njeriu

Gjurmë gjenetike të një specieje të zhdukur në Afrikën Perendimore

Postuar në 16 Shkurt, 2020 14:04

Një ekip kërkuesish nga universiteti i Kalifornisë pretendon se ka zbuluar një “specie fantazmë” njerëzore e cila është zhdukur mijëra vjet më parë por që ka lënë gjurmët e veta genetike te popullsitë e Afrikës së sotme Perëndimore.

Nevoja për ripërkufizimin e Njerëzores

Postuar në 24 Dhjetor, 2019 21:23

 

Zhvillimet e fundit në disa degë të mjekësisë si gjenetika, neuroshkenca dhe transplanti i indeve apo qelizave po i trondisin kufijtë ligjorë klasikë që përbëjnë themelin e strukturave normative mbi të cilat bazohen shoqëritë. Ato paraqesin sfida cilësisht të ndryshme nga ato të deritanishmet, që duket se turbullojnë dallimet ligjore midis qenieve njerëzore dhe organizmave të tjerë të gjallë, midis qenieve njerëzore të gjalla dhe atyre të vdekur, dhe midis indeve dhe qelizat njerëzore dhe atyre jonjerëzore. Si mund t’u përgjigjen sistemet juridike këtyre sfidave të reja?

Studimi/4% e mineraleve në Tokë, të krijuara si pasojë e veprimit të Njeriut

Postuar në 28 Prill, 2019 12:48

Njeriu ka ndikur planetin deri në nivel gjeologjik. Epoka e Antropocenit, siç quhet koha e dominimit të planetit nga Njeriu në raport me ndikimin e tij kompleks në mjedis, klimë, peizazh dhe deri në gjeologji, konfirmohet edhe nga një tjetër tregues: rreth 208 lloje mineralesh që  gjenden sot në Tokë janë krijuar si pasojë e veprimit të Njeriut.

Hepatiti B, virusi më i vjetër që ka infektuar njeriun para 4500 vjetësh

Postuar në 10 Maj, 2018 18:29

Analizat e materialit gjenetik të qindra njerëzve që jetonin në Euroazi nga 200 deri  7000 vjet më parë zbuloi se shumë prej tyre tashmë,  prej të paktën 4.500 vjetësh kishin qenë të infektuar me virusin e hepatitit B (HPB). Ai është virusi më i vjetër i gjetur deri më tani.

Kriza e heshtur e mikrobiomës

Postuar në 04 Mars, 2018 19:30

Është një krizë që nga shumë shkencëtarë besohet se ka përmasa të ngjashme me ndryshimet klimaterike, por ka shumë më pak mbulim mediatik: mikrobet po zhduken nga trupi ynë.

Mund të keni dëgjuar se triliona mikrobe – baktere, kërpudha, viruse, protiste(mikroorgnaizma) – jetojnë në çdo sipërfaqe të trupit sikurse brenda gojës, në zgavra të tjera dhe në zorrë e stomak. Mund të keni dëgjuar po ashtu se këto mikrobe përbëjnë shumicë e qelizave të trupit.

E folura dhe arti i shpellave – një hipotezë për lindjen e të folurit te njeriu

Postuar në 26 Shkurt, 2018 17:16

A ka lidhje arti i shpellave me lindjen e të folurit te njerëzit? Ja një pyetje që vështirë se do të marrë ndonjëherë përgjigje shteruese. Gjithësesi idetë apo hamendësimet nuk mungojnë dhe një ndër to është edhe ajo e Shigeru Miyagawa nga Massachusets Institute of Technology.

Sipas këtij studiuesi lindja e të folurit duhet vendosur në relacion me artin e shpellave, pasi tiparet e tij mund të japing të dhëna rreth faktit sesi aftësitë tona komunikuese evoluuan.

Imagjinata, përpara gjuhës

Postuar në 20 Shtator, 2017 00:31

Imagjinata është pjesë e pandarë e jetës sonë të brendshme. Mund të thuhet se ajo është një ‘univers i dytë’  brenda kokës sonë. Ne shpikim kafshë dhe ngjarje që nuk ekzistojnë, përsërisim historinë me përfundime të tjera, përfytyrojmë utopi sociale dhe morale, kënaqemi në artin e fantazisë dhe meditojmë njësoj si për atë që mund të kishim qenë, edhe për atë që mund të bëheshim. Animatorë si Hayao Miyzaki, Walt Disney dhe njerëz në Studiot Pixar janë mjeshtra të imagjinatës, por ata vetëm sa krijojnë një version publik të jetës sonë të përditshme.

Supervullkanët dhe kërcënimi ekzistencial për njeriun

Postuar në 25 Korrik, 2017 10:58

Campi Flegrei – Fushat që  digjen – po rizgjohen. Është fjala për një zonë në gjirin e Napolit në Itali poshtë të cilit ndodhet një supervullkan që po jep shenja jete pas një “gjumi” të gjatë. BBC-ja i kushton një shkrim të gjatë kësaj çështjeje që është shqetësuese. Qeveria italiane u detyrua të rrisë nivelin e kërcënimit nga supervullkani në fjalë në dhjetor të vitit 2016.

Kërkimi i një qytetërimi teknologjik paranjerëzor, si objekt kërkimi shkencor

Postuar në 26 Prill, 2017 14:04

Kërkimi i jetës komplekse duhet të ndryshojë optikë, duke kërkuar nga shkenca që të tregohet më mendjehapur dhe me një tjetër qasje. Jeta komplekse përtej Tokës, apo përtej njeriut nuk është subjekt vetëm i filmave fantastikoshkencorë, as nuk ka pse të arkivohet si diçka që mund të rihapet nga rastësia. Përkundrazi, një kërkim më këmbëngulës që merr në konsideratë përmasat, dinamikën e madhe gjeologjike dhe kozmike, mund të çojë në të tjera konkluzione.

Moti ekstrem në pranverë dhe në verë, njeriu ndikon për herë të parë klimën e planetit

Postuar në 28 Mars, 2017 09:46

Ndikimi i veprimtarisë njerëzore në ndryshimin e klimës mund të ketë nisur të japë efekte të jashtëzakonshme mbi motin dhe ndarjen stinore. “The Washington Post” raporton për një studim të fundit që krediton me gjetje të reja një ide që është konsideruar eksplozive: sipas saj, ngrohja e planetetit nuk sjell vetëm rritjen e valëve të ngrohta apo vëllimin e reshjeve, ajo ndryshon gjithashtu rrjedhën e motit. Ku supozim mbështetet në hipotezën se ndryshimi i klimës çon në ndryshim të modeleve të lëvizjes së ajrit në shkallë planetare duke provokuar një mot statik, pa dallime stinore.

Pages

Subscribe to RSS - njeriu