pakicat

Konkurs edhe për Kryetarin e Komitetit për Pakicat Kombëtare

Postuar në 10 Maj, 2019 18:16

Dikur ishte Komisioni Shtetëror i Minoriteteve, por me ndryshimet ligjore të 2017 quhet Komiteti Për Pakicat Kombëtare. Në mbledhjen e të mërkurës, qeveria publikoi edhe procedurat e përzgjedhjes së kryetarit, nënkryetarit dhe anëtarëve të komitetit për pakicat kombëtare, të cilat ndryshojnë nga ato të mëparshmet.

Nëse kryetari i Komisionit Shtetëror të Minoriteteve zgjidhej drejtëpërdejtë me propozim të kryeministrit, me ndryshimet ligjore do të përzgjidhen dy kandidatë për kryetarë me konkurs, ndërsa më pas do jetë kryeministri që do enërojë atë që do i duket më i përshtatshëm.

"Përgjegjësi e Shqipërisë nëse minon rrugën europiane "

Postuar në 15 Tetor, 2017 16:36

Përplasjes mes qeverisë shqiptare dhe asaj greke për prishjen e disa objekteve në Himarë i shtohet edhe miratimi nga kuvendi i Shqipërisë i ligjit për mbrojtjen e pakicave.

Nga fanatikët e procedurës te kundërshtimi i ligjit për pakicat

Postuar në 12 Tetor, 2017 19:22

Seanca e kësaj të enjteje në parlament ku do të diskutohej projektligji për pakicat mori një tjetër rrjedhë për shkak të problemeve proceduriale që lidhen me drejtimin e seancës.

Me vendimet që mori  drejtuesi i saj Gramz Ruçi për të mos i dhënë fjalën për procedurë deputetit të PD-së, Flamur Noka, seanca degradoi sërish në bllokim të foltores, përjashtim deputetësh dhe shtyrje të seancës. Përjashtim u kërkua edhe për kryeministrin që pranoi se ka fyer me "fjalët ky ka rrjedhur" ish-kryeministrin Sali Berisha. 

Telefonatë mes Borissov dhe Edi Ramës për njohjen e minoritetit bullgar në Shqipëri

Postuar në 29 Shtator, 2017 11:41

Agjencia Bullgare e Lajmeve raporton sot se kryeministri i vendit, Boyko Borissov, ka zhvilluar një telefonatë me homologun e tij shqiptar, Edi Rama, përmes të cilës ka kërkuar respektimin e të drejtave të minoritetit kombëtar bullgar në Shqipëri, sipas standardeve ligjore ndërkombëtare.

Biseda mori shtysë nga një ligj që synon mbrojtjen e të drejtave të pakicave që u hartua nga qeveria shqiptare. Borissov tha se ai priste që legjislacioni të përfshinte parashikimin për mbrojtjen e të drejtave të minoritetit bullgar”, raporton agjencia shtetërore bullgare.

Hahn: S'kam dëshmi për shkelje ndaj pakicave në Himarë

Postuar në 02 Shtator, 2017 18:58

Komisioneri i Zgjerimit dhe Fqinjësisë, Johannes Hahn është pozicionuar mbi prishjet e ndërtimeve në Himarë, çështje për të cilën Tirana ka marrë një notë proteste nga Athina zyrtare e cila pretendon për shkelje të të drejtave pronësore të minoritetit grek. 

Projektligji për pakicat kombëtare i vë kapak “çështjes së pakicës bullgare në Shqipëri”

Postuar në 14 Prill, 2017 12:54

Projektligji u ri për minoritetet është përshëndetur nga pakica maqedonase, konkretisht shoqata “Ilinden” ,dega e Gollobordës. Agjencia maqedonase “Mia” raporton se shoqata e vlerëosn projektligjin që do të diskutohet së shpejti në Parlament, por ka shtuar edhe një aspket që në fakt ka rëndësi përtej pakicës maqedonase. Shoqatës nuk i ka shpëtuar fakti se projektligji njeh pakicë maqedonase ndër të tjera, por jo pakicë bullgare.

Shqipëria zyrtarisht me 8 pakica kombëtare, 3 prej tyre sllave

Postuar në 12 Prill, 2017 22:15

Qeveria ka propozuar në mbledhjen e fundit projekligjin "Për Mbrojtjen e Pakicave Kombëtare", duke i bërë një shtesë minoriteteve që Shqipëria njeh zyrtarisht si pakica kombëtare. Kështu sipas ligjit, pakicat kombëtare në Republikën e Shqipërisë janë pakicat greke, maqedonase, vllahe/arumune, rome, egjiptiane, malazeze, boshnjake, serbe. Ajo që bie në sy është se 3 prej minoriteteve që do të njihen si pakica kombëtare janë me popullsi sllave ku perfshihen palicat (maqedonase, malazeze serbe).

Politika e vijimësisë/Projekti i komunistëve maqedonas: Turq në Maqedoninë Perëndimore*

Postuar në 01 Prill, 2017 14:37

Dihet mirëfilli se trevat lindore shqiptare (Maqedonia Perëndimore e sotme) gjatë Luftës së Dytë Botërore nuk e mbështetën lëvizjen komuniste në përgjithësi, veçmas atë jugosllave, në kuadër të së cilës ishte edhe ajo maqedonase. Burimet arkivore hedhin dritë se deri në vitin 1943 në këto treva pati gjithsej 6 komunistë shqiptarë, edhe atë 2 në Dibër, 1 në Kërçovë, 1 në Tetovë dhe 2 në Kumanovë.

Ligji për minoritetet në Shqipëri me ekspertizë nga BE

Postuar në 20 Mars, 2017 11:00

Ligji që qeveria shqiptare po harton për minoritetet po asistohet ngushtë nga Bashkimi Europian. Kjo thuhet në përgjigjen që Komisioneri për Zgjerimin, Johannes Hahn i ka kthyer eurodeputetit grek Dimitris Papadimulis, pas shqetësimeve të ngritura prej këtij të fundit për respektimin e të drejtave të pakicave dhe asaj të pronës në Shqipëri. Hahn thotë se Shqipëria është nën mbikëqyrjen e vazhdueshme të Komisionit Evropian dhe vlerëson boshllëqet që dalin në kuadër të procesit të Stabilizim-Asociimit. 

"Made in USA": Shqipëria po katandiset qëllimisht në shtet që dominohet nga pakicat

Postuar në 26 Janar, 2017 12:29

Grid Rroji, ish – këshilltar i Sali Berishës, mandej i larguar, i jep një intervistë gazetës “Tema”. Rroji është bashkënismëtar i “Bleta Shqiptare”, një nismë politike që edhe ajo synon të ndryshojë Shqipërinë. Komentet e Rrojit, prej kohësh në emigracion në SHBA dhe i prezantuar si një ekspert i shkencave politike, kanë njëfarë rëndësie për tonin alarmant dhe për përmbajtjen konspirative që hedhin për publikun.

Thotë Rroji ndër të tjera:

Subscribe to RSS - pakicat