marsit çdo i papunë, merrte 12 pagesa papunësie, pra një vit me nga 6850 lekë në muaj.

Pages

Subscribe to RSS - papunesia