oksigjeni

Ndryshimet klimatike 540 milionë vjet më parë u provokuan nga kafshët

Postuar në 03 Korrik, 2018 11:09

Nuk ka qenë vetëm njerëzit përgjegjës për ndryshimet klimatike globale. Diçka të ngjashme ka shkaktuar gjithashtu evolucioni i kafshëve të para në planetin tonë, sipas një studimi të ri shkencor belgo-britanik.

Krijesat e para, të cilat ishin shfaqur në ujë gjatë periudhës Kambriane 520 deri në 540 milionë vjet më parë, filluan të prishnin materien organike të mikroorganizmave që mbulonin shtratin e detit. Në këtë mënyrë, këto kafshë lëshonin gjithnjë e më shumë dioksid karboni në atmosferë, duke hequr oksigjenin nga uji, thuhet në revistën "Nature Communications".

Zbulimi/Bërthama e një xhuxhi të bardhë është 86% oksigjen

Postuar në 14 Janar, 2018 15:17

Kërkuesit në universitetin e Tuluzës në Francë kanë hedhur dritë mbi përbërjen e brendshme të një xhuxhi të bardhë, një yll i vdekur që ka përfunduar jetën aktive dhe përbëhet nga një barthamë karboni dhe oksigjeni rrethuar nga një shtresë e hollë heliumi. Sipas kërkuesve në fjalë, ndryshimet e konstatuara në ndriçimin e xhuxhëve të bardhë sugjerojnë për një tjetër përqindje oksigjeni te kjo kategori yjesh, çka është e rëndësishme për të kuptuar ciklin jetësor të yjeve por edhe ekspansionin e universit.

Zbulohen fosile të bakterieve 2.5 miliardë vjet të vjetra – përpara formimit të oksigjenit

Postuar në 30 Nëntor, 2016 08:58

Shkencëtarë të universitetit të Cincinnati kanë zbuluar së fundmi një fosile bakteri të sulfurit që daton 2.52 miliardë vjet më parë. Kërkuesi Andreë Czaja, as. profesor në këtë universitet, sqaron se fosili është gjetur në Afrikën e Jugut dhe

ai hedh dritë mbi diversitetin e ekosistemeve të jetës që ekzistonin përpara Ngjarjes së Madhe të Oksidimit, koha e një evolucioni të madh atmosferik.

Fosilet e pluhurit kozmik zbulojnë se Toka kishte oksigjen në shtresën e sipërme edhe 2.7 miliardë vjet më parë

Postuar në 12 Maj, 2016 02:21

Shkencëtarët bien dakord se shtresa e poshtme e atmosferës së Tokës nuk ka patur oksigjen siç ka sot. Por ky konstatim me gjasë do të rishikohet pas një zbulimi të bërë nga kërkues të universitetit Monash në Melburn të Austrialisë. Sipas një studimi të bërë prej tyre dhe të publikuar në revistën “Nature”, 2.7 miliardë vjet më parë, pjesa e sipërme e atmosferës së Tokës ka patur po kaq oksigjen sa edhe sot. Ky fakt ka dalë në dritë nga studimi i fosileve të pluhurit kozmik që kanë rënë në sipërfaqen e planetit pikërisht para kaq vitesh.

Subscribe to RSS - oksigjeni