palestinezet

Marrëveshja apo shuplaka e shekullit?

Postuar në 28 Janar, 2020 23:48

Presidenti amerikan, Donald Trump ka kapur sërish titujt kryesorë me propozimin e një plani të ri për paqen izraelito-palestineze. Plani ka përmbajtje të shkurtër në pikat kryesore që parashikojnë krijimin e dy shteteve, kryeqytet të Palestinës Jeruzalemin Lindor në varësi të aftësisë së palëstinezëve për vetëqeverisje. Sipas këtij plani harta do të përpilohet nga një komitet i posaçëm, ndërkohë që për sigurinë e Izraelit kërkohet angazhim i qartë dhe garanci të plota. 

Themeluesi i Hamas-it, Ibrahim Fares Al-Yazouri: Çifutët janë pasues të një feje që e respektojmë

Postuar në 15 Dhjetor, 2017 21:18

Pas luftës gjashtë-ditore të 1967-ës dhe okupimit izraelit të Gazës dhe Sinait, Vëllazëria Myslimane në Palestinë u nda nga trupi amë në Egjipt dhe qëndroi i vetëm. Grupi filloi të bënte përgatitje për t'i rezistuar okupimit izraelit. Njëzet vjet më vonë, në dhjetor 1987, Ibrahim Fares Al-Yazouri dhe kolegët e tij u përfshinë në një kryengritje popullore, duke themeluar Lëvizjen Islame të Rezistencës, të njohur si Hamasi.

Refuzon t'i japë dorën kryeministrit izraelit, Beniamin Netanyahu

Postuar në 12 Shtator, 2016 12:36

Tunahan Kuzu, anëtar i parlamentit holandez, themelues i partisë multietnmike, Denk, ka refuzuar t'i japë dorën kryeministrit izraelit, Beniamin Netanyahu, gjatë një vizite të këtij të fundit në Hagë. Kuzu, i lindur në Turqi, ka dalë më vonë në një konferencë për shtyp me disa fotografi, përmes së cilave ka treguar abuzimin e ushtrisë izraelite ndaj palestinezëve. ky sipas tij ka qenë edhe shkaku i refuzimit për të dhënë dorën.

Izrael/Dokumenti: Kolonizimi në West Bank u krye mbi pretendime të falsifikuara

Postuar në 28 Korrik, 2016 14:43

Kolonizimi izraelit i West Bank është kryer mbi pretendime false. Gazeta e majtë izraelite “Haaretz” referon dokumente sekrete të viteve ’70, sipas të cilave kjo është ditur nga vendimmarrësit më të lartë të shtetit dhe është vijuar pavarësisht se binte ndesh me ligjet ndërkombëtare.  Në dokumentin që gazeta pretendon se e disponon, jepen hollësi ngan mbledhje ku merrte pjesë ish-ministri i Mbrojtjes, Moshe Dayan, të cilit qeveria dhe drejtuesit ushtarakë i kishin dhënë të drejtën dhe instruksionet si ta kryente këtë mashtrim me ndërtimet e reja në zonën e Kiryat Arba, pranë Hebronit.

Izraeli, de facto në gjendje lufte(video)

Postuar në 02 Nëntor, 2015 13:42

Ngjarjet e fundit në Izrael po duken të pakuptueshme dhe të palogjikshme për pjesën tjetër. Vetëm në mos u vëntë në punë urrejtja si kriter, apo dëshira për të eliminuar çdo bashkëjetesë. Një tjetër video dëshmon për ekzekutimin e një palestinezi që ishte i plagosur dhe për faktin se nidhma mjekësore vonon. Ky nuk është rasti i parë këto kohë, të cilat po nxjerrin në sipërfaqe faktin se mes palestinezëve dhe izraelitëve vështirë të gjendet një gjuhë paqësore. Sikurse provohet klima e madhe e tensionit që ka përfshirë vendin.

Subscribe to RSS - palestinezet